Förhoppningsbolag göra sig icke besvär

Fondanalys Viktor Henriksson är kräsen i sina bolagsval. Han gillar inga förhoppningsbolag utan investerar främst i bolag med starka balansräkningar som ger höga utdelningar, gärna i bolag som inte är konjunkturkänsliga.

Carnegie Småbolagsfond är den yngsta bland Carnegies fonder, och startade så sent som i slutet av januari 2012. Fondens huvudansvarige förvaltare är Viktor Henriksson.  Han började på Carnegie (HQ Fonder) 2005, och har arbetat i finansbranschen sedan 1996, bland annat som finansanalytiker på Myrberg Fondkommission och som förvaltare på Fjärde AP-fonden i fem år.  

I slutet av september arrangerade Avanza en aktiekväll där Viktor Henriksson medverkade och delade med sig av hur han och Carnegie fonder välja ut vinnaraktierna. Deltagarna fick också veta vilka småbolagsaktier Carnegie tror mest på just nu.

Carnegie benämner sin förvaltningsstrategi som fokuserad värdeförvaltning, vilken genomsyrar bolagets samtliga fonder. När det kommer till Carnegie Småbolagsfond så investerar de främst i bolag med ett börsvärde mellan en och tio miljarder kronor.

Enligt Viktor Henriksson betyder fokuserad att han väljer att investera i ett fåtal bolag som han verkligen tror på. Idag har Carnegie Småbolagsfond 23 innehav, vilket är hälften så många som den genomsnittliga svenska småbolagsfonden.

"Vi köper bolag vi tror på, inte för att de har en viss vikt i index. Har man fler innehav närmar man sig snabbt index", säger han.

Med värdeförvaltning menar Viktor Henriksson att han investerar i bolag med starka balansräkningar och som har låga värderingar. Idag har fondens innehav ett genomsnittligt p/e-tal på 13,5 baserat på vinstförväntningarna för 2013 och ett p/e-tal på 11,3 baserat på 2014 års vinster. Det är lägre än Stockholmsbörsen som helhet, vars p/e-tal ligger på 16,9 för 2013 och 14,5 för nästa års prognostiserade vinster, enligt Factset.

Fondens aktier ger också högre direktavkastning än börsen som helhet, 4,2 procent jämfört med 3,4 för börsen som helhet.

"Vi spekulerar inte, utan investerar långsiktigt", säger Viktor Henriksson.

När vi ser till fondens fem största innehav finner vi bland annat Intrum Justitia. Det är ett bolag som väl passar in i Viktor Henrikssons mall.

"Intrum Justitia är ett välskött bolag med låg värdering, en ocyklisk verksamhet och som ökar vinsten. En annan viktig faktor är att europeiska banker måste krympa sina balansräkningar, vilket gynnar bolaget, förklarar Viktor Henriksson.

I fastighetssektorn har Viktor Henriksson fastnat för AtriumLjungberg. Det är ett svenskt fastighetsbolag med fokus på utveckling och förvaltning av handels-

och kontorsfastigheter. Verksamheten är huvudsakligen koncentrerad till Stockholm, Uppsala och Malmö.

"AtriumLjungberg värderas under substansvärde. Vi finner deras projektportfölj med Stockholmsfokus som mycket intressant, säger Viktor Henriksson.

Bland portföljens största innehav finns också Proffice. Det är ett bemanningsföretag som arbetar inom verksamhetsområdena personaluthyrning, rekrytering samt omställning. Personaluthyrning är basen för verksamheten och innebär att företaget tillhandahåller personal för kortare eller längre uppdrag. Proffice är verksamt i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

"Proffice är välskött och har hanterat lågkonjunkturen bra. Vi tror på förbättrad efterfrågan, och lönsamhet, samtidigt som värderingen är låg. Vi ser också bolaget som en uppköpskandidat", säger Viktor Henriksson.

Trots att ICA har gått starkt i år, drygt 70 procent, anser Viktor Henriksson att det finns mer att ge.

"ICA har en extremt stark marknadsposition i Sverige, och vi förväntar oss en fortsatt stark utveckling. Värderingen är låg, om man exkluderar problemen i Norge, men där tror vi att det kommer en lösning", säger Viktor Henriksson.

Det femte största innehavet är Loomis som erbjuder ett sortiment av helhetslösningar för värdehantering. Kunderna finns främst inom detaljhandeln och finansiella institutioner.

"Loomis är mycket välskött med stigande lönsamhet. Balansräkningen är stark och direktavkastningen är hög. Balansräkningen kan vara för stark, vilket skulle kunna innebära höjd utdelning eller förvärv", förklarar Viktor Henriksson.

Hur det går med dessa innehav får framtiden utvisa.

Men hittills har Viktor Henriksson skött sin fond bra. Sedan starten har Carnegie Småbolagsfond stigit med 36 procent, vilket är bättre än index som ligger på plus 34 procent. Avkastningen placerar Carnegie Småbolagsfond på en tionde plats bland andra svenska småbolagsfonder. Som grupp har de stigit med drygt 31 procent.

Placera vill inte sätta någon rekommendation på en så ung fond som Carnegie Småbolagsfond. Som regel vill Placera ha minst tre års historik. Men fortsätter Viktor Henriksson på inslagen väg är det mycket som talar för att det kan bli en köprekommendation. Innan dess är det neutral som gäller.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Carnegie Småbolagsfond A Neutral 135,44 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -