Var tionde svensk sparar halva lönen

Privatekonomi Var tionde svensk tillhör gruppen "trygga sparare" – som sparar mer, är mer långsiktiga och sprider riskerna bättre än genomsnittet.

De trygga spararna lägger undan och investerar över hälften av sin månadsinkomst, att jämföra med det svenska genomsnittet vilket är en knapp fjärdedel.

Nästan åtta av tio har börjat pensionsspara, vilket 65 procent av svenska folket har gjort.

Och de trygga spararna har oftare än genomsnittet placeringar i andra tillgångar än kontanter, exempelvis i aktier och fonder, obligationer och fastigheter. Det kontanta sparandet utgör dock den i särsklass största delen – knappt hälften – även i deras portföljer.

Det några av slutsatserna i en undersökning om sparande och placeringar som genomförts av fondförvaltaren Blackrock.

Gemensamt för de tolv procent av svenskarna som betecknas som "trygga sparare" är att de i mycket större utsträckning känner att de har kontroll över sin ekonomiska framtid och att deras sparande och investeringar kommer att leda till en bekvämare pension.

Inte helt förvånande har gruppen i genomsnitt också ett rejält högre sparkapital – 950 000 kronor jämfört med drygt 200 000 kronor bland svenskarna som helhet.

Gruppens besparingar
är större oavsett inkomstens storlek – men de trygga spararna har också en större genomsnittlig inkomst än det svenska snittet, 31 700 kronor i månaden jämfört med 30 600 kronor.

Snittportföljen bland de mer sparbenägna innehåller 45 procent kontanter, 32 procent aktier, 8 procent i fastigheter, 4 procent obligationer och resten i alternativa tillgångar.

Den svenska standportföljen innehåller 62 procent kontanter, 21 procent aktier, 5 procent fastigheter, 4 procent obligationer och resten övrigt, det vill säga mindre aktievikt och större likviditet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -