Brios kamp för vinst är ingen lek

Med bantade kostnader och en ny strategisk inriktning kan Brio få en fin utveckling de närmaste åren. Aktien har i år fallit med drygt 10 procent och handlas till p/e 14 för 2007. Inte så högt kan man tycka, men vi tycker att det finns roligare aktier att leka med.


25 juni, 2007

Leksakstillverkaren Brio (Bröderna Ivarsson i Osby) startade redan 1884 i Osby, där huvudkontoret fortfarande finns. Bolaget omsatte förra året 1,1 miljarder kronor och har ungefär 550 anställda. Brio är mest känt för sina kvalitetsmärkta träleksaker. Trätågen är fortfarande en storsäljare och det klassiska labyrintspelet har tillverkats i 2,5 miljoner exemplar i över femtio år. Men saken är den att bolaget håller på med så mycket mer än träleksakstillverkning. Det är den spretiga organisationen som har varit Osbykoncernens stora problem. På sistone har man försökt lösa detta genom att enbart fokusera sig på två affärsområden, Brio och Scanditoy.

Affärsområdet Brio omfattar försäljning av barnvagnar och leksaker under de egna varumärkena Brio, Alga och Simo. Scanditoy är en leksaksdistributör med verksamhet i Norden som bedriver försäljning av trend- och märkeskläder. Affärsområdena står för ungefär hälften vardera av koncernens omsättning. Norden är den i särklass största marknaden och står för tre fjärdedelar av försäljningen. Resten av försäljningen är hänförligt till övriga Europa (18 procent), Nordamerika (5 procent) samt övriga världen (2 procent). 

Brio må ha ett starkt varumärke, men resultatutvecklingen har under flera års tid varit synnerligen svag. Strategiska felgrepp har gjort Brio till en kronisk underpresterare med dystra framtidsutsikter. Finansmannen Robert Weils inträde som huvudägare i Brio för tre år sedan, via riskkapitalbolaget Proventus, riktade strålkastarljuset mot ett av börsens mest skadeskjutna företag. Man kan fråga sig vad Weil egentligen såg i Brio som ingen annan tidigare sett. Men bolaget har ett starkt varumärke och potential till förbättring. Ett välskött varumärkesföretag kan nå marginaler på över 10 procent, och detta gäller även i leksaksbranschen. Kruxet är att resan mot högre lönsamhet kan ta tid och riskera att bli krokig.

Branschen är speciell med stora säsongsmässiga svängningar. En betydande del av affärerna sker inför julhandeln. Men bolaget tjänar inga pengar automatiskt ens under den perioden. Det gäller också att ha de rätta produkterna, vilket är svårt när modet skiftar i takt med att filmbolagen hårdlanserar den senaste filmen med ett lämpligt sortiment av plastfigurer i släptåg. Brios sortiment, som av tradition haft sin bas i pedagogiska träleksaker, kan i detta sammanhang upplevas som omodernt jämfört med exempelvis dagens elektroniska spelutbud. Ett sätt att lösa detta är att kombinera de traditionella produkterna med andra, såsom barnvagnar. Brios produkter har fått hård konkurrens av data- och tv-spelandet, som går allt längre ner i åldrarna. Något som är positivt för bolaget är att det är barnens föräldrar som står för inköpen och fortfarande ser det pedagogiska i att köpa träleksaker, vilket minskar beroendet av de mest svängiga modetrenderna. 

Till dessa svårigheter kommer också en pågående omstrukturering i detaljistnätet. Stormarknader växer upp och slår ut mindre privata leksaksaffärer som traditionellt tillhört Brios trogna kunder. För att skära ned på kostnaderna har Brios ledning, med vd Tomas Bräutigam i spetsen, utarbetat ett nytt handlingsprogram som heter Brio 2008. Tanken är att göra besparingar på 80 miljoner kronor per år med full effekt i år. Brio 2008 ska även förbättra produktutvecklingen och försöka hitta nya leksaker att sälja, samtidigt som kvalitetskopplingen till varumärket Brio bibehålls. Till följd av de åtgärder som programmet innebär, förväntas Brio uppvisa ett positivt kassaflöde från den löpande verksamheten för helåret 2007. Vidare är målsättningen att Brio ska nå positivt nettoresultat från och med nästa år.

Under det första kvartalet i år uppgick försäljningen till 181 Mkr (233), en minskning med 22 procent jämfört med föregående år. Rörelseresultatet uppgick till -32 Mkr (-40), en förbättring med 8 Mkr. Bolaget gjorde en förlust efter skatt på cirka 37 Mkr. 

Värderingsmässigt är Brio-aktien rimligt prissatt idag. Koncernens omsättning har de senaste fem åren stagnerat och ligger i dag på knappt 1,1 miljarder (rullande 12 månader). Den negativa trenden fortsatte in på första kvartalet. Börsvärdet ligger idag kring 220 Mkr. Brio 2008 kan komma att hyfsa till rörelsemarginalen under året. Vi tror på en marginal kring 5 procent framöver. Givet en nettoskuld på 245 Mkr hamnar vinsten per aktie på cirka 3,2 kronor. Med dagens börskurs (45 kronor) får vi ett p/e-tal kring 14. Givet den svaga tillväxten Brio uppvisat på senare år är p/e 14 rimligt och vi ser ingen större potential för den närmaste tiden. Snittpriserna inom leksaksbranschen har de senaste tio åren pressats med 30 till 40 procent. Dubbelarbetande föräldrar har allt mindre tid över och handlar gärna allt på samma ställe. Stormarknader, varuhus och andra butikskedjor har på så vis vunnit mer mark på bekostnad av de traditionella leksaksbutikerna. Trots kostnadsbesparingarna och satsningar på nya leksaker anser vi att det finns roligare aktier att leka med just nu. Vi har en Neutral rekommendation på 3-6 månaders sikt.

Gabriel Isskander

Ämnen i artikeln
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

0,72%

Senast

2 449,20

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.