Industrigrossisterna har varit heta på börsen i år. Undantaget heter B&B Tools. Den aktien har inte rört sig mycket sedan årsskiftet och det hänger ihop med att bolaget gynnats förvånansvärt lite av konjunkturuppgången och den ökande industriproduktionen.
B&B Tools säljer industriförnödenheter och komponenter till industri och byggbransch i främst Sverige, Norge och Finland och borde ju vara ganska tidigcykliska kan man tycka. Men hittills har inte det synts mycket av det och fredagens delårsrapport ändrar inte bilden.
Omsättningen är upp 2 procent i senaste kvartalet, till 1,8 miljarder. Det betyder att tillväxten inte tilltagit från föregående kvartal och att B&B Tools ligger långt efter de andra börsgrossisterna. Indutrade är upp 13 procent organiskt i senaste kvartalet, Addtech med 16 procent och lilla Lagercrantz med 11 procent.
En del skiljer visserligen dessa bolag åt. B&B Tools har en stor återförsäljarrörelse med 200 butiker i Norden vilket de andra saknar. Men i våra ögon ligger inte förklaringen till svagheten där. Ser man på det område som har bäst fart nu, industrikomponenter, så växer B&B Tools 11 procent där mot mer än det dubbla för Addtech och Indutrade. Det ser alltså ut som företaget tappar marknadsandelar.
När det gäller vinsterna så återhämtar sig B&B lite bättre, men från låga nivåer. I kvartalet är resultatet upp med 28 procent. På rullande 12 månader har bolaget tjänat 5,90 kronor per aktie varav 1,75 kronor i senaste kvartalet (1,30).
Det är möjligt att B&B bara har en lite mer sencyklisk profil än de andra bolagen och att vinstlyftet tilltar framöver. Men man bör ändå ha en skeptisk grundhållning till företag som ser ut att gå sämre än andra i sin bransch.
Ett visst minus måste även ges för B&B:s saftiga skuldsättning. Nettoskulden ligger på 1,9 miljarder vilket är en hög nivå ställt mot det rullande rörelseresultatet, 302 Mkr. Värt att notera är att medan Indutrade och de andra köpt bolag i hög takt under 2010 så har B&B inte gjort något förvärv än.
Värderingen då? Ja, där finns en sak som däremot talar för B&B-aktien. Allt hänger förstås på vinstnivåerna framöver (rullande p/e-tal är höga 17) som är osäkra. Historiskt har B&B klarat marginaler på 5-6 procent med toppnoteringar på drygt 7 procent. För närvarande är marginalen runt 4 procent i årstakt. En återgång till snittnivåerna indikerar en vinst per aktie runt 9,2 kronor givet nuvarande omsättningsnivå på 7, 7 miljarder kronor. Med en viss omsättningstillväxt så kan man räkna med en nivå på 10 kronor. Ett "konjunkturjusterat" p/e-tal hamnar alltså kring 10. Det ger en uppsida i aktien.
En viktig faktor kommer att bli hur B&B-ledningen lyckas med arbetet att integrera det 100-tal förvärv som gjordes fram till och med 2008. De flesta bolag i branschen har en förvärvsstrategi men det finns olika skolor kring detta med hur långt integrationen ska drivas. B&B Tools tror på stora samordningsfördelar genom inköp och standardiserade sortiment. Lyckas man i detta arbete kan marginalerna på sikt bli högre än historiskt. En viss positiv effekt av det arbetet syntes redan i andra kvartalet, enligt B&B Tools.
Vi landar ändå i en mer skeptisk inställning till B&B-aktien. Operativt går det något sämre än vi väntat och även om bolagets värdering inte är särskilt hög räcker inte det för att motivera ett köpråd.