Veckans vinnare och förlorare

Många suktande Lifcoinvesterare blev snålt tilldelade. Tyska börsen tog ikapp rejält mot övriga börser och avslutningen i Stockholm pekar mot en ny rekordnotering.


21 november, 2014

De amerikanska börserna har lett utvecklingen sedan oktoberrallyt inleddes men den här veckan ser amerikanarna ut att ha fått lite mjölksyra i benen. Utvecklingen har varit positiv på både Dow Jones och Nasdaq men handeln har varit mer volatil och inte riktigt lika starkt som tidigare.

Samtidigt har tyska DAX-index växlat upp och på veckobasis stigit imponerande fyra procent. Marostatistiken har varit en besvikelse men trots det bidragit till optimismen. Jus svagare Tyskland utvecklas, desto mer stiger förväntningarna på att ECB kan övertyga tyskarna om att det är dags att stimulera.

placera-21NovemberBörspilar.png

Det ser nu ut som att vi får en härligt positiv avslutning på veckan och på fredagen hördes ljuv musik på flera håll på börsgolvet.

Orkestern bjöd på en veritabel tonartshöjning när den på förhand haussade introduktionen av Lifco fick en kanonstart. Fram tidig eftermiddag hade aktien stigit 27 procent från teckningskursen 93 kronor.

Erbjudandet i Lifco tecknades sju gånger om, vilket innebar att få spekulanter fått den tilldelning de från början önskat. På sociala medier har flera börshandlare uttryckt stor besvikelse över detta och att få ordentlig tilldelning verkar varit lika svårt som att hitta en ubåt i skärgården. Eller som Placeras Per Ericson precis sa, i börsintroduktioner och på krogen är det de snygga och rika som går föst i kön.

Nästa veckas stora börsintroduktion blir takboxtillverkaren Thule, om teckningsintresset räcker. På Placera tycker vi att det är läge att stå vid sidan av.

En annan glädjespridare på fredagsmorgonen var bilbesiktningsbolaget Opus som lämnade en mycket uppskattad kvartalsrapport. Aktien steg över 6 procent i morgonhandeln och toppade dagens vinnarlista tillsammans med flygbolaget SAS.

Ledsammare har veckan varit för Volvos aktieägare, och risken finns att det blir värre. Bolaget riskerar nämligen att få sota för gamla synder. EU misstänker att Volvo tillsammans med en rad andra lastbilstillverkare ingått en priskartell som pågått ända sedan 90-talet.

Och utvecklingen i Volvoaktien har inte varit någon solskenshistoria det senaste året. Nog hade det funnits bättre saker för Volvo att satsa pengar på än miljardbelopp i eventuella böter. Den som lever får se hur den här historien slutar.

Oljebolaget Cassandra Oil har inte heller haft något glädjande börsår och aktien har backat nästan 70 procent, men den senaste månaden har den från botten stigit över 40 procent. I veckan meddelade bolaget att man kommer genomföra en riktad nyemission på 12 miljoner kronor. Det innebär att en grupp aktieägare nu får möjlighet att köpa fler aktier till kursen 14 kronor. Aktien föll i veckan på beskedet från knappt 19 kronor till dagens 17 kronor.

ICA Gruppens aktie har varit en riktig börsraket de senaste månaderna, förra veckans kvartalsrapport räckte för att aktien skulle nå en ny rekordnotering, men den här veckan har skeptikerna tagit ett hårt grepp kring aktien.

Nedgången på veckobasis närmar sig 7 procent vilket gör aktien till storbolagslistans stora förlorare. Inga träd växer till himlen, men investerare som såg ICAs potential i början av 2012 har hittills gjort nästan fyra gånger pengarna.

Bland nordiska branschindex har materialbolagen gått starkast under veckan, som helhet har gruppen stigit 2,5 procent. Även på månadsbasis har materialbolag varit en av de bästa investeringarna, upp 9,3 procent.

Från Stockholmsbörsen har guldbolaget Semafo bidragit till den positiva utvecklingen. Guldet har rekylerat upp, samtidigt som oroligheterna i bolagets hemvist Burkina Faso har lugnat ner sig något.  Aktien har på grund av detta stigit över 15 procent på veckobasis.

Ett annat materialbolag som gått bra är Stora Enso vars aktie har stigit närmare 6 procent denna vecka. Uppstudsen har dock tagit fart från låga nivåer, men från årslägsta, som aktien stod i så sent som i september summeras uppgången till 25 procent.

Uppgångarna i övriga sektorer har varit relativt jämna och egentligen är det bara investmentbolagen och Industrivarusektorn som gått knackigt i veckan. Men då ska man komma ihåg att på en månads sikt är investmentbolagen faktiskt vinnare. Sektorn har som helhet stigit med nära 11 procent.

Till familjen Wallenbergs förtjusning slog investmentbolaget Investor kursrekord på fredagen. En aktie i Investor kostade på fredagsförmiddagen 273 kronor.

Nordiska branschindex
Utv. 1 vecka (%)
Utv. 1 mån (%)
Material
2,5
9,3
Energi
2,0
5,8
Transport och Flyg
1,9
1,3
Telekom och IT
1,8
9,1
Bygg och Fastighet
1,5
7,5
Finans och försäkring
1,5
4,3
Konsumentvaror
1,5
9,6
Hälsovärd
1,4
6,9
Investmentbolag
0,6
10,8
Industrivaror
-0,2
6,8
Källa: Avanza
Avser kurser från fredagsmorgon

Vi har redan avhandlat några av veckans vinnare, men bland de stora och medelstora bolagen stod medicinteknik koncernen Aerocrine högst upp på prispallen efter att ha stigit 21 procent. Aktien har vänt upp från rekordlåga nivåer. Den 27 november kommer bolagets kvartalsrapport och då gäller det att marknadens förväntningar infrias om resan inte ska vända nedåt igen.

Veckans förlorare bland de stora och medelstora bolagen var medicinbolagen Bactiguard (-11 procent) samt Medivir (-9 procent), följt av ICA Gruppen (-6,5 procent) och Active Biotech (-4,7 procent).

Medicin och bioteknik har varit en oerhört haussad sektor i år och att tre av fyra av de största förlorare på Stockholmsbörsen denna vecka är just medicinbolag väcker viss oro för att uppgångarna nått sitt slut.

Veckans bästa aktiefond i Avanzas sortiment var FIM Brazil som stigit 3,5 procent och sämst var Evli Russia B som tappat -4,4 procent. Här kan du bläddra vidare bland fondvärldens vinnare och förlorare

På storbolagslistan steg 56 aktier medan 30 sjönk.

Här är hela listan över veckans vinnare och förlorare på stockholmsbörsen

Veckans mest lästa artiklar var:

Börspanelens köp och säljtipsDärför ratar jag RysslandsfonderFramtidstro efter rapporternaHärvan växer i FingerprintHoppet tänds för Northlands ägare

Under veckan publicerades analyser på:

Sensys TrafficNibeKnowitAgesBactiguardCellavisionThuleBB ToolsDiös

Ryktesvägen har jag fått reda på att kollegorna Tomas och Love startat ett nästan hemligt projekt. Det viskas vid kaffemaskinen på Placeras huvudkontor om ljudupptagningar med börsinnehåll. Enligt obekräftade uppgifter går det att lyssna på dessa via internettjänsten Soundcloud.

Huruvida innehållet klassas som underhållning eller självhjälp får ni avgöra på egen hand. Bland inslagen ger Placeras Per Ericson sin syn på om man ska teckna Thules aktier inför noteringen eller inte.

Trevlig helg.

Ämnen i artikeln

Lifco B

Senast

404,60

1 dag %

1,05%

1 dag

1 mån

1 år

Volvo B

Senast

277,90

1 dag %

−0,11%

Investor B

Senast

294,35

1 dag %

0,87%

Medivir

Senast

1,78

1 dag %

−3,89%

Bactiguard Holding B

Senast

37,90

1 dag %

0,00%

Active Biotech

Senast

0,12

1 dag %

15,56%

Sensys Gatso Group

Senast

43,25

1 dag %

0,58%

Nibe Industrier B

Senast

44,00

1 dag %

−5,76%

Knowit

Senast

139,80

1 dag %

0,58%

Ages Industri B

Senast

54,00

1 dag %

−2,53%

CellaVision

Senast

190,00

1 dag %

−1,04%

Bergman & Beving B

Senast

295,00

1 dag %

0,17%

Diös Fastigheter

Senast

66,05

1 dag %

0,08%
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

0,00%

Senast

2 542,32

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.