Deklarationstips för fondägaren

För att minska skatten vid fondförsäljningar bör du planera dina försäljningar under året. Har du sålt en fond som gått väldigt bra, använd schablonregeln i deklarationen. Läs mer om tipsen på hur du kan minimera skatten när du ska deklarera dina fondaffärer.


16 april, 2009

När du ska redovisa dina fondaffärer i årets deklaration kan det vara värt att tänka efter hur du ska göra det för att få betala så lite skatt som möjligt vid eventuella vinster.

När du redovisar vinsten eller förlusten vid en fondaffär i deklarationen kan den räknas ut på olika sätt. Du kan ange den verkliga anskaffningskostnaden av fonden eller en genomsnittlig anskaffningskostnad.

Men det kan också vara gynnsamt att använda en schablonregel, som gör att du får ange anskaffningsutgiften till 20 procent av fondandelarnas värde vid försäljningen.

Schablonregeln får man tillämpa om man har marknadsnoterade fondandelar som aktiefonder, blandfonder eller räntefonder som placerar i utländsk valuta.

"Det kan vara fördelaktigt om du skulle ha en fond som stigit väldigt mycket i värde eftersom ¿vinsten", om du tillämpar schablonregeln, då kan bli mindre - och därmed skatten", skriver Fondbolagens Förening på sin hemsida.   

Säljer du fonder med förlust, kan du i deklarationen kvitta den förlusten mot vinster om affärerna gjorts samma år. Kapitalinkomster kvittas mot kapitalförluster. Skatteverket sköter denna kvittning åt dig. Så det kan alltså vara skattemässigt gynnsamt att planera din försäljning av fonder under året. 

"Säljer du med förlust, kan du samtidigt passa på att sälja fondandelar eller aktier som gått med vinst. Har du något att kvitta mot är nämligen förlusten värd 30 procent i minskad skatt, har du inget att kvitta mot är förlusten bara värd 21 procent", skriver Fondbolagens Förening.

Siffran 21 procent gäller vid kvittning av kapitalförluster mot andra inkomstslag, till exempel inkomst av tjänst.

Marknadsnoterade räntefonder som enbart placerar i räntepapper utfärdade i svenska kronor behandlas särskilt. I deklarationen tas kapitalvinsten eller förlusten upp som inkomstränta respektive utgiftsränta. En sådan förlust är avdragsgill till 100 procent mot alla slags kapitalinkomster.

Fondbolagens Förening tipsar också om fondförsäkringar för att helt slippa att deklarera vinster eller förluster. Du kan välja mellan kapitalförsäkring eller pensionsförsäkring.

Anledningen till att du inte behöver deklarera är att du betalar en generell avkastningsskatt. 2008 var den cirka den 0,5 procent för pensionsförsäkring och cirka 1 procent av värdet på kapitalförsäkringen som betalades vid det årets ingång.

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−0,01%

Senast

2 448,97

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.