Systemair köper det Slovenska ventilationsföretaget Energoplus med en omsättning på drygt 100 Mkr. Energoplus grundades 1990 och är marknadsledande i Slovenien med produkter för ventilation och luftkonditionering. Förvärvet ger Systemair ökade möjligheter till försäljning av ventilationsprodukter på den Slovenska marknaden.
Systemair anger ingen köpeskilling och inte heller några resultateffekter. Men det är ett litet förvärv för Systemair som omsätter drygt 3 miljarder på årsbas.
Systemair grundades 1974 har sedan dess vuxit kraftigt och uppvisat goda rörelseresultat. Idag omfattar verksamheten ett 50-tal bolag i 38 länder. I koncernens produkter ingår ventilationsaggregat, fläktsystem och luftridåer.
Under räkenskapsårets nio första månader(1 maj-31 januari)ökade försäljning med 11 procent till 2,5 miljarder kronor. Rörelseresultatet minskade med 1 procent till 316 Mkr vilket motsvarade en marginal på 12,4 procent.
Under perioden gick 27 procent av försäljningen till Norden, 34 procent till övriga Västeuropa, 25 procent till Östeuropa & OSS, 8 procent till Nordamerika och 6 procent till övriga marknader.
I Västeuropa ökade försäljningen med 26 procent varav 13 procent var organisk tillväxt. I Tyskland som är bolagets enskilt största marknad ökade försäljningen med 33 procent.
Under det tredje kvartalet (november-januari) då lågkonjunkturen började slå igenom och som dessutom innehåller de normalt svaga månaderna december och januari ökade försäljningen med 5 procent.
Fullt så bra som det första ser ut var det dock inte. Justerat för valutaeffekter och förvärv minskade nämligen försäljningen med 6,9 procent. Systemair påpekade i rapport även att efterfrågan minskat på flera marknader till följd av de globala finanskrisen. Rörelseresultatet föll under kvartalet med 35,4 procent till 67,3 Mkr. Marginalen uppgick till 8,3 procent.
Under förra räkenskapsåret omsatte Systemair 3,1 miljarder kronor och gjorde ett rörelseresultat på 402,5 Mkr. Rörelsemarginal uppgick till 13,0 procent. Vinsten per aktie blev 4,69 kronor per aktie.
Per den sista januari uppgick vinsten per aktie, på rullande 12 månadersbas, till 5,23 kronor. Vi räknar med att den vikande trenden under tredje kvartalet håller i sig och att vinsten för hela räkenskpasåret 2008/09 hamnar på cirka 5 kronor per aktie.
Risken är naturligtvis stor att den negativa trenden fortsätter. Men det ser antaligen inte alltför mörkt ut. En mycket stor del av omsättningen går till ROT sektorn och till kommersiella lokaler. Exponeringen mot den svaga bostadsmarknaden är inte så stor.
En kraftigt växande område är infrastrukturfläktar. Det handlar bland annat om tunnelfläktar i motorvägar.Infrastrukturfläktar är ett område som förväntas öka längre fram. Systemair har därtill en god geografisk spridning på sin verksamhet vilket minskar riskerna.
Bolaget har genomfört kostnadsanpassningar löpande under årets nio månader och ledningen är försiktigt positiva till den kommande utvecklingen. Historiskt har bolaget också klarat nedgångar hyggligt.
Utvecklingen för det kommande året är mycket svårbedömd. Delar av marknaden borde utvecklas positivt och Systemair gynnas av kronförsvaganingen även om den initialt leder till fortsatta valuakursförlssuter på lån.
Totalt sett räknar vi ändå med en försämring på omkring 20 procent vilket skulle betyda en vinst på omkring 4 kronor per aktie 2009/10.
Systemair har utvecklats bättre än genomsnittet på Stockholmsbörs såväl i år som de senaste året. Idag handlas aktien i 37 kronor. Det är 40 procent lägre än för ett år sedan. Sedan årsskiftet är aktien upp 4 procent.
Vi bedömer att Systemair är en bra investering på lite längre sikt. På kort sikt är värdering rimlig och vi bedömer att aktien kan komma att utvecklas bättre än index.