Från semester till tullchock – här är sensommarens viktigaste datum

Efter veckor av lata dagar på stranden går svensk ekonomi mot en osäker sensommar. Donald Trumps tullar mot EU är på väg att slå till – och effekterna kan bli kännbara. Placera har talat med ledande ekonomer om höstens avgörande faktorer och vad som väntar bortom sommarens lugn.

Fotomontage med Thedeen och Donald Trump och en hängmatta.
Hur bli hösten? Placera har pratat med flera makroekonomer som spår en ekonomi starkt formad av Donald Trumps tullar som införs 1:a augusti.

Idag, 10:40

För många svenskar innebär slutet på juli månad slutet på semestern. Under sommaren har nyheter om Donald Trumps tullar avlösts av globala konflikter och oljepristoppar.

Vilken ekonomisk verklighet vaknar Sverige upp till efter semesterdvalan? Placera har pratat med makroekonomer om höstens utgångsläge i den svenska ekonomin.

Sommarens viktigaste datum

Sommarens viktigaste datum enligt SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist är den 1:a augusti. Från datumet är det sagt att de 30-procentiga, amerikanska tullarna mot EU ska börja gälla.

Vilka tullar som införs och nivån på dem är avgörande för höstens ekonomiska utsikt, och kommer direkt påverka konjunkturen i Sverige och Europa. Särskilt om EU väljer att svara på tullarna.

SEB-ekonomen är mest orolig för att handelskriget ska försvaga den svenska konjunkturen ytterligare. Inte att det ska leda till ökad inflation, som bland annat bistånds- och utrikeshandelsministern Benjamin Dousa uttryck oro för.

"Ett eskalerande handelskrig har mer deflationistiska inslag än inflationistiska", säger han.

Det överliggande hotet om handelstullar ökar osäkerheten för den globala handeln.

"Både hushåll och företag vill vänta och se vilket skjuter upp investeringsbeslut, och då sjunker tillväxten", säger Robert Bergqvist.

Robert bergqvist seb (2)
Robert Bergqvist, seniorekonom på storbanken SEB. Foto: Pressbild

Kommer få konsekvenser

Samtliga experter som Placera pratar med lyfter fram tullarnas intåg mellan den amerikanska och europeiska marknaden som den mest avgörande händelsen för Sveriges ekonomiska utveckling i höst.

Pernilla Johansson, seniorekonom på Swedbank, säger att 30% är en så pass hög nivå att det skulle leda till konsekvenser för den svenska ekonomin.

"Även om Sverige handlar mer med andra EU-länder än vad man gör med USA, så är USA en viktig marknad", säger hon. 

Ungefär 9% av Sveriges totala export går till USA.

Svensk fordonsindustri är en del av svensk exportsektor som exporterar mycket till USA, och är redan belagd med 25-procentiga tullar. Det går redan nu att se effekter på den svenska ekonomin, enligt Pernilla Johansson.

Pernilla johansson
Pernilla Johansson, seniorekonom på Swedbank.

Börsens överdrivna optimism

Johan Löf, seniorekonom på Handelsbanken, framhåller börsens överdrivna optimism som en eventuellt underskattad makrorisk. Särskilt med tanke på hur dåligt det går i handelssamtalen mellan USA och deras handelspartners.

Det är inte säkert att EU och USA kommer hinna få ett avtal på plats innan tullarna införs, menar Johan Löf. Och det finns risk att trenden vänder om tullarna skulle införas.

Samtidigt har ekonomin klarat sig utan en djupare kris genom både pandemi, inflation och nuvarande läge med högre räntor.

"Jämfört med ekonomernas pessimistiska bild har ekonomin hankat sig fram och varit ganska stryktålig", säger han, men tillägger:

"Men man ska komma ihåg att en sån här stor förändring av världshandeln som tullarna innebär kommer att få effekter på världshandeln och världstillväxten. De kanske kommer långsammare och inte lika synligt, men det är någonting som blir en våt filt över ekonomin förr eller senare."

Johan löf Tcm76 84583
Johan Löf, seniorekonom Handelsbanken.

Pernilla Johansson är också överraskad av hur lite börsen påverkas av osäkerheten.

I april när den amerikanska presidenten första gången presenterade tullarna rasade börserna kraftigt. Nasdaq föll med mer än 10% på en vecka, och Stockholmbörsen med hela 20%.

"Egentligen står vi inför samma läge nu som man gjorde då. Det är lite svårt att förstå utvecklingen i det ljuset", säger hon.

Höstens ljusglimtar

Den kommande hösten är dock inte helt mörk, utan det finns ljusglimtar.

Robert Bergqvist lyfter fram att både en trolig räntesänkning i september och regeringens presentation av budgeten kan innebära positiva effekter för hushållen.

"Det låter som att regeringen vill gå fram med ytterligare stöd till hushållen för att förbättra situationen vi har nu med fortsatt trög ekonomisk tillväxt i Sverige där hushållen håller hårt i plånboken", säger han.

Även Pernilla Johansson tror att molnen kan börja lätta lite. Det finns många faktorer som börjat falla på plats för att kunna vända konjunkturen.

Både räntorna och inflationen har gått ned vilket ökat hushållens disponibla inkomster.

"Än så länge har vi inte riktigt sett tecken på att det är på väg att vända i närtid, men förutsättningarna finns där för att det borde kunna ske på sikt", säger hon.

Riva av plåstret

Det som håller tillbaka tillväxten är främst hotet om tullar. Att bara riva av plåstret kanske inte vore så dåligt, menar Pernilla Johansson.

"Både det värsta och det bästa som skulle kunna hända är att vi får de amerikanska tullarna på plats", säger hon, och utvecklar:

"I det här skedet avvaktar både företag och hushåll för att de inte riktigt vet vad som kommer gälla, och håller inne på investeringar. På ett sätt vore det bra om man visste spelreglerna."

Fakta

Datum att hålla koll på enligt experterna

1 augusti: Donald Trumps 30-procentiga tullar börjar gälla mot EU.

10 augusti: Deadline för handelsförhandlingarna mellan USA och Kina.

19 augusti: Riksbanken beslutar om styrräntanlåga förväntningar på en sänkning.

22 september: Regeringen presenterar sin budgetproposition för 2026, samt höständringsbudget för 2025.

22 september: Riksbanken beslutar om styrräntan med högre förväntningar på en sänkning.

SEB A

Senast

166,85

1 dag %

−0,51%

1 dag

1 mån

1 år

Handelsbanken B

Senast

188,70

1 dag %

−0,05%

Swedbank A

Senast

252,20

1 dag %

0,64%
Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Placera

Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.

Affärsvärlden
AFV

Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.

Annons
Introduce

för börsens små- och medelstora företag.

Annons
Investtech

Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.