Köpvärda fonder maj – så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har varit fortsatt bra för Placeras rekommenderade fonder. Sju av tio fonder har slagit sin kategoriindex.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av likande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet. Nu är det dags att utvärdera hur det har gått för de fonder som vi rekommenderade i maj 2015.

Det senaste halvårets svaga utveckling har fått världsindex att gå ner över 5 procent. Det har varit en volatil och tuff period för fondsparare. I absoluta tal har nio av tio fonder tappat i värde.

Men i relativa tal, jämfört med sina kategoriindex, har de klarat sig bra. Sju av tio fonder har levt upp till våra höga förväntningar.

En av våra två indexfonder bland högriskfonderna har fallit lite mer än snittet av liknande fonder. I vår värld är det godkänt då utvärderingsperioden bara är sex månader.

Aktivt förvaltade fonder tenderar att gå lite bättre i dåliga tider då de kan lägga sig likvida på ett sätt som indexfonder inte kan. Ytterligare en förklaring är att de index som indexfonderna följer till stor del består av storbolag. Under 2015 har småbolag har haft en betydligt bättre utveckling och de aktiva förvaltarna plockar ofta upp något av dessa.

Vårt val av aktivt förvaltad högriskfond, UBS (Lux) ES Eurp Opp Uncons EUR P, visar på just det. Fonden har bara tappat 1,7 procent under perioden då snittet av breda eurofonder har tappat nästan 5 procent.

Spiltan Räntefond Sverige har gått betydligt bättre än snittet och är den fond som har positiv avkastning under perioden – upp 0,1 procent.

Swedbank Robur Exportfond har haft det tufft i rådande marknadsklimat med svaga rapporter för de exportberoende bolagen. Fonden är upp med 4,1 procent medan kategoriindex är upp ynka 0,1 procent under halvåret.

Alla våra tre blandfonder har utvecklats som förväntat. AMF Balansfond har slagit snittet av liknande fonder. Placeras basfond, Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige har avkastat bäst av blandfonderna under perioden. Cliens Mixfond har levt upp till våra långsiktiga förväntningar och gått bättre än kategoriindex.

Det senaste kvartalets marknadsturbulens har varit extremt utmanande för hedgefonder. Vårt val i sektorn, Atlant Explora, har haft ett tufft halvår och gått ner 3,5 procent vilket är mer än snittet för kategorin. Utvecklingen för lågrisk-hedgefonden Atlant Stability har varit svag. Den har gått ner 0,9 procent, vilket är under våra långsiktiga förväntningar.

Vi ser fram emot nästa månadsutvärdering och hoppas att våra rekommenderade fonder ska fortsätta leverera bra avkastning.

  Avkastn Kategori-
  6 mån % index %
SPP Aktiefond Global -4,3 -4,6
Handelsbanken MSCI Emering Markets Index -16,6 -14,9
UBS (Lux) ES Eurp Opp Uncons EUR P -1,7 -4,7
Swedbank Robur Exportfond -4,1 0,1
Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige -2,9 -3,9
Cliens Mixfond B -3,7 -4,9
AMF Balansfond -3,6 -4,9
Spiltan Räntefond Sverige 0,1 -0,9
Atlant Explora -3,5 -1,7
Atlant Stability -0,9 -1,2
Källa: Morningstar    

PÄR STÅHL
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -