Aktierna som ska falla

Börs Två bolag handlas på tisdagen utan rätt att delta i respektive nyemission. Det innebär att aktiekurserna – allt annat lika – ska falla jämfört med måndagens stängningskurser.

Drönartillverkaren Cybaero eller bevakningsspecialisten Mindmancer handlas idag exklusive teckningsrätt i bolagens kommande nyemissioner.

Det innebär att den som i igår ägde aktier i något av bolagen snart kommer att få teckningsrätter till sin depå. Teckningsrätterna kan sedan antingen säljas på börsen eller utnyttjas för att teckna nya aktier i respektive bolag.

Det innebär också att värdet av dessa teckningsätter ska räknas av från aktiekursen när handeln med aktierna inleds på tisdagen.

Det som då ser ut som ett kursfall i aktierna är i själva verket bara en anpassning av en del av företagens värde flyttat över i teckningsrätterna. Men påfallande ofta är det investerare som missar den här värdeförskjutningen och lockas att köpa på vad de upplever som fyndnivåer när kursen justeras ned för emissionen.

I Cybaeros fall nyemitterar bolaget 1 ny aktie för varje gammal till teckningskursen 4 kronor. Det innebär att måndagens stängningskurs på 6,15 kronor ska räknas om till 5,075 kronor (1 gammal aktie för 6,15 kronor + 1 ny aktie för 4,00 kronor = 2 aktier värda 5,075 kronor styck).

Handel med teckningsrätterna i Cybaero pågår mellan 19 oktober och 2 november.

Mindmancer ger ut en ny aktie för varje tvåtal gamla aktier i bolaget till teckningskursen 5,50 kronor. Det innebär att måndagens stängningskurs ska räknas om från 6,40 kronor till 6,10 kronor (2 gamla aktier för 6,40 kronor + 1 ny aktie för 5,50 kronor = 3 aktier värda 6,10 kronor styck).

Handel med teckningsrätterna i Mindmancer sker under perioden 17-28 oktober.

Det som är viktigt att tänka på som aktieägare är att det finns ett ekonomiskt värde i teckningsrätterna. De ska antingen ska utnyttjas för att teckna nya aktier eller säljas. Gör man ingenting så förfaller de så småningom värdelösa.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -