En sänkning av reporäntan var efterlängtad av många, men åtta av tio analyshus trodde inte att den skulle komma. När Riksbankchef Stefan Ingves så meddelade en sänkning mottogs nyheten därför med viss förvåning.
Tidigare har en sänkt reporänta oftast direkt inneburit en lägre bolåneränta. Men det var ett tag sedan. Kopplingen mellan reporäntan och din bolåneränta är numera svag. Den enkla förklaringen är att bankerna inte längre lånar pengar direkt från Riksbanken.
Finansoron har gjort att bolånen istället finansieras genom att bankerna lånar upp pengar till längre löptider, via bostadsobligationer som exempelvis pensionsfonder och andra aktörer kan investera i. Denna långa upplåning görs sedan om till bostadslån med korta bindningstider genom så kallade ränteswappar. Den här processen gör att det inte längre är reporäntan som avgör bolåneräntorna, utan de långa marknadsräntorna.
Men, torsdagens sänkning kan ändå innebära en lägre boränta. Reporäntan är Riksbankens vapen för att styra marknadsräntorna. Om marknadsräntorna faller på Riksbankens beslut, så innebär det också en lägre bolåneränta för dig. Men du ska knappast vänta dig att din rörliga ränta (egentligen tremånaders) sänks med 25 punkter imorgon.
"Marknaden har redan prisat in en viss sannolikhet för lägre boränta. Jag tror att vi kommer att få se ett visst genomslag på bolåneräntorna, kanske med hälften av de 25 punkterna. Sannolikheten för lägre sparräntor har definitivt också ökat", säger Tor Borg, ränteanalytiker på SBAB.
Hos Nordea säger bolåneansvarige Michael Skytt:
"Reporäntebanorna kan påverka de långa marknadsräntorna, men inte direkt. Vi kan mycket väl se lägre räntor framöver även på bolån, men andra kostnader kan också motverka detta", säger Michael Skytt, bolåneansvarig på Nordea, och avser de kostnader som uppstår när lång upplåning ska omvandlas till kort utlåning.
Men hos Nordea ligger en sänkning av sparräntan, som där har en starkare koppling till reporäntan, närmare till hands:
"Normalt påverkas sparräntorna mer direkt, det vill säga med en sänkning med 25 punkter. Men något beslut är inte fattat ännu", säger Michael Skytt.
När det gäller sparräntor så använder bankerna olika strategier för att bestämma räntorna. Hos vissa banker, som hos Nordea, är kopplingen till reporäntan fortfarande tydlig. Även hos Swedbank säger kommunikationschef Peter Borsos att det är möjligt att det endast blir sparräntorna som faller, och inte bolåneräntorna, till följd av Riksbankens besked.
Hos Handelsbanken fungerar det dock annorlunda. Där tittar man liksom för bolånen på de längre marknadsräntorna även när det gäller sparräntorna. Det betyder att en sänkning av bolåneräntan även skulle innebära en sänkning av sparräntan hos Handelsbanken.
"Men vi avvaktar och ser marknadsräntornas rörelser innan vi gör något", säger Kaj Jukitulppo, som arbetar med Handelsbankens inlåning.
Kort efter denna artikels publicering meddelade SBAB att man sänker sina bolåneräntor med mellan 21 och 5 punkter. Läs mer här.