Så kan man också plocka russinen ur kakan

Krönika Med en liten arbetsinsats kan alla bygga en aktieportfölj som spöar proffsen. Tricket, att plocka russinen ur fondförvaltarnas mest välsmakande kaka, är enklare än du tror.

Aktiefonder är en utmärkt sparform. Mot en avgift överlåter spararen placeringsvalen åt en förvaltare. Ett omfattande regelverk reglerar sedan att risken hålls på en rimlig nivå och att ingen enskild placering tar för stor plats i portföljen.

Diversifiering är nämligen en av hörnstenarna i traditionell portföljförvaltning, men det begränsar också proffsens möjligheter att överträffa index.

Stockholmsbörsen har sen årsskiftet fram till den 26 oktober stigit 9 procent inklusive utdelningar. Den bästa Sverigefonden i Avanzas utbud har ökat värdet med mer än det dubbla. Faktum är att alla de tio bästa Sverigefonderna slagit index. Problemet är att det också finns en uppsjö konkurrenter som gått sämre än index, vilket gör urvalet svårare.

Medianavkastningen för de tio bästa Sverigefonderna är 11 procent och snittavkastningen 12,5 procent men de i botten av tio-i-topplistan har bara gått marginellt bättre än index.

Det är dock ingen ögonbrynshöjare. En av anledningarna är 5-10-40-regeln. Ingen aktie får utgöra mer än 10 procent av en fonds värde och summan av de fem största innehaven får inte väga tynger än 40 procent. 5-10-40-regeln är bra om syftet är att minimera risk men inte om avkastningen ska maximeras.

Och en grupp ser annorlunda på det här med risk. Investerare som argumenterar för att det är lättare att hitta ett bra bolag än tio, köper inte lika många aktier. Och i sak har risktagarna helt rätt. Högre risk är ett måste för att nå bättre avkastning än index. Filosofin kräver dock ett rågat självförtroende och visar det sig att pengarna satsats på fel häst kraschar portföljen.

Det är min tro att de flesta fondförvaltare har vinnarskalle och trots 5-10-40-regelns begränsningar vill de äga så mycket som möjligt i bolag de verkligen tror på.

Så varför inte kombinera risktagarnas investeringsmodell med fondförvaltarnas urval?

Fonderna redogör löpande för sina investeringar och de största innehaven står skrivna i faktabladet. Dessa aktier utgör ett mycket intressant urval – fondhjältarnas favoriter.

Vi gör urvalsprocessen enkel. Låt oss lista de tio största innehaven i de tio bästa Sverigefonderna hittills i år. De är som följer: ABB, ABB, Sweco, Volvo, AAK, Danske Bank, H&M, H&M, Sandvik och Swedbank.

Som framgår är ABB och H&M störst i flera fonder. Vi korrigerar för det och bygger en portfölj med lika delar i de åtta aktier som utgör urvalet. Facit är imponerande om vi mäter från årets början.

Sedan årsskiftet och fram till den 26 oktober har portföljen med råge spöat index och presterat lika bra som den bästa Sverigefonden i Avanzas utbud.

Och då har hänsyn inte tagits till eventuella utdelningar i favoritportföljen.

Det skulle öka avkastningen ytterligare.

Med hjälp av tio smarta fondförvaltare har vi snickrat ihop en vinnarportfölj frikopplad från index. Kom dock ihåg vad fondbolagen själva skriver: ”Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning”.

Svagheten i den här modellen är att vi inte tagit hänsyn till när fondhjältarnas aktier köpts, och att en sådan här portfölj därför blir vinklad mot aktier som redan har gått bra. Men om investeringsidéerna tryter, varför inte sno heltidsproffsens uppslag och bygga en potentiell vinnarportfölj?

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -