MÅNDAG DEN 19 MAJ

=================

- Kina: industriproduktion, detaljhandel april kl 4.00

Marsutfallen var oväntat starka och proaktiva order kan ha gett stöd åt Kinas ekonomi i början av året, men även om USA-tullarna nu lättats väntas de ha betydande effekter. De policyansvariga har samtidigt svarat med bland annat penningpolitiska lättnader och fokus på inhemsk efterfrågan.

Industriproduktionen väntas ha ökat med 5,5 procent i årstakt, ned från 7,7 procent i mars, medan detaljhandeln väntas ha ökat 5,5 procent, ned från 5,9 procent.

TISDAG DEN 20 MAJ

=================

- RBA: räntebesked kl 6.30

RBA sänkte räntan, för första gången i denna cykel, med 25 punkter i februari men lämnade oförändrat i april. Nu väntas en ny sänkning med 25 punkter till 3,85 procent.

Kärninflationen förblir inom målet samtidigt som oron för effekterna av tullarna har ökat, vilket gör att en majoritet av bedömarna i Reuters enkät spår ytterligare två sänkningar senare i år, till 3,35 procent.

ONSDAG DEN 21 MAJ

=================

- Storbritannien: KPI april kl 8.00

Inflationen överraskade på nedsidan i mars och sjönk till 2,6 procent. Nu väntas en uppgång i spåren av höjda priser för gas, el och vatten tillsammans med höjd arbetsgivaravgift.

Bank of England sänkte räntan vid senaste mötet, men de var oeniga och en ny sänkning kan dröja.

TORSDAG DEN 22 MAJ

==================

RGK: prognos för statens upplåning kl 9.30

Riksgälden väntas se ett ökat lånebehov under prognosperioden.

"Lånefinansierade försvarssatsningar, expansiva finanspolitiska stimulanser och svagare tillväxtutsikter driver upp statens lånebehov. Vi bedömer att Riksgälden kommer att revidera upp upplåningsbehovet både för 2025 och 2026", skriver Handelsbanken.

De tror att Riksgälden ser ett underskott i statens betalningar på 85 miljarder kronor i år och 65 miljarder nästa år, från 65 respektive 35 miljarder i novemberprognosen.

Merparten av underskottet väntas finansieras med kortare upplåning, men emissionerna av nominella obligationer väntas ändå stiga från 105 miljarder kronor i år och 122 miljarder kronor nästa år. Emissionsvolymen per tillfälle dras därmed upp till 6 miljarder kronor. Även andra bedömare har liknande prognos.

- EMU: PMI (prel) maj kl 10.00

Det kombinerade PMI sjönk till 50,4 i april från 50,9 i mars. Läget i tjänstesektorn försämrades till 50,1 från 51,0, medan industri-PMI steg till 49,0 från 48,6.

Nu väntas tjänste-PMI stiga något till 50,4 och industri-PMI till 49,4.

- Tyskland: IFO-index maj kl 10.00

Indexet steg oväntat till 86,9 i april, och väntas fortsätta upp till 87,7 i maj. Såväl nulägesindex som förväntningarna väntas stiga.

Commerzbank tror att bättre finansieringsförhållanden och lägre ECB-ränta tills vidare övertrumfar högre USA-tullar hos företagen. Bidragande till uppgången kan också vara att den förra enkäten genomfördes innan Trumps tullpaus den 9 april.

FREDAG DEN 23 MAJ

=================

- Japan: KPI april kl 1.30

Kärninflationen, som Bank of Japan fokuserar på, steg till 3,2 procent i mars, och Tokyo-KPI har indikerat en fortsatt uppgång i april. Den osäkerhet som USA-tullarna medfört gör dock att många bedömare tror att BOJ kommer vila på hanen med nästa räntehöjning, till efter sommaren.

- SCB: arbetslöshet april kl 8.00

Det har varit stora kast i arbetslösheten i början av året, och i mars sjönk den säsongsrensade nivån till 8,1 procent från 8,9 procent. Nu väntas en uppgång till 8,6 procent enligt snittet i Infronts enkät.

Swedbank noterar att arbetsmarknaden har varit svag under inledningen av året. I mars föll dock arbetslösheten oväntat mycket och inför utfallet i april räknar de med en rekyl uppåt till 8,7 procent.

"De kommande månaderna räknar vi med att sysselsättningen minskar något när företagen ställer om till nya globala förutsättningar och en robust återhämtning på arbetsmarknaden fördröjs därför till nästa år", skriver de.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Senaste nytt
Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.