Klädhandlaren MQ rasade efter sin kvartalsrapport, medan ljudboksbolaget Storytel var en vinnare efter en optimistisk Carnegieanalys.
Strax före klockan 13.00 hade Stockholmsbörsens OMXS30-index sjunkit med marginella 0,1 procent till 1.587 och aktier för 4,9 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.
I toppen av storbolagsindexet låg Alfa Laval, som steg 1,8 procent efter tre dagar med minussiffror. Tydligt upp var även Tele2, som stärktes 1,4 procent.
I motsatt ände av OMXS30 fanns Hexagon som intog bottenpositionen med en nedgång på 2,1 procent. Goldman Sachs har i en analysuppdatering sänkt sin rekommendation för aktien till sälj, från tidigare neutral. Hexagons nedgång bidrog, tillsammans med en mindre kursnedgång även för Ericsson, till att teknik var dagens svagaste sektor tillsammans med dagligvaror.
På minus fanns även klädkedjan H&M, som fått ett antal höjda riktkurser men trots detta rekylerade ned efter torsdagens rapportlyft. Aktien backade 1,6 procent.
Dagens stora förlorare var dock MQ, som föll 17 procent efter att ha rapporterat om fallande omsättning och ökad rörelseförlust för det fjärde kvartalet i räkenskapsåret. Den jämförbara försäljningen minskade 7,8 procent jämfört med samma period i fjol.
"Under mitt första år som vd på MQ har jag konstaterat att förändringsbehovet varit större än jag trodde", skrev vd Ingvar Larsson i bokslutsrapporten.
Antalet unika spelare av Stillfronts onlinespel ökade på månadsbasis 30 procent, jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Marknaden lät sig dock inte imponeras och aktien tappade 1,8 procent.
Efter en vecka med tunga prisnedgångar steg råoljepriserna, vilket stöttade oljebolagen och gjorde energi till bästa sektor i Stockholm. Lundin Petroleum avancerade 1,4 procent.
Storytel steg 4,6 procent till 108:80 kronor sedan Carnegie inlett bevakning av ljudboksbolaget med en köprekommendation och riktkursen 140 kronor. Om bolaget når sina långsiktiga finansiella mål, med en ebitda-marginal på 15-25 procent, kan Storytels värdering enligt Carnegie överstiga 250 kronor.
Raysearch handlades 3,1 procent högre efter att ha fått ett godkännande av dosplaneringssystemet Raystation från en kinesisk myndighet. Därmed kan bolaget fortsätta att leverera produkten till Kina.
Spotlightlistade Ziccum har ingått avtal med ett globalt läkemedels- och vaccinbolag inriktat mot behandling av infektionssjukdomar. Aktien handlades upp 3,9 procent.
I Oslo lyfte Norwegian 2,4 procent efter att ha rapporterat ökad passagerartrafik för september. SAS hade det motigare i Stockholm och sjönk 1,4 procent.
Stort intresse riktades på fredagen mot publiceringen av amerikanska sysselsättningsdata, så kallade non-farm payrolls för september, klockan 14.30 svensk tid. Förväntningarna är en ökning med 145.000 sysselsatta, och eventuella större avvikelser från det kan få stort genomslag sedan inköpschefsindex tidigare i veckan varit klart svagare än väntat.
"Vi tar /…/ till oss av sysselsättningskomponenterna i olika inköpschefsindex som har fallit tillbaka. Det gör att risken för dagens siffra helt klart ligger på nedsidan i förhållande till genomsnittsprognosen", skrev SEB i ett morgonbrev.
Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index fredag 4 oktober
Källa: Infront