Styrelsen för Beowulf Mining Plc (AIM: BEM; Aktietorget: BEO) kan meddela att bolaget slutfört ungefär hälften av borrprogrammet i den helägda järnmalmsfyndigheten Kallak, beläget i Jokkmokks kommun i norra Sverige.
Borrprogrammet omfattar ett rutmönster om 35 hål, totalt 3,500 meter över hela fyndigheten som från magnetiska undersökningar definierats upp till 300 meter bredd och mer än 1,000 meter långt. Borrprogrammet beräknas vara avslutat under slutet av juli 2010 och samtliga analysresultat beräknas vara sammanställda under september 2010.
Dessutom har Beowulf Mining Plc tecknat avtal med Tasman Metals Limited ("Tasman" TSX.V : TSM, Frankfurt: T61, Pink Sheets: TASXF, www.tasmanmetals.com) om förvärv av dess helägda dotterbolag Iron Ore Sweden Limited ("IOS"), till vilket Tasman inom kort kommer att överföra ett antal undersökningstillstånd i direkt anslutning till Beowulf Minings Kallakfyndighet. Affären är villkorad av myndigheternas godkännande.
Inledande borresultat från Kallak
Samtliga borrkärnor skannas på fältet vid borrsiten av en mycket känslig handhållen magnetisk känslighetmätare som med automatik registrerar det genomsnittliga antalet registrerade borrkärnorna.
Följaktligen kan områden med v magnetitmalm snabbt identifieras även vid måttliga förekomster av järn, och borrkärnorna kan sedan loggas geografiskt. De prover som väljs ut för analys kommer att behandlas på ALS/Chemex laboratorium i Piteå i norra Sverige och slutlig analys kommer att utföras med XRF teknik vid ALS laboratorium i Australien. Borrkärnorna analyseras kontinuerligt efter det att de inkommit till laboratoriet. De enskilda borrkärnorna varierar i storlek mellan en och två meter. Analysresultaten för de första borrhållen har nu inkommit.
Syftet med borrprogrammet är att ytterligare definiera kvantitet och kvalitet av järnmalm som redan är känd i licensområdet och att i ett senare skede ansöka om en maiden-JORC klassificering av resurserna och reserv i fyndigheten.
Även borrprogrammet en början med en del tekniska problem, främst beroende på svåra problem hänförliga till snabbt smältande snö som försenad borrning, fortsätter programmet enligt plan. För att säkerställa att programmet följer tidplanen har en andra högkapacitets borrigg ägd av operatören Ludvika Borrteknik AB, tagits i drift.
Analysresultaten av de första tre hålen (JM 10 001, JM 10 002 och JM 10 003) hänförliga till ett 400 meter långt östvästligt borravsnitt, bestående av fem hål, definierade som 7.414 200 N (RAK koordinatsystem) har nu inkommit.
De vinklade borrhålen JM 10 001, 002, 004 och 005 borrades mot väster till skär varandra i 90 grader i brant öst-väst-lutning och nord-syd slående järnmalmszon. Borrhål 10 003 som befinner sig nära hål 10 002, borrades mot öster. Från östra malmzonen gränsen av fyndigheten skär dessa hål inledningsvis en mineraliserad zon på cirka 35 meter med en genomsnittlig halt om 37,5 procent järn.
Denna malmzon, definierad som "östra malmzonen" genomskärs både på ytnivå (JM 10 003) och på 100 meters nivå (JM 10 001) under ytan (se figur 1 och 2 på Beowulf webbplats: www.beowulfmining.net), som visar borrhålen med plottade känslighet behandlingen och tillgängliga analyserade Fe kvaliteter. I siffrorna har de av laboratoriet redovisade järnhalterna ritats in till vänster om borrhålen, och känslighetsresultatet framgår till höger.
Hålen längre västerut i denna borrsektion har alla genomskuren järnmalm av betydande bredd som noterades av känslighetavläsningar av borrkärnorna. Hittills har analysresultat från ALS-laboratoriet bara kommit in från hål nummer 10 002 och visar ett medelvärde på 30,5% Fe (högsta värde på 41,8% Fe) under en 47.6 meter sektion längs borrkärnan mellan 66,6-114,2 meter. Denna malmzon delas upp av relativt smala delar av pegmatites och graniter. Malmkorsningen i hål nummer 10 002 tolkas vara den östra gränsen för en mycket bredare malmzon som sträcker sig västerut längs borravsnittet och håller på att definieras som "Huvudmalmzonen". Denna zon korsas av hål 10 004 och 10 005.
I "Huvudmalmzonen", särskilt på djupet, visar avläsningarna på en extremt hög mottaglighet avläsning som visar järnkvaliteter överstigande 45% Fe har noterats i hål (JM 10 004, JM 10 007 och JM 10 010) under lång bredder t.ex. mellan 114,6-179.4m av borrhål JM 10 004 (se figur 2 på Beowulf Minings webbplats). Analysresultaten från ALS laboratorier, för dessa hål förväntas inkomma inom kort. De första resultaten från borrningen av denna malmzon anger att det finns en "större malmzon" med en bredd på över 200 meter. Tillsammans med "Eastern Ore Zone" utgör dessa dessa är ett 300 meter brett malmavsnitt utöver hela Kallak North fyndigheten.
Ytterligare två borrhålsprofiler 7414 100N och 7414 000N, vilka indikerar en övergripande deponering på ett liknande sätt som ovanstående, har också avslutats. Geologisk loggning och förberedelser för analys pågår.
De på plats genomförda magnetiska känslighetsavläsningarna stödjer resultatet i avsnitt 7414 200N. Av intresse är resultaten från pågående djupare borrade hål, som visar hög grad delar på ett djup av mer än 150 meter under markytan. Djupare borrade hål (> 200m) som JM 10 007 och JM 10 010, finns på profilen 7.414 100 N, en parallell del 100m söder om sektion 7414 200N. Den historiska uppskattning som gjordes av SGU (Sveriges Geologiska Undersökning) på 1970-talet av tonnaget till 100 meters djup för Kallak North fyndigheten är 92 miljoner ton baserat på gravimetriska och magnetiska data. Det nuvarande pågående borrprogrammet har visat på förekomsten av ytterligare tonnage.
Det tekniska underlaget i detta pressmeddelande har, enligt regler uppställda av AIM, granskats av Dr Jan Ola Larsson. (Fil. Kand, PhD, DIC). Dr Larsson är en av de första geologerna som godkändes som Kvalificerad Person av SweMin. Dr Larsson är anställd som teknisk direktör i Beowulf Mining och har mer än trettio års erfarenhet av arbete med naturtillgångar, både i Sverige och internationellt.
Förvärvar ytterligare svenska undersökningstillstånd
I syfte att öka sina järnmalmstillgångar i Kallakområdet har Beowulf Mining i dag kommit överens med Tasman Metals Limited, om att förvärva två stycken undersökningstillstånd strax söder om Kallak samt ett i Kiruna. Undersökningstillstånden kommer att överföras från Tasman till det nyligen inkorporerade dotterbolaget Iron Ore Sweden Limited ("IOS") som registrerats för att underlätta förvärvet. En översikt över de tillstånd som affären avser anges i tabellen nedan: (För tabell se bifogad fil)
I den oberoende rapport som i maj 2009 utarbetades av ReedLeyton Consulting nämns att de två undersökningstillstånden i Parkijaure omfattar en anomali på uppskattningsvis 34 miljoner ton med halter på mellan 38 till 39 procents järnmalm.
Detta grundar sig på begränsade historiska borrning samt magnetiska och geofysiska studier och 3D magnetiska modellering. I samma rapport står också att ".. källan för anomalien är inte bara större i omfattning än Kallakfyndigheten men också betydligt högre i magnetisk känslighet".
Beowulf Mining har överenskommit om att förvärva hela aktiestocken i Iron Ore Sweden för en köpeskilling om 40,000 CAD, att erläggas genom utgivandet av 691,921 nya stamaktier med ett nominellt värde om 1 pence, till ett antaget pris om 3,3 pence per aktie. Tasman Metals har samtyckt att inte sälja aktierna inom en period av tolv månader räknat från dagen av utgivandet. Vidare är Tasman Metals berättigat till en Net Smelter Royalty om 1,5 procent på framtida produktion från de tre undersökningstillstånden.
Slutförandet av förvärvet är villkorat av erhållande av godkännande för överföring av tillstånd från Tasman till Iron Ore Sweden från de svenska myndigheterna och ytterligare ett tillkännagivande kommer att göras i sinom tid.
Om Kallak
Kallakfyndigheten som ägs till 100 procent av Beowulf Mining och täcker 500 hektar, är beläget 1,100 km norr om Stockholm i Norrbotten Län, omkring 40 km nordväst om Jokkmokk. Inmutningen är beläggen norr om Polcirkeln och täcks av skog, låga kullar och frilagd mark. Inmutningen kan dra fördel av utmärkt närliggande infrastruktur då det finns såväl ett nätverk av skogsvägar som närhet till den större väg som förbinder Kvikkjokk (Ruoutevare) med Jokkmokk. En större kraftanläggning knuten till det lokala kraftnätet finns endast ett par kilometer bort. Styrelsen anser att det finns en möjlighet till framtida stordriftsfördelar då Kallak och Ruoutavare är belägna mycket närvara varandra, endast tio kilometers avstånd skiljer dessa fyndigheter från varandra och det går att använda sig av samma huvudväg för transporter till dessa.
Kallakfyndigheten upptäcktes ursprungligen 1947 och under det tidiga 70-talet genomförde SGU detaljerade undersökningar i området, bland annat geofysiska sådana, diamantborrningar och så kallad trenchning. Inmutningen består av två stycken malmkroppar som löper i nord-sydlig riktning och som kan komma att visa sig vara förbundna på djupet. De två malmkropparna benämns Kallak Norra Inmutning respektive Kallak Södra Inmutning.
Båda fyndigheterna är synliga ovanför markytan och består av relativt massiv magnetit och mindre del hematit, med mellanskikt av kvarts, fältspat och mindre delar hornblände. Den dominerande klippformationen består av grå vulcanit. Malmerna förekommer i en nord-sydlig riktning och befinner sig i föränderliga sediment och vulkanisk sten som härrör sig från den tidiga Proterozoic åldern i granitiska gejsrar.
Fyndigheterna är upp till 300 meter breda och den bekräftade sträckningen av Kallak Norra uppgår till minst en kilometer.
Kallak Norra är den allra största kända fyndigheten i Sverige av så kallad quartzbandad järnmalm som fortfarande ännu inte har kommersialiserats. SGU har historiskt uppskattat tonnaget i Kallak Norra till 92 miljoner ton och för Kalla Södra till 29 miljoner ton. Fyndigheterna är belägna mycket nära varandra och kan vara geologiskt förbundna med varandra på djupet. Halterna bedöms uppgå till mellan 35 och 42 procent järn. Låga förekomster har noteras av titanium (<0.1%), fosfor (0,04%) och sulfater (<0,6%). I den konceptstudie som RMG tagit fram har antagits att ytterligare borrningar kommer att visa på en ökad omfattning av de historiskt antagna värdena om 12 miljoner ton, och 150 miljoner ton beräknas kunnas brytas med en traditionell dagbrottslösning.
Det förefaller finnas goda möjligheter till betydande ökningar av malmen i Kallakfyndigheten genom ytterligare prospektering och provborrningar och genom att testa närliggande magntetitbärande zoner i anslutning till de redan kända malmkropparna.
"Vi är övertygade om att kvalitet och kvantitet i våra järnmalmstillgångar och dessa första resultaten är mycket uppmuntrande eftersom de visar att det finns malm på mycket djupare nivåer än väntat. Vi tror att Kallak kommer att bli en viktig järnmalmskropp och genom förvärvet av Iron Ore Sweden kommer vi att kunna förbättra projektet ytterligare genom addera den potentiella järnmalm inom Parkijaurefyndigheten strax söder om våra befintliga Kallakprojekt" säger Clive Sinclair-Poulton, styrelseordförande i Beowulf Mining.
London, 2010-07-12
För ytterligare information
Beowulf Mining Plc
Clive Sinclair-Poulton, Chairman
Tel: +353 (0)85 739 2674
Strand Hanson Limited
Matthew Chandler / Simon Raggett
Tel: +44 (0) 207 409 3494
Alexander David Securities Limited
David Scott / Nick Bealer
Tel: +44 (0) 207 448 9820
Lothbury Financial Services Limited
Gary Middleton / Michael Padley
Tel: + 44 (0) 207 868 2010
Eller besök http://www.beowulfmining.net
Beowulf Mining Plc (AIM: BEM; Aktietorget: BEO), är engagerat i prospektering och utveckling av malmförekomster i norra Sverige. Prospektering sker främst av koppar, guld och järn. Från och med helt nyligen sker utveckling och prospektering även efter molybden. Beowulf Mining äger Sveriges största inmutningar av molybden vilket gör att bolaget har en stark fokus gentemot stålindustrin. Utöver detta är Beowulf Mining innehavare av två av Skandinaviens största obearbetade järnmalmsfyndigheter.
Se hela nyheten i Adobe Acrobat