Swedol proffsens val

Detaljhandelsbolaget Swedol växer så det knakar och BV tycker det köpdags efter den senaste tidens kursnedgång.  Värderingen är inte låg i relation till övriga börsen men kvalitet brukar också kosta lite extra.


18 mars, 2008

Swedol kan närmast liknas vid ett Clas Ohlson för proffsen. Swedol startade också som ett postorderföretag och var från början väldigt nischat mot skogsentreprenörer. Med tiden breddades produktutbudet till att även omfatta produkter såsom verktyg, yrkeskläder, fordonstillbehör riktat mot bland annat industri-, åkeri- och byggsektorn. Efter över 30 års verksamhet tog Swedol steget att börja driva butiker i slutet av 90-talet. Därefter har det gått fort framåt för Swedol som etablerat butiker i en allt högre takt, vid utgången av 2007 hade bolaget 20 butiker och ett sortiment på över tjugotusen produkter. Som en konsekvens är Swedol numer först och främst en butikskedja, butikerna stod för 74 procent av omsättningen 2007, medan distanshandeln som sker på postorder och över internet stadigt minskar andelen av försäljningen.

De närmsta åren satsar Swedol på att öka försäljningen med 20 procent per år och fram till 2010 ska bolaget öppna 4-5 nya butiker per år. För 2008 är fem nya butiker redan kontrakterade. Finansieringen av expansionen är inget problem då balansräkningen är stark med en nettoskuld på endast 6 Mkr. Man ska dock vara medveten om att även om tillväxten fortsätter i absoluta tal så kommer den oundvikligen minska procentuellt i takt med att enskilda butikers andel av omsättningen minskar samtidigt som det finns en gräns för i vilken takt Swedols organisation klarar av att öppna nya butiker. Bra butikslägen är inte heller alltid lätta att hitta och inom några år borde Swedol täckt in de flesta orter i Sverige som är av intresse av att etablera sig i, bolaget bedömer cirka 50 städer som intressanta. Swedols fokus för närvarande är organisk tillväxt i Sverige men långsiktigt ser även Swedol att fortsatt tillväxt kommer behöva ske genom en utlandsexpansion.

Vi räknar i år med att bolaget kommer omsätta cirka 900 Mkr med bibehållen rörelsemarginal vilket ger ett p/e-tal på 15. Ifjol ökade försäljningen med 36 procent till 720 Mkr (528), på två år har Swedol nästan fördubblat omsättningen. Tillväxten kommer framförallt från försäljningstillväxt i jämförbara butiker, 25 procents tillväxt, och genom öppnande av nya butiker. Den höga försäljningstillväxten i jämförbara butiker får extra bränsle från det faktum att många av butikerna är relativt nyöppnade samt att en viss del av distanshandeln, som bara växte med 5 procent ifjol, flyttar över till fasta butiker i takt med att Swedol etablerar sig i fler städer.

Swedols långsiktiga mål för rörelsemarginalen är att den ska ligga på 13 procent över en konjunkturcykel, under 2007 ökade rörelsemarginalen till 13,9 procent (13). Den senaste tidens dollarförsvagning gynnar Swedol som har en stor del av inköpen i dollar. Som marginalförbättrande åtgärder arbetar Swedol också med att öka andelen egna varumärken under de närmaste åren till 20 procent av omsättningen och att öka andelen inköpta varor från Asien. Swedol satsar på att vara en komplett leverantör och säljer idag både de stora kända varumärkena inom området samt produkter under egna varumärken i enlighet med den rådande detaljhandelstrenden.

Under 2000-talet har Swedol gynnats av detaljhandelns tillväxt och kunderna blir i allt högre grad privatpersoner. Det stora hotet just nu är därför en svagare detaljhandel med konsumenter som håller hårdare i plånboken.  Swedols företagskunder står dock fortfarande för cirka 80 procent av omsättningen vilket gör att bolaget inte drabbas lika hårt som exempelvis Clas Ohlson om konsumenterna drar åt svångremmen. Företagskunderna är också mindre priskänsliga men man ska räkna med att om vi går mot en sämre konjunktur där aktiviteten i ekonomin minskar kommer det drabba Swedol, några sådana tecken är dock svåra att se i dagsläget på Swedols försäljning iallafall. Samtidigt drivs branschens tillväxt också av en omstrukturering där mindre järnaffärer och industriservicebutiker tappar marknadsandelar till kedjor som Swedol eller konkurrenten B&B Tools.

Swedol planerar framöver att flytta till Stockholmsbörsen från First North vilket borde attrahera fler institutionella investerare. Sedan noteringen 2006 har aktien dubblats till cirka 41 kronor och börsvärdet är idag runt 1,3 miljarder kronor. Vi ser dock fortsatt potential i Swedol som i mångt och mycket liknar det Clas Ohlson som börsintroducerades 1999 även om produktutbudet och kunderna skiljer sig mellan bolagen. Clas Ohlson hade då 11 butiker, omsatte ungefär lika mycket som Swedol gör idag och värderades till p/e 15,5 vid introduktionen. Därefter har Clas Ohlson fortsatt att expandera under lönsamhet och till dags dato har aktien sjudubblats justerat för splitt. Det blir troligtvis hårdare inom handeln framöver än vad det varit hittills under 2000-talet men i vilket fall som helst förtjänar ett kvalitetsbolag med Swedols möjligheter en värderingspremie. Förutsättningarna finns där för mångårig tillväxt med god lönsamhet. Långsiktigt kan Swedol bli en riktig vinnare.

Ämnen i artikeln
Mest läst
Senaste nytt
Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.