Två stjärnsmällar och två riktiga raketer

Börs (uppdaterad) Två forskningsbolag tog rejält med stryk på onsdagen efter att ha rapporterat bakslag. I två andra var det desto roligare där aktierna steg kraftigt på positiva nyheter.

Enzymatica

Enzymatica rasade som mest 37 procent under morgonen innan kursen stabiliserade sig. Strax före klockan 14.00 handlades aktien drygt 20 procent lägre än tisdagens stängningskurs.

Bolaget meddelade att resultaten från den kliniska studien ENZY-002 inte nådde målet att sänka virusmängden hos friska personer som tillförts rhinovirusinfektioner, jämfört med placebo.

"Resultatet påverkar inte företagets pågående process med internationell expansion eller det påbörjade programmet för kliniska studier av Coldzymes effekt mot naturligt förekommande förkylningar", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Coldzyme marknadsförs och säljs i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Island, Storbritannien och Spanien.

Hansa Medical

Hansa Medical meddelade 40 minuter efter börsens öppning att man avbryter en fas II-studie med IdeS. Kursreaktionen blev en omedelbar kurskollaps: Från 125 till 95 kronor.

"Beslutet är fattat efter en inledande bedömning av risk nytta-profilen för IdeS i asymtomatiska TTP-patienter", heter det i ett pressmeddelande.

Enligt Hansa Medical har beslutet inte någon inverkan på bolagets pågående studier med IdeS i njurtransplantation eller planerade studier i andra autoimmuna indikationer.

Den som sålde i panik direkt efter beskedet fick dock skäl att ångra sig.

För att understryka ledningens framtidstro skickade bolaget ut ytterligare ett pressmeddelande fem minuter senare.

Där framgick att en andra svensk öppen fas II-studie i smarbete med IdeS har slutförts och både de primära och sekundära målen uppfyllts. Samtliga patienter har behandlats med IdeS och därefter genomgått njurtransplantation.

För att vara riktig tydlig berättade vd Göran Arvidson för Nyhetsbyrån Direkt att den tidigare bedömningen att IdeS har potential att nå en försäljning över 1 miljard dollar kvarstår.

Strax för klockan 14.00 handlades Hansa Medicals aktie till 119 kronor, drygt 4 procent under tisdagens stängningskurs.

Bioinvent

I början av november rasade Bioinvent drygt 20 procent under en enskild börsdag efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA stoppat en fas II-studie.

En månad senare meddelade Bioinvent att projektet läggs ned.

Så på onsdagsmorgonen kom beskedet att bolaget ingått ett forskningsavtal med den amerikanska läkemedelsjätten Pfizer på området cancerimmunterapi.

Pfizer ska först betala Bioinvent 10 miljoner dollar, en siffra som innefattar en initial licensavgift, initial forskningsfinansiering och en investering om 6 miljoner dollar i nya aktier i Bioinvent till teckningskursen 2,56 kronor per aktie.

Teckningskursen ligger ungefär 30 procent över senaste dagarnas snittkurs i Bioinvent och emissionen får Pfizers ägarandel i bolaget att uppgå tilldrygt 7 procent.

Uppfyller projektet alla mål kan Bioinvent dra in ytterligare drygt en halv miljard dollar och upp till tvåsiffrig royalty på framtida försäljning.

Nyheten om samarbetet med Pfizer fick Bioinvents aktie att lyfta till 2,64 kronor som högst på onsdagen.

Strax före klockan 14.00 hade kursen stabiliserats kring 2,60 kronor, motsvarande en kursuppgång på 30 procent jämfört med tisdagens stängningskurs. 

Spectracure

Strax före lunch så smällde det till i ytterligare en forskningsaktie. Spectracure, som utvecklar cancerbehandlingar med medicintekniska system med laserljuskällor och fotoreaktiva läkemedel, rakade kraftigt i höjden på beskedet att resultaten av en klinisk studie på över 400 män med prostatacancer presenterats.

Noterbart är att det inte var bolagets studie utan Spectracure meddelar att studien bygger på "fotodynamisk tumörbehandling (PDT), enligt samma princip som den metod Spectracure utvecklar".

Icke desto mindre steg Spectracures aktie från stängningskursen 91 öre på tisdagen till 2,10 kronor som mest på onsdagen. Strax före klockan 14.00 handlades aktien i 1,70 kronor, motsvarande en uppgång på 81 procent. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -