Evli Green Corporate Bond ökade 0,63 procent i juni – fastigheter och telekommunikation starka första halåret (Finwire)

2024-07-11 13:51

Fonden Evli Green Corporate Bond steg 0,63 procent i juni, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 0,62 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 0,89 procent och är därmed bättre än index som har ökat 0,87 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Juhamatti Pukka.

Inledningsvis skriver förvaltaren att marknaden i januari prisade in mer än sex räntesänkningar från ECB, något som förändrades när inflationen visade sig mer ihärdig än väntat.

Företagsobligationer dessutom har varit väldigt efterfrågade till de nuvarande all-in yielden, enligt förvaltaren. Investment grade-spreadarna har samtidigt minskat med 18 baspunkter och high yield med 37 baspunkter.

Fondens utveckling överträffade jämförelseindex under det första halvåret 2024, vilket övervikterna i fastigheter och telekommunikation bidrog med. Undervikterna i banker och allmännyttiga bolag hade istället en negativ påverkan på relativavkastningen.

Dessutom ökades vikterna i sektorerna fordon energi, medan vikten för finanssektorn minskade. Även nyemissionsmarknaden var aktiv under det första halvåret, skriver förvaltaren.

"Maj var den mest hektiska månaden i historien för europeiska gröna obligationsemissioner. Trots den starka utvecklingen för spreadarna är marknaden för företagsobligationer fortfarande attraktivt prissatt med investment grade-spreadar nära den långsiktiga medianen."

De största emittenterna i fondens portfölj var Engie, E.ON och ING Groep med exponeringar om 4,01, 3,15 respektive 3,08 procent.

Evli Green Corporate Bond, % juni, 2024
Fond MM, förändring i procent 0,63
Index MM, förändring i procent 0,62
Fond i år, förändring i procent 0,89
Index i år, förändring i procent 0,87

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -