Köpvärda fonder i december

Fondtips Efter det stora börsrallyt i oktober har november bjudit på modesta uppgångar. Placera tror på fortsatt bra börshumör och rekommenderar i första hand hög- och medelriskfonder.

Världsindex och USA steg med knappt 3 respektive 4,4 procent följt av Europa med 1,5 procent. Stockholmsbörsen steg med 3,2 procent i november.  Bäst utveckling har det varit för Libanonbörsen med en uppgång på hela 10 procent mätt i svenska kronor.

Placera ser ljusare på aktiemarknaderna framöver. Utifrån vår makrobild har vi viktat upp aktiedelen inför december. Investerarna har en positivare syn på världsekonomin jämfört med den mörka bild som målades upp under sommaren och tidig höst.

Inför den väntade räntehöjningen från den amerikanska centralbanken i december har den amerikanska dollarn stärkts under månaden. Det innebära att valutaeffekten har bidragit till att flera utländska börser är på plus i svenska kronor.

Samtidigt som den amerikanska dollarn stigit har det stärkt Europas konkurrenskraft på den globala marknaden. Placera är fortsatt positiva till exponeringen mot Europafonder i våra fondval inför december. Vårt fondval UBS European Opportunity Unconstrained har levererat betydligt mer än kategorin och mer än våra långsiktiga förväntningar.

Inför december gör vi inga förändringar bland våra rekommenderade fonder.

I diagrammet visar vi fondernas förhållande till fondens genomsnittliga avkastning och risk för de senaste tre åren. Vi ser tydligt hur huddelen av fonderna följer den trendlinje som speglar ett positivt samband mellan risk och avkastning. Ju lägre risk man tar, desto lägre avkastning kan man förvänta sig att investeringen ger, helt enligt gällande finansiell teori.

Som tydligt framgår sticker tre fonder ut. Den ena är blandfonden, Sensor Sverige Select, som har haft en mycket bra riskjusterad avkastning för perioden. Sensor arbetar aktivt med sin aktie- och räntexponering vilket man varit framgångsrik med.

Den andra fonden som sticker ut på ett positivt sätt är småbolagsfonden, Carnegie Swedish Small Cap. Den har levererat högst genomsnittlig avkastning under perioden. I år har fonden gått upp med knappt 40 procent vilket är mycket för en småbolagsfond och mer än våra förväntningar. I november har fonden haft högst avkastning bland våra köpvärda fonder med en uppgång på hela 6,9 procent.

Den tredje är Handelsbanken MSCI Emerging Markets Index, som har haft det tufft både 2015 och 2013, vilket drar ner avkastningen för perioden. Vi tror fortfarande på fonden, den har ökat med 6 procent senaste kvartalet.

Som vanligt finns det olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder. Den som delar vår uppfattning om att aktiefonder är att föredra ska kika vidare bland våra hög- och medelriskfonder. För den som tycker att riskerna är fortsatt höga hänvisar vi till våra lågriskfonder.

HÖG RISK   

Basfond

SPP Aktiefond Global: Allt fler fondbolag har förstått vikten av att erbjuda globala indexfonder. Hittills har Danske Invest Global Index varit Placeras favorit. Men nu finns det fler som slåss om vår gunst. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Handelsbanken MSCI Emerging Markets Index: Aktiemarknaden går i cykler. Snart kan det vara läge att börja rikta blickarna mot tillväxtmarknaderna igen. De bästa fonderna är stängda men Placera listar de bra alternativ som står till buds. Läs hela analysen här

UBS European Opportunity Unconstrained: Det är mest svarta rubriker om tillståndet i Europa. De riskvilliga gör bedömningen att ECB ökar stimulanserna, vilket gynnar aktier. Placera har funnit ytterligare en köpvärd Europafond. Läs hela analysen här.

Carnegie Swedish Small Cap: Småbolag har klarat sommarens börsturbulens betydligt bättre än storbolagen. Vi tror på fonden som har en tydlig fokus på småbolag med tillväxt. Läs hela analysen här.

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige: En billig indexblandfond som placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Sensor Sverige Select: Behovet av bra blandfonder är stort när fondspararna söker efter alternativ med lägre risk än rena aktiefonder. Läs hela analysen här.

Cliens Mixfond: Sedan förra analysen klarat sig riktigt bra och vi tror att Gunnar Håkansson kommer fortsätta att leverera bra så länge aktiemarknaden utvecklas väl. Läs hela analysen här.

AMF Balansfond: Efterfrågan på medelriskfonder är stor bland våra läsare. Vi har gått igenom utbudet och funnit AMF Balansfond som motsvarar våra förväntningar.  Läs hela analysen här.

LÅG RISK

Basfond

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Atlant Stability: Oron på oljemarknaden väntas bestå vilket får Placera att sänka rekommendationen på Atlant Stability till neutral. Långsiktigt tror vi dock att fonden kommer att tillhöra de bästa hedgefonderna med låg risk. Läs hela analysen här.

Vår lista över tio köpvärda fonder gäller en investering på sex månaders sikt. Läs här hur det gick för våra rekommenderade fonder i juni, för sex månader sedan.

Om du föredrar att investera i aktier framför fonder så rekommenderar vi Tomas Linnalas förslag på tio köpvärda aktier i december.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Storebrand Global All Countries A SEK Köp - -
Köp - -
UBS European Opportunity Uncons EUR PAcc Köp - -
C Worldwide Sweden Small Cap 1A Köp - -
Swedbank Robur Access Mix A Köp - -
Sensor Sverige Select Köp - -
Cliens Mixfond A Köp - -
AMF Balansfond Köp - -
Spiltan Räntefond Sverige Köp - -
Atlant Stability Köp - -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -