Så sprider jag risken i tjänstepensionen

Pensionsåret 2017 Placeras fondexpert Pär Ståhl möblerar om i den delen av tjänstepensionenportföljen som har nya premieinsättningar.

Valet av Donald Trump har ändrat spelplanen för finansmarknaden.

Det är stora förväntningar på expansiv finanspolitik i USA. Det ger stöd till den globala tillväxten, ökade inflationsförväntningar och stigande räntor.

Jag räknar med att denna positiva bild består en bra bit in på nästa år och byter Carnegie Worldwide Asia mot nylanserade aktiefonden Spiltan Global Investmentbolag.

Efter presidentvalet har det varit stora utflöden från Asien och övriga tillväxtmarknader.

Att kapitalet lämnar tillväxtmarknaderna beror på att den amerikanska dollarn ökat mycket i värde och ökad tro på snabbare amerikanska räntehöjningar.

Tillsammans med begränsningar av frihandeln gör det att valutorna i Asien är sårbara, vilket utgör en risk på kort sikt.

Spiltan Global Investmentbolag är en indexfond, precis som den svenska versionen. Det innebär att den är passivt förvaltad.

Investmentbolagen som fonden investerar i är dock aktiva (men långsiktiga) i sina portföljval.

Eftersom fonden investerar i investmentbolag – specialister på att äga och förvalta en portfölj som innehåller många bolag – exponeras man mot 300-600 bolag.

Det bör räcka mer än väl för att sprida risken i fonden. Förvaltningsavgiften är låg: 0,5 procent per år.

Jag har valt att ha kvar övriga sju fonder i min tjänstepensionsportfölj.

Trump har flaggat för skattesänkningar ner till 15 procent. Det bör, förutsatt att de går igenom, gynna små- och medelstora bolag särskilt.

Jag har kvar SEB Nordamerika små och medelstora bolag. Fonden lockar med exponering mot den inhemska, konsumtionsdrivna USA-ekonomin och mindre, exportberoende bolag.

Flera faktorer talar för Europafonder: Europeiska exportbolag lär fortsätta gynnas av en billig euro.

Banksektorn kan få ett efterlängtat uppsving när räddningspaketen för de italienska krisbankerna rotts i hamn.

AMF Aktiefond Europa har en attraktiv årlig förvaltningsavgift på 0,4 procent, vilket är lägst i klassen för aktivt förvaltade Europafonder.

Den tekniska utvecklingen fortsätter skapa bra tillväxtmöjligheter för innovativa och välskötta bolag över hela världen.

Lannebo Vision är en aktivt förvaltad aktiefond som investerar i tillväxtbranscher som teknologi, telekom och hälsovård.

CB Save Earth Fund är en aktivt förvaltad miljöfond som erbjuder investerarna en bra riskspridning genom att placera globalt i tre miljöområden med starka trender – förnybar energi, miljöteknik och vattenhantering.

Delphi Nordic är en stabil Nordenfond som presterat bra och gett en bra riskjusterad avkastning över tiden. Fonden har en tydlig investeringsprocess – kallad Delphimetoden – bygger på en kombination av fundamentalanalys och trendanalys som varit klart framgångsrik.

First State Global Infrastructure investerar i infrastruktur på globalbasis. Det ger ett stabilt kassaflöde då de ofta verkar i en monopolliknande situation med förutsägbara intäkter. Det ger ett bra skydd mot konjunktursvängningar och ökad inflation.

ODIN Emerging Markets en fond som avviker mycket från de etablerade index som finns på tillväxtmarknaderna.

Investeringarna är koncentrerade till ett ovanligt litet antal aktier, cirka 30 stycken. Inget innehav väger mer än sju procent. Långsiktigheten i investeringarna är tydlig.  

Jag har försökt att få en mix av fonder som sprider riskerna mellan regioner, sektorer och valutor.

Månadssparandet sker lika stor del i varje fond och jag passar på att rebalansera om portföljen till lika stora fonddelar.

I ”gamla” tjänstepensionskonton utan nya premieinsättningar gör jag inga förändringar förutom att jag passar på att rebalansera till lika stora fonddelar. För mer information om de fondvalen, läs mer här.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -