Nya norska problem för NCC

NCC:s resultat har de senaste åren titt som tätt sänkts av problemprojekt i Norge. I fjärde kvartalet var det dags igen.

placera-companies-N-NCC-NCC_Citytunneln_Malmo_19.jpg

30 januari, 2017

Byggbolaget NCC har de senaste kvartalen haft för vana att presentera rätt blandade rapporter. Inför tredje kvartalet vinstvarnade bolaget till följd av nya problem med vissa projekt i Norge. Den gången förlät aktiemarknaden NCC då övriga delar av bolaget presterade väl och orderingången var stark.

Rapporten för det fjärde kvartalet bjöd även den på högst blandade besked. Orderingången var än en gång stark men problemen inom byggrörelsen fortsätter. Den här gången var det inom infrastrukturdelen som resultatet tyngdes av problemprojekt och än en gång var det i Norge som problemen uppstått.

Omvärderade projektvinster och en slutreglering av ett projekt påverkade resultatet inom NCC Infrastructure negativt med 100 Mkr i kvartalet. Ökade anbudskostnader bidrog också till att sänka rörelseresultatet som mer än halverades för området jämfört med samma kvartal året innan.

Även inom NCC:s andra byggdivision, Building, föll resultatet jämfört med året innan. Building ansvarar för husbyggandet inom NCC, exempelvis bostäder, kontor, sjukhus och även renoveringar. Förra kvartalets nedskrivna projekt i Norge löper vidare med nollresultat vilket tynger utvecklingen. Buildings norska verksamhet rapporterar en förlust i kvartalet.

Sammantaget backade NCC Buildings rörelseresultat med 5 procent jämfört med året innan.

För helåret 2016 rapporterar båda NCC:s byggdivisioner sjunkande lönsamhet. Building tappade en halv procentenhet till 1,9 procent och Infrastructures marginal föll till 1,0 procent från 2,7 året innan. Båda enheterna har som målsättning att nå en marginal på minst 3,5 procent.

Förutom de båda byggdivisionerna har NCC även en division som utvecklar kommersiella fastighetsprojekt (Property Development) och en division som säljer krossmaterial och asfalt (Industry). Båda dessa divisioner överträffade däremot sina marginalmål för 2016.

Bäst går det för NCC Industry som även med råge slog sitt mål för avkastning på sysselsatt kapital. Effektiviseringar och väl genomförda projekt bidrog till att lyfta resultat och lönsamhet i fjärde kvartalet. Divisionen rapporterar en marginal för helåret 2016 på 4,9 procent, upp nästan 1,5 procentenheter från året innan.

För NCC Property Development var fjärde kvartalet nästan identiskt med samma kvartal året innan. Fyra nya projekt startades under perioden och totalt har divisionen nu 19 pågående projekt runt om i Norden.

Tidigare hade NCC även en division som utvecklade bostadsprojekt. Den knoppades dock av i somras och lever vidare på börsen under namnet Bonava. Bostadsutvecklingen var NCC:s paradgren och de kommersiella projekten har levt lite i dess skugga tills nu. Förhoppningen är att Property Development ska ta ett kliv uppåt när den nu är ensam stjärna inom NCC. Det är dock en process som kommer att ta lite tid.

NCC servar fortfarande Bonava och bostäder svarar för 40 procent av omsättningen inom NCC Building. Med Bonava avknoppat siktar NCC på att i framtiden samarbeta även med andra bostadsutvecklare.

Totalt räknar NCC med att investera 1 miljard kronor i utvecklingsprojekt under 2017. Det omfattar både kommersiella projekt och eventuella nya samarbeten inom bostäder.

NCC fortsätter att rapportera en bra orderingång. I fjärde kvartalet steg den med knappt 4 procent vilket var 6,5 procent över snittprognosen i SME Direkts sammanställning av analytikerprognoser inför rapporten.

NCC jobbar liksom branschen i övrigt nära sitt kapacitetstak så den starka orderingången hamnar till viss del i orderboken som ökat med 6,4 miljarder kronor under året, inkluderat positiva valutaeffekter på drygt 1 miljard. Vid årsskiftet hade NCC en orderstock på knappt 48 miljarder kronor vilket kan jämföras med bolagets omsättning 2016 på 53 miljarder.

Marknadsutsikterna för 2017 är lite blandade. Infrastrukturmarknaden väntas gå bra i både Sverige och Norge medan husbyggandet spås bromsa in. Efter flera års kraftig tillväxt inom framför allt bostadsbyggande börjar bristen på arbetskraft bli akut i byggsektorn. Det går helt enkelt inte att öka takten mer. Dessutom väntas stigande räntor och amorteringskrav kyla av marknaden något under kommande år.

De analytiker som bevakar NCC räknar enligt SME Direkt med att bolaget ökar omsättningen med 6 procent under 2017 och att lönsamheten förbättras något. Snittprognosen för vinst per aktie ligger på 14,31 kronor. Prognosen för 2018 är en ökning till 15,20 kronor.

P/e-talen för de närmaste åren uppgår för NCC med de prognoserna till 15,5 respektive 14,6.

Utdelningen för 2016 föreslås bli 8 kronor per aktie som ska delas ut med 3 kronor i april och 5 kronor i november i år. Utdelningen innebär en direktavkastning på 3,6 procent. För de kommande åren väntas utdelningarna ge direktavkastningar på 3,8 respektive 3,9 procent.

NCC:s värdering är mer eller mindre densamma som sist vi kikade på aktien. Den är lägre än Skanskas men 17 procent högre än Peabs på 2018 års estimat.

Resultaten fortsätter att tyngas av återkommande problem i norska projekt. Bolaget hävdar att man efter fjolårets omorganisation fått bättre grepp om anbudsprocesser och risknivåer i Norge. Det återstår dock att se.

Den välfyllda orderboken är betryggande inför en väntad avmattning av den nordiska byggkonjunkturen de kommande åren. Vi vidhåller dock att aktien på dagens nivåer är fullvärderad och behåller vår neutrala rekommendation.

Ämnen i artikeln
Mest läst
Senaste nytt
Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.