STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efter att ha ställt om från tillväxt till lönsamhet är Storytel nu återigen redo att växa på både befintliga och nya marknader. Det är budskapet från ljudboksbolaget i samband med Storytels kapitalmarknadsdag som går av stapeln på torsdagen.

"Vi är välpositionerade med en beprövad affärsmodell som vi nu är redo att skala upp och rulla ut i nya och befintliga marknader", säger vd Bodil Ericsson Torp till Nyhetsbyrån Direkt om det viktigaste budskapet på kapitalmarknadsdagen som inleddes klockan 14:00 på torsdagen.

Under morgonen presenterade ljudboksbolaget nya finansiella mål för 2028 där bolaget siktar på att uppnå en genomsnittlig årlig omsättningstillväxt över 10 procent och en ebitda-marginal över 20 procent.

Jämfört med tidigare mål om en tillväxt på 10-12 procent och en justerad ebitda-marginal på över 15 procent noteras en tro på lönsamhetsförbättring, medan tillväxtambitionen skruvas ned något.

"Vi ser att vi ska fortsätta den här framgångsrika resan som Storytel har gjort de senaste två åren utifrån balansen i kloka investeringar som ger oss god lönsamhet och en lönsam tillväxt på över tid", säger Storytel-vd:n och fortsätter:

"För oss är det viktigt att hålla en balanserad riskprofil där vi ökar våra marknadsinsatser för organisk tillväxt på ett klokt sätt, i kombination med att vi är redo att gå in med en aktiv förvärvsagenda i främst de tio kärnmarknader som vi är verksamma i."

Storytel har i dag två affärsområden: Streaming, som består av abonnemang för ljud- och e-böcker, och Publishing, som är förlagsverksamheten. Tillväxt ska komma ur båda benen, enligt vd:n.

"Vi tänker oss förvärv både inom publishing och inom streaming där vi ser möjligheter till konsolidering", säger hon.

Storytels streamingverksamhet är i nuläget klart större än Publishing-verksamheten och under det första kvartalet 2025 var Streaming-intäkterna 862 miljoner kronor mot 283 miljoner kronor för Publishing - som dock växer snabbare och med en högre lönsamhet.

"Publishing har växt en del, och balansen är viktig. Men man kan anta att Publishing som andel växer mer än streaming framöver", säger vd:n.

I torsdagsmorgonens pressmeddelande guidar Storytel också kring hur bolaget ser på sin kapitalallokering framöver. Ljudboksbolaget är tydliga med att investeringar i organisk tillväxt på nuvarande tio kärnmarknader är högsta prioritet, följt av förvärv av förlag och streamingplattformar på bolagets kärnmarknader. I tredje hand ska Storytel titta på nya marknader genom förvärv och organisk expansion.

"Vi kommer öppna upp nya marknader och återöppna tillgångar som vi har i någon av tidigare expansionsmarknader", säger Bodil Ericsson Torp och uppger att Storytel kommer aktivera 6-8 marknader framåt.

Utöver Storytels tio kärnmarknader så finns ljudboksbolaget på ytterligare 15 marknader.

"Vi har stora tillgångar i de marknader som vi inte har fokus på i dag, och vi har ljudbokskataloger till ett betydande marknadsvärde", säger hon.

Storytel ser med andra ord möjligheter att expandera listan över kärnmarknader på sikt. Ljudboksbolaget har en ambition att bli marknadsledande i de marknader som bolaget ger sig in på, och Storytel är i dag marknadsledande på sju av bolagets tio kärnmarknader, enligt vd:n.

"I de marknader vi går in i eller reaktiverar ska vi ta en marknadsledande position. Vi kommer hela tiden att utvärdera var vi ser störst potential utifrån de marknader vi har."

I Storytels tidiga börsresa prioriterades tillväxt framför lönsamhet och ljudboksbolaget var en flitig förvärvare med förvärvet av amerikanska Audiobooks för motsvarande 1,3 miljarder kronor som kronan på verket.

De senaste åren har strategin lagts om och tillväxt har fått sitta i baksätet till förmån för lönsamhet. Antalet anställda har kommit ned rejält och 2024 redovisade Storytel en vinst efter skatt för första gången.

"Storytel har gjort flera förvärv tidigare, och vi är nu i fas att börja förvärva igen. Vi kommer också öppna nya marknader på ett lite tydligare sätt. Vi fanns i väldigt många marknader för några år sedan innan vi gjorde om strategin och fokuserade på lönsamhet. Nu kan vi börja titta runt omkring oss igen med fokus på närliggande marknader i Europa."

Ni är inte rädda att gå i samma fälla som förra gången med en för snabb expansion?

"Nej, vi lärde oss av läxan och nu har vi en tydlig riskprofil i det här."

Har ni några marknader som ni har identifierat som extra spännande och som ni inte är på i dag?

"Ja."

Kan du nämna några?

"Nej."

Under intervjun trycker vd:n flera gånger på vikten av att finnas lokalt, med språket som en central punkt.

"Vi har en väldigt stark lokal förmåga. 85 procent av våra användare lyssnar på lokalt språk. Vi finns i 25 marknader men vi har över 55 lokala språk i vår ljudbokskatalog", säger hon. Även det lokala utbudet är av vikt.

"En succé i Sverige behöver inte bli en succé i Turkiet eller Polen."

I takt med att ljudboksbranschen växt så har konkurrensen ökat och globala jättar som Spotify, och Amazons Audible har pekats ut som hot mot Storytel. Än så länge tar dock Bodil Ericsson Torp konkurrenshoten med ro.

"De (Spotify reds anm) har bland annat klivit in i Nederländerna där vi finns, och än så länge så ser vi ingen effekt av det. Vi är vana vid hög konkurrens av både lokala och globala spelare. Det vi ser är att när det kommer in fler spelare så byggs kategorin, vilket gör att vi kan öka vår marknadsandel. Det finns olika aspekter att väga in, men vi har exempelvis inte sett någon effekt gällande vår marknad i Nederländerna", säger hon.

Hur tror ni att prisutvecklingen på era ljudbokstjänster kommer att utvecklas framåt givet den marknadsdynamik som finns i dag?

"Det varierar beroende på vilken marknad vi befinner oss i. Vi ser möjligheter att kunna addera nya produktfeatures som gör att vi stärker vårt kunderbjudande och som också gör att vi kan öka priserna utifrån att kunderna får mer", uppger vd:n.

Artificiell intelligens och olika AI-verktyg är en annan viktig aspekt och när verktygen slog igenom på bred front pekades Storytel snabbt ut som en möjlig vinnare på trenden.

"Vi kan få ned produktionskostnaderna med 95 procent", sade Storytels produktchef Johan Ståhle till Di Digital i samband med bolagets kapitalmarknadsdag i juni 2023.

Enligt Bodil Ericsson Torp så använder Storytel i dag AI brett över hela bolaget, i allt från backend-utveckling till att förbättra produkterbjudandet till kunder.

"Vi vet att kunder ibland väljer att hoppa av en bok för att man ogillar rösten. Då har vi en AI-utvecklad funktion där du kan byta röst till olika AI-genererade röster. Vi har mycket att vinna på att fortsätta utveckla med AI."

I mars i år föreslog Storytels styrelse en engångsutdelning om 1:00 krona per aktie och i torsdagens pressmeddelande framgår det att bolagets styrelse kommer att tillämpa en utdelningspolicy "som säkerställer en flexibel kapitalallokering och återföring av överskottslikviditet till aktieägarna."

Kan man förvänta sig kontinuerliga utdelningar från Storytel framöver?

"Det är en fråga för styrelsen primärt men i och med att man för första gången nu har en utdelningspolicy i Storytel så måste det i alla fall vara en indikation att styrelsen kommer diskutera frågan varje år."

Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt

Ämnen i artikeln

Storytel B

Senast

95,75

1 dag %

1,43%

1 dag

1 mån

1 år

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

0,07%

Senast

2 544,04

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.