Bitcoin slår nytt rekord: "Ovanligt – ser ingen eufori"

Bitcoin har för första gången passerat 111 000 dollar efter en rad positiva nyheter i veckan. Enligt analytikern Luke Nolan sticker rallyt ut i ett historiskt perspektiv. "Det drivs inte av eufori och spekulation, utan av verklig efterfrågan på bitcoin", säger han till Placera.

Luke Nolan
Luke Nolan.

Idag, 14:13

Världens största kryptovaluta nådde på torsdagen en ny rekordnivå kring 111 980 dollar. Bitcoin-priset har nu rusat nästan 20% sedan årsskiftet, och 40% sedan Donald Trump utlyste en tullpaus den 8 april.

Bakom rallyt finns ett pärlband av nyheter som har ökat förhoppningarna om att kryptovalutor ska nå en bredare acceptans i finansvärlden.

Kryptobörsen Coinbase inkluderades nyligen i Wall Streets breda index S&P500 – vilket fick aktien att rusa tvåsiffrigt.

JP Morgans kryptoskeptiske VD Jamie Dimon meddelade i måndags att bankens kunder nu kommer tillåtas handla med bitcoin.

I veckan tog den amerikanska senaten dessutom ett steg mot den första kryptorelaterade lagstiftningen, som ska skapa ett regelverk för stablecoins. Enligt WSJ överväger flera av USA:s största banker nu att lansera ett gemensamt stablecoin.

Ovanligt rally

Bitcoin-priset fick även en skjuts av att Moody's sänkte USA:s kreditbetyg i fredags, med hänvisning till landets växande statsskuld. Några dagar senare skakade den amerikanska obligationsmarknaden till rejält efter en svag auktion av 20-åriga statsobligationer. Oron spelar bitcoin i händerna, då den får investerare att söka alternativa tillgångar som inte är knutna till statlig skuld eller valuta.

CoinShares senioranalytiker Luke Nolan anser att bitcoin-rallyt sticker ut i ett historiskt perspektiv, genom frånvaron av eufori på marknaden.

"När bitcoin vanligtvis når nya rekordnivåer så märks det överallt. Alla pratar om det, medierna rapporterar intensivt, hävstången ökar och finansieringsräntorna skjuter i höjden. Men den här gången har vi inte riktigt sett det", säger han till Placera.

Ny typ av köpare

Enligt Nolan är det tydligt att uppgången inte har drivits av spekulanter, utan av långsiktiga köpare. Den ökade efterfrågan syns främst bland två typer av köpare: Bitcoin-fonder och företag.

Förra året godkändes de första fonderna i USA som handlar med faktiska bitcoin. De så kallade EFT:erna har fått ett starkt mottagande med totala inflöden på 40 mdr dollar, enligt CNBC. Hittills i maj har fonderna bara haft utflöden under två dagar.

Därutöver har det dykt upp flera bolag som försöker att kopiera Strategys (tidigare MicroStrategy) framgångsrecept. Börsbolaget har vid flera tillfällen genomfört nyemissioner av aktier, för att finansiera bitcoin-köp. De senaste fem åren har aktien rusat över 3 000%.

"Den här typen av bolag försöker inte att tajma marknaden, utan tar in kapital för att köpa bitcoin oavsett pris. Det bidrar med ett stabilt köptryck", säger Luke Nolan.

Skakiga balansräkningar

Sedan årsskiftet har mängden bitcoin som ägs av börsnoterade bolag ökat med 31 % till cirka 349 mdr dollar, skriver CNBC. Det motsvarar 15% av det totala utbudet.

Luke Nolan beskriver trenden som ett tveegatt svärd. På lång sikt menar han att det tveklöst är positivt med fler "opriskänsliga och långsiktiga köpare". Men på kort sikt finns det risk för bakslag.

"Strategys skuld är förhållandevis låg jämfört med mängden bitcoin de äger. Men bland 'copy-catsen' är skuldnivån tvärtom hög. Om bitcoin-priset faller skulle de kunna hamna i en besvärlig situation och tvingas sälja av sina innehav, vilket kan pressa priset."

"Större potential än i guld"

CoinShares-analytikern menar ändå att det mesta talar för att volatiliteten i bitcoin kommer att minska på sikt, i takt med att fler institutionella investerare ger sig in på området. Han ser två huvudsakliga skäl till att det nu håller på att ske.

"Det handlar mycket om 'fomo' – en rädsla för att missa uppgången. Men det är också ett strategiskt beslut: Bitcoin har börjat uppvisa en viss frånkoppling mot aktiemarknaden, vilket är mycket attraktivt för portföljförvaltare som söker diversifiering. Guld har dessutom redan gjort en stark resa, och då ser de kanske större potential i bitcoin."

Vad tror du om utvecklingen för bitcoin framåt?

"Just nu ser utsikterna ljusa ut. Efterfrågesidan tycks vara konstant stark, samtidigt som fler räntesänkningar i USA sannolikt skulle ge ytterligare skjuts. Det enda större orosmolnet vore ett krisscenario med en djup recession, som skulle kunna leda till en bred utförsäljning av alla tillgångar", säger Luke Nolan.

Han berättar att kapitalförvaltaren CoinShares har en intern vadslagning om utvecklingen för världens största kryptovaluta. Mediangissningen är ett bitcoin-pris kring 165 000–175 000 vid årets slut.

"Min mest optimistiska kollega har 235 000 dollar som riktkurs", säger Nolan.

Valour Bitcoin (BTC) Zero SEK

Senast

104,35

1 dag %

−2,38%

1 dag

1 mån

1 år

Senaste nytt
Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.