Höstens nya fonder

Fonder Fondbolagen har varit aktiva och lanserat en rad nya fonder den senaste tiden. Inriktningen är blandad, likaså avgifterna. Placera.nu ger dig koll på höstens fondnyheter.

Under augusti och september har inte mindre än 50 nya fonder sett dagens ljus. Många är från utländska bolag som få svenskar känner till, medan andra är inriktade mot institutioner. Men det finns en hel del nya fonder från både svenska och utländska bolag som vänder sig till privatpersoner.

SBAB erbjuder, genom Öhman Fonder, tre blandfonder. De heter kort och enkelt SBAB Sparfond Lång, SBAB Sparfond Medel och SBAB Sparfond Kort. Den största skillnaden mellan fonderna är andelen aktier, där aktieandelen är högst i SBAB Sparfond Lång och lägst i SBAB Sparfond Kort.

Fonderna startade den 19 september, men enligt SBAB:s presschef Bernd Schmitz kommer de inte att lanseras mot kund förrän efter årsskiftet. Just nu testar SBAB alla sina system och kopplingar mot Öhman Fonder som förvaltar dem. Avgiften ligger på 0,9 procent per år, vilket är lägre än snittet för motsvarande fonder på den svenska marknaden.

Den 12 september lanserade Handelsbanken fem nya fonder som är exklusiva i premiepensionssystemet. Det är fem generationsfonder med automatisk nedtrappning av aktieexponeringen ju äldre spararen blir. De är fond-i-fonder som främst investerar i Handelsbankens olika börshandlade fonder och indexfonder.

Även om fondernas förvaltningsavgift är noll, så är de inte helt avgiftsfria. Fonderna, som är registrerade i Luxemburg, betalar en skatt på 0,01 procent per år. Till det kommer transaktionskostnader i form av courtage i de underliggande fonderna. Läs mer om dem här.

Lannebo Fonder har gett sig i på den växande marknaden för företagsobligationer. Den 10 september lanserade de Lannebo Corporate Bond som investerar i svenska och nordiska företagsobligationer. Avgiften ligger på 0,9 procent per år, vilket är i nivå med andra liknande fonder.

Pictet är ett schweiziskt fondbolag som inte har gjort sig känt för låga avgifter. Med sin senaste fond gör bolaget inte heller någon kursändring. Pictet Emerging Markets High Dividend HR EUR kostar 2,9 procent per år i förvaltningsavgift. Fonden investerar på tillväxtmarknaderna och fokuserar på bolag med hög direktavkastning. Även det är senaste skriket när det gäller aktiefonder.

Det svenska fondbolaget Scientia Asset Management, som har byggt sin förvaltningsstrategi på att följa hur insiderregistrerade personer i börsföretagen agerar, lanserade den 24 augusti en hel drös nya fonder. De har också döpt om sina gamla fonder, så nu heter alla "Inside".

De nya fonderna heter Inside Australia, Inside Canada, Inside UK, Inside USA och Inside USA Small Cap. Förvaltningsavgifterna varierar mellan 1,3 procent och 2 procent per år. Utöver det tar fondbolaget 20 procent av avkastningen som överstiger fondernas index. Med de avgifterna placerar de sig på den över halvan, jämfört med andra aktiefonder.

Men det är med sin nya fond-i-fond som Scientia lägger sig högt upp i toppen när det kommer till att ta ut höga avgifter. Positiv Pension Aktiv Global kostar 3 procent per år i förvaltningsavgift. Utöver det tar fondbolaget 20 procent av avkastningen som överstiger fondernas index, MSCI Världsindex.

Positiv Pension Aktiv Global investerar i Scientias andra fonder, men kan investera i räntor när förvaltaren gör bedömningen att aktiemarknaden är osäker.

Erik Lidén motiverar den höga förvaltningsavgiften på 3 procent (som är inklusive de underliggande fondernas avgifter) med att den nya fonden även inkluderar momentet tillgångsfördelning, vilket de tar betalt för.

"Vi har en modell för att förutspå de globala aktiemarknadernas långa rörelser. Med hjälp av modellen ska vi kunna minska exponeringen mot aktier under negativa börsperioder", skriver Erik Lidén i ett mail till placera.nu.

Idag ligger hundra procent av placeringarna i aktiefonder.

Enligt Erik Lidén är fonden framtagen specifikt för samarbetet med PPM-förvaltaren Positiv Pension. I premiepensionssystemet kostar fonden 1,15 procent per år plus 20 procent av överavkastningen. Intäkterna från avgiften delas mellan Scientia och bolaget Positiv Pension.

Men Positiv Pension tjänar mer än så. Ett "medlemskap" kostar 995 kronor per år. Enligt Pensionsmyndighetens senaste statistik hade fonden Positiv Pension Aktiv Global drygt 6 000 sparare, vilket vi antar motsvarar antalet "medlemmar", och ett kapital på drygt en halv miljard kronor.

Bolaget bildades 2009, men på hemsidan uppger de att de har förvaltningshistorik sedan 2005. Enligt det senaste bokslutet, apr 2011, omsatte bolaget drygt 1,1 miljoner kronor och gjorde en förlust på 344 000 kronor. Det egna kapitalet uppgick till 103 000 kronor och de kortfristiga skulderna till 5 150 000 kronor.

Läs mer om så kallade PPM-rådgivare här.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -