STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Chefello, som erbjuder matkassar, rusar tvåsiffrigt på Stockholmsbörsen efter att bolaget skruvat upp sina finansiella mål inför den nya perioden fram till 2028. Vd Walker Kinman, som sedan omstöpningen 2022-2023 sett aktien rusa med över 1.000 procent säger att bolaget har en bra fart i sin affär och ser fortsatt stora tillväxtmöjligheter.

"Det här är en naturlig process och vi börjar närma oss 2026 som var vår tidigare målsättning, och de målen är inte riktigt aktuella längre. Sedan kan man också se på året som gått att vi har väldigt bra fart i affären just nu", säger han till Nyhetsbyrån Direkt efter att Cheffelo satt som mål att ha en genomsnittlig nettoomsättningstillväxt på 7–9 procent, med ett mål om en omsättning på 1,5 miljarder kronor år 2028. Bolaget ska samtidigt nå en ebit-marginal på 7–9 procent år 2028.

Bolagets tidigare mål var en tillväxt på 6–8 procent och 1,2 miljarder kronor i omsättning år 2026 samt en ebit-marginal på 4–6 procent för samma år.

"Mycket har att göra med kundanskaffning, att öka antalet kunder, omsättning, köpfrekvens, samtidigt som vi jobbar med prisoptimering", säger vd:n om succéreceptet och vad som ska fortsätta driva tillväxten framåt.

Med andra ord ska bolaget fortsätta på inslagen väg.

"När vi tittar på möjligheter att attrahera kunder till våra varumärken så ser vi att vi har ett väldigt attraktivt value proposition (erbjudande reds anm)."

Den tyska giganten Hello Fresh har sedan en tid tillbaka lagt om strategin genom att, på ett Cheffelo-eskt sätt, sätta lönsamheten i fokus medan tillväxten fått sätta sig i baksätet. Som en del i detta har bolaget bland annat sagt att de ska skala ned på marknadsföringskostnader som historiskt utgjort en betydande del av kostnaderna.

Har ni märkt att de dragit ned på sin marknadsföring?

"Om den största konkurrenten på marknaden ändrar sin strategi så förväntas det ha en effekt. Det är svårt att sätta fingret på exakt hur mycket det påverkar för vi vet inte vad och hur de spenderar. Vi ser ett mer rationellt beteende på marknaden. Man måste vara lönsam, man kan inte bränna pengar hur länge som helst, och det har vi satsat på sedan många år tillbaka", säger Walker Kinman.

Till skillnad från Hello Fresh har Cheffelo fokuserat sin verksamhet till den nordiska marknaden och bolaget finns i dag i Sverige, Norge och Danmark.

"Det finns många på de skandinaviska marknaderna som har lärt känna meal kits under de senaste åren och vi tycker att det finns stora möjligheter att övertyga dem att vi levererar en bättre meal kit än de andra. Det finns en enorm tillväxtmöjlighet fortfarande på den skandinaviska marknaden", säger Walker Kinman.

Cheffelo har dock sätt en tydlig rotation på tillväxt. För två år sedan var det Danmark som bolaget lyfte fram som en framgångssaga. Nu är det Norge, där hälften av koncernens nettoomsättning genererades per bolagets rapport för det andra kvartalet.

"Den tillväxtbilden har inte ändrats. Vi är riktigt starka på den norska marknaden men när vi tittar på marknadsstorleken så är både den svenska och danska marknaden mycket större. Vi växer så mycket vi kan på den norska marknaden men de två andra marknaderna har potential att komma tillbaka till en kraftig tillväxt också, men mycket hänger på den makroekonomiska bilden och andra faktorer som konkurrens och så."

Så det är inte aktuellt att ge sig in på nya marknader?

"Det är ingenting vi håller på att planera men man ska aldrig säga aldrig. Det skulle förändra riskprofilen på bolaget om vi helt plötsligt gav oss in på nya geografiska marknader", säger vd:n.

För att ytterligare vässa sitt erbjudande har Cheffelo ökat sitt erbjudande för Add-ons & Groceries (A&G), det vill säga kompletterande matvaruprodukter utöver matkassen som är bolagets kärnerbjudande. I det andra kvartalet ökade andelen kunder som köper A&G med 2,9 procentenheter "till en ny toppnivå", men är fortsatt på en låg nivå, "vilket lämnar betydande utrymme för tillväxt", enligt bolaget.

"Add-ons & Groceries är ett sätt för oss att göra matkassen ännu mer attraktiv. Man kan slippa andra besök till mataffären. Men för oss är det en lojalitetsfråga. Du kan inte köpa Add-ons & Groceries utan att vara en meal kit-kund. Men när du väl har en leverans så kan du få saker som du köper varje vecka, som kaffe och mjölk tillexempel. Kan vi göra det relevant för kunderna så ökar stickiness i hela erbjudandet – men vi har ingen ambition att försöka härma det exempelvis Mathem gör på den svenska marknaden", säger Walker Kinman.

Nettoomsättningen för A&G ökade med 44 procent i det andra kvartalet men utgör fortfarande enbart runt 2,0 procent av bolagets totala nettoomsättning (1,4).

"Även om man dubblar det och har en stark tillväxt, som vi har haft, så är det ganska små siffror. Så för att skaffa tillväxt i affären så behöver vi öka antalet kunder, få dem att stanna länge och köpa oftare. Allt ska driva det tankesättet när vi tänker strategiskt", säger vd:n.

Med andra ord har vd:n ingen ambition att öka lönsamheten i bolaget via tilläggsprodukterna.

"Vi ska inte förlora pengar på Add-ons & Groceries, men jag är inte ute efter att förflytta marginalen enormt med det heller", säger han och fortsätter:

"Stickiness (för matkassar) är viktigt och det är det jag är ute efter. Jag kommer inte förlora pengar på det (A&G reds anm) men jag har en helt annat typ av prisbild vad gäller kostnaden utifrån att du bara kan få en leverans om du har en meal kit på väg så hela logistik- och fullfilment-sidan är redan inbakad i priset."

Ser du att ni kan bredda ert erbjudande till annat än mat?

"Rent strategiskt måste man bestämma sig för vad man ska vinna på och sedan fokusera på det. Vi är väldigt duktiga på meal kits och kommer fortsätta vara det."

Lönsamheten för bolaget ska i stället komma från ökade skalfördelar.

"Den modell och kostnadsstruktur som finns i dag kräver inte ökade strukturella kostnader för att agera i de tre marknader vi är med det produkterbjudande vi har i dag. All volym översätts till contribution margin", säger vd:n som uppger att bolaget har sett en återhämtning av det, för bolaget, viktiga måttet. Marginalen är i dag på "en hälsosam nivå", enligt vd:n och bolaget har som mål att siffran ska överstiga 31 procent för helåret.

Med contribution margin, eller marginal efter hanteringskostnader, menar bolaget pengar som finns kvar för att täcka fasta kostnader och vinst.

Cheffelo är nu inne i sitt säsongsmässigt svagare tredje kvartal vad gäller volymer, till följd av sommarsemestrarna i Skandinavien, samtidigt som försäljnings- och marknadsföringskostnaderna tenderar att vara högre. I år förväntar sig bolaget att ebit följer det historiska mönstret och blir negativ under kvartalet.

Finns det ett scenario där ni kan vara lönsamma i det historiskt svaga tredje kvartalet?

"Ja, med tillräcklig volym och volymökning så ökar hela dynamiken i lönsamhet under året."

När tror du att det kommer ske?

"Det vågar jag inte säga."

För att nå tillräcklig volym justerar bolaget skift, och ökar antalet anställda på produktionslinjen, men behöver inte göra några större investeringar.

"Vi har en väldigt kapitalllätt modell och vi kan närapå dubbla vår affär utan att behöva investera i fullfiment center och sådana saker", säger vd:n och fortsätter:

"Vi har massor av duktigt folk som packar men vi skulle behöva fler, men det är en del av de rörliga kostnaderna."

Givet bolagets starka kassagenerering har bolaget kunnat dela ut delar av vinsten med målet att dela ut minst 50 procent av kassaflödet från den löpande verksamheten minus förvärv av anläggningstillgångar och amortering av leasingskuld.

"Principen är att kassagenereringen i huvudsak ska gå tillbaka till aktieägarna och vi har, med den lönsamhet som finns i bolaget, utrymme att fortsätta dela ut pengar samtidigt som vi investerar i annat om vi skulle behöva", säger Walker Kinman.

Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt

Ämnen i artikeln

Cheffelo

Senast

67,20

1 dag %

−1,32%

1 dag

1 mån

1 år

Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån