Veckans vinnare och förlorare

Oljeraset fortsätter dominera nyhetsflödet samtidigt som det surnat till även utanför sektorn. Enskilda verkstadsaktier har börjat svaja betydligt.


12 december, 2014

De må vara snöfattigt i Stockholm men efter sedvanligt luciafirande på redaktion har julstämningen nått våra hjärtan och det obligatoriska julgodiset våra magar.

Trots redaktionens julvarma inre har börserna varit ganska kalla mot oss i veckan. Frankfurtbörsen har tappat 3,5 procent på veckobasis och i Stockholm har börshumöret bara varit aningen bättre. Även de amerikanska börserna dras med nedgångar, närmare 2 procent på veckobasis.

placera-121214Börspilar.png

Riktigt lilla har det varit för investerare med exponering mot Atenbörsen. Sedan i måndags har Greklandsbörsen rasat närmare 20 procent och sedan årsskiftet har den tappat mer än 30 procent av sitt värde. Grekland som har haft stora finansiella bekymmer dras nu också med en politisk situation som kan komma att äventyra nödlånen från IMF och EU.

Oljeprisraset fortsatte i veckan och under fredagseftermiddagen handlades WTI under 59 dollar/fat medan Brent-kvaliteten hade fallit till 62 dollar per fat. Det är det lägsta oljepriserna som noterats sedan 2009 och det har inte varit någon hejd på prisfallet så här långt. Fortsatt hög produktion eldar på raset och nedgången slår stenhårt mot oljebolagen.

På Stockholmsbörsens storbolagslista är det Africa Oil och Enquest som drabbats hårdast och nedgångarna denna vecka mäter omkring 25 procent vardera.

Oljeprisfallet smittar av sig på andra branscher, exempelvis stålbolag som SSAB, som riskerar minskad efterfrågan på stål från oljesektorn.

De stora nedgångarna i oljebolagen gör också skillnaderna obehagligt stora mellan vinnarna och förlorarna på börsen. Fortsätter oljeprisraset, och det vill sig så olyckligt att det kommer mer oroshärdar som exempelvis ökande konjunkturoro, så kan det bli riktigt otrevliga kedjereaktioner. Men nog med domedagsprofetior.

Som tur är har den moderne investeraren alla möjligheter att investera var som helst i världen och i nästan vad som helst. Som exempel har flertalet bioteknik- och medicinbolag på Nasdaq stigit mellan 30-120 procent på bara en vecka. I Danmark steg ett annat bioteknikbolag, Genmab, mer än 10 procent.

För den som uppskattar hurtiga rutter och glada guttar kom beskedet att norska centralbanken sänker sin styrränta som en skänk från ovan. Den norska kronan försvagades ytterligare efter beskedet. En norsk krona är nu billigare än vad den varit på mer än 10 år. I och med detta blir alltså ett julfirande i Norge inte lika smärtsamt dyrt som tidigare år. Hög tid att återförenas med ungdomskärleken på telemarkskidor.

Låt oss grotta ner oss i nordiska branschindex. Det är inte helt oväntat energisektorn inklusive de kraschade oljebolag som rasat mest, minus 6,5 procent på veckobasis. Tätt efter följer transportbolagen som tappat 4,4 procent, trots att flygbolagen överlag gått starkt på bland annat den billigare oljan. Därefter platsar materialbolagen (råvarubolag) som gått ned 4,2 procent.

Minst var nedgången i bygg- och fastighetssektorn som bara sjunkit 1 procent på veckobasis.

Nordiska branschindex
Utv 1 vecka (%)
Utv 1 mån (%)
Energi
-6,5
-14,0
Transport och Flyg
-4,5
-6,1
Material
-4,2
1,8
Telekom och IT
-3,4
1,1
Industrivaror
-3,1
-0,9
Investmentbolag
-3,1
0,3
Konsumentvaror
-2,2
3,6
Finans och försäkring
-1,8
2,8
Hälsovärd
-1,3
2,9
Bygg och Fastighet
-1,1
3,8
Källa Avanza
Avser kurser från fredag innan lunch

På temat gladare nyheter, poppade Öresund upp som storägare i klädkedjan MQ. Investmentbolaget med Mats Qviberg i spetsen har ökat sitt ägnade under året från 5 till 15 procent och när detta tillkännagavs lossnade det för aktien. På en vecka har den stigit 8 procent.

Även i den nedtryckta branschkollegan RNB blev det liv i luckan på fredagen, aktien som länge befunnit sig i en nedåtgående trend har sedan november vänt upp från 8 kronor till 11 kronor. Och på fredagen steg aktien cirka 6 procent.

Nog har svensk corporate finance haft att göra under börsåret, Stockholmsbörsen har berikats med ett 10-tal nya bolag och vi har fått se både platta fall och succéer. Men vad som känns mycket på hemmaplan avhandlas på en eftermiddag i Asien.

I Japan kommer det nämligen, sedan igår, genomföras 28 IPOs inom loppet av elva dagar. Mer än hälften av dem ska listas på TSE Mothers, ett index för små snabbväxande företag. Det väldiga intåget av nya bolag understryker förtroende för den Japanska aktiemarknaden, trots att landet befinner i recession.

Det är stor skillnad även på olika centralbankers agerande. Den färska svenska nollräntan kan mäta sig mot den mer burdusa ryska centralbanksräntan på 10,5 procent. Trots att ryssarnas chockhöjning på 1,5 procentenheter i höstas inte fick den valutastärkande effekt man, önskat väljer Putins centralbankir alltså att fortsätta samma väg ändå.

Inte heller denna gång fick höjningen tilltänkt effekt, rubeln föll istället till en ny lägstanivå. Utifrån detta kan man inte tolka annat än att omvärldens tilltro till Ryssland är svag och att oljeprisraset slaktar den ryska ekonomin precis som de ekonomiska sanktionerna.

Bland aktiefonderna i Avanzas sortiment har kinafonden HSBC GIF Chinese Equity Ac gått starkast, plus 2,9 procent. Tätt följd av två fonder med inriktning mot Singapore.  Här kan du bläddra vidare bland fondvärldens vinnare och förlorare.

På storbolagslistan steg 8 aktier medan 78 sjönk. Här är hela listan över veckans vinnare och förlorare på stockholmsbörsen

Veckans mest lästa artiklar var:

Fem kandidater till Heta Listan

Årets galnaste aktier

Underskattade utdelningar

Jag behöver cash helt enkelt

Rasande tempo i Hemfosa

Under veckanpublicerade Placera analyser av följande bolag:

VBG

Telenor

Clas Ohlson

Consilium

Bredband2

Hemfosa

I veckans poddradio på Placera fick jag tillfälle att berätta om hur Heta Listan fungerar. Gillar du kortare affärer med högre risk rekommenderar jag att lyssna på den.

"Det finns saker som man måste vara fackman för att inte förstå."

Även om Hjalmar Söderberg levde före ICA Gruppens och Axfoods storhetstid kan hans citat gälla livsmedelskedjornas värdering.

Trevlig helg,

Ämnen i artikeln
Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Placera

Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.

Affärsvärlden
AFV

Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.

Annons
Introduce

för börsens små- och medelstora företag.

Annons
Investtech

Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.