Investerarna har fått tillbaka aptiten

Fonder De globala investerarna sökte sig till mer riskfyllda tillgångar i mars.

Det visar en månadsrapport från Blackrock Ishares som är världens största leverantör av börshandlade produkter, så kallade ETF:er. Det globala nettoinflödet till börshandlade produkter uppgick i mars till närmare 360 miljarder kronor.

Flödena till aktier har vänt och mars blev årets första månad med nettoinflöden. Investerarnas aptit var stor och uppgick till hela 209 miljarder kronor. Av detta inflöde gick största delen, 148 miljarder kronor, till amerikanska aktier.

Börshandlade fonder med inriktning mot tillväxtmarknader hade sin bästa månad på tre år, med inflöden på totalt 73 miljarder kronor.

Europeiska aktier, som har varit mycket populära bland investerarna de senaste åren, fick motvind och gick emot de starka aktieflödena i mars. Det resulterade i nettoutflöden på hela 68 miljarder kronor – vilket är den högsta siffran sedan finanskrisen 2008.

Förbättrad makrobild i USA och Kina verkar ha ökat investerarnas riskaptit på amerikanska och tillväxtmarknadsaktier.

Flödena till guld har också nått nya nivåer. Under mars nettoköptes guld för 22 miljarder kronor. Totalt blev det första kvartalet 2016 det starkaste sedan 2009 för ädelmetallen, med ett totalt nettoinflöde på 103 miljarder kronor.

Flödena till obligationer, som är en mindre riskfylld tillgång, var fortsatt stora under månaden. Det var företagsobligationer i segmentet investment grade som hade fortsatt stora nettoinflöden på knappt 52 miljarder kronor.

Även mer riskbetonade företagsobligationer, så kallade high yield, hade stora inflöden i mars på 44 miljarder kronor efter flera månader med stora nettoutflöden.

Amerikanska statsobligationer hade stora nettoutflöden i mars på drygt 40 miljarder kronor. Här ser man att investerarna har tagit mer risk då de sålt av säkrare statsobligationer och köpt mer de riskfyllda företagsobligationerna.

Totalt uppskattar Blackrock att det investerade kapitalet i börshandlade produkter globalt uppgår till svindlande 24 705 miljarder kronor vilket är en uppgång med tre procent från årsskiftet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -