SEB Världen har varit med länge. Fonden startade redan 1990 och har under åren samlat på sig många sparare och kapital. Idag uppgår kapitalet till drygt 26,5 miljarder kronor. Det gör den till Sveriges största fond om vi bortser från Sjunde AP- fondens aktiefond, som förvaltar ickeväljarna i PPM.
SEB Världen är en blandfond som placerar både i svenska och utländska aktier, främst i stora bolag, samt i svenska ränterelaterade värdepapper. Normalt är omkring 70 procent av fondens medel placerade i aktier och resterande 30 procent i räntebärande värdepapper. Aktiedelen är i normalläget till hälften placerad i Sverige och till hälften på börser utanför Sverige.
Historiskt har avkastningen inte varit något att skriva hem om. De senaste 5 åren har fonden inte vid något kalenderår slagit sitt egna jämförelseindex. Sedan 2008 har den i princip prenumererat på betyget 2 på en femgradig skala hos Morningstar i sin kategori som är Blandfond SEK Aggressiv.
Men nu kanske det blir ändring på det. Sedan förra hösten årsskiftet förvaltas fonden av ett nytt team på SEB med andra strategier än tidigare. Rikard Andersson är ansvarig förvaltare och leder det tio man starka teamet som går under beteckningen QPM, Quantitative Portfolio Management.
Teamet arbetar huvudsakligen med kvantitativ och regelbaserad förvaltning. Men inte på samma sätt som tidigare då förvaltningen inriktade sig på trendföljande strategier.
Totalt förvaltar teamet flera fonder med totalt cirka 50 miljarder kronor. Det innebär att SEB Världen utgör drygt hälften, vilket är ett mycket stort och viktigt mandat. Fonden borde få en bättre förvaltningsomsorg, något som den kritiserats för tidigare.
I den nya förvaltningen använder förvaltarna fundamental analys, men tittar också på tekniska variabler. De försöker även fånga upp olika beteendemönster.
Riskhanteringen är också viktig i förvaltningen där förvaltarna strävar efter att minska den i förhållande till fondens jämförelseindex. Ränteförvaltningen utgår från makroekonomiska scenarier i sin värdering av värdepapper.
Avkastningen ska alltså komma från val av enskilda aktier och räntebärande värdepapper, och inte från förändringar mellan aktie- respektive ränteallokeringen. I stora drag kommer fonden att placera cirka 35 procent svenska aktier, 35 procent utländska aktier och 30 procent svenska räntor som tidigare.
Internt utvärderas den svenska aktieförvaltningen mot OMXB-index, den utländska aktieförvaltningen mot MSCI World All Country, vilket inkluderar tillväxtmarknaderna och den svenska ränteförvaltningen utvärderas mot OMRX Bond-index. Alla index inkluderar utdelningar.
Det nya förvaltningsteamet kommer att ta större risker genom att avvika mer från index. Det är både på gott och ont, tar de rätt investeringsbeslut betyder det ökad avkastning, men det motsatta gäller också. På fondspråk kallas detta för aktiv risk eller tracking error.
I den senaste halvårsrapporten uppgår den aktiva risken till 0,8 procent för SEB Världen. Det är mycket lågt och visar att avkastningen inte skiljer sig mycket från index.
Samtidig kostar SEB Världen 1,25 procent per år i förvaltningsarvode vilket är på tok för högt för en, i det närmaste, indexfond. Men med den nya förvaltningen kommer den aktiva risken öka.
Sedan det nya teamet tog över förvaltningen har fonden gått bättre än sitt jämförelseindex .Men det är alldeles för kort tid för att utvärdera. I dagsläget går det varken att ge en köp- eller säljrekommendation på SEB Världen.
I grunden är förvaltarbytet bra. Nytt blod och nya människor med nya strategier. Självklart måste ledningen på fondbolaget ha tänkt igenom både för och nackdelar innan den bytte ut förvaltningen. Även om teamet har arbetat med sina strategier och förvaltningsprocesser länge finns det faktorer som kan inverka negativt.
För det första är fonden stor och det är svårare att förvalta en stor fond än en mindre. För det andra, i en aktiv blandfond, förutsatt att man gör rätt, kommer den största meravkastningen från den strategiska tillgångsfördelningen, att placera i aktier under tider då aktier går bra och vikta över till räntor när börsen viker.
Nu kommer SEB Världen inte att vara så aktiv i den strategiska tillgångsfördelningen. Kanske det är ett medvetet beslut. Det är nämligen väldigt svårt att komma rätt i just tillgångsfördelningen.
För det tredje vet vi inte hur mycket aktiv risk de nya förvaltarna kommer att ta. Historiskt sett har inte storbankerna låtit sina förvaltare ta så stora risker. De negativa effekterna är större vid felplaceringar än de positiva vid rätt placeringar.
Därför finns det risk för att fonden fortsätter att gå ungefär som index, trots den relativt höga förvaltningsavgiften.
Innan det nya teamet har bevisat sig blir rekommendationen neutral.