Favorit som håller

Fondanalys Trump lyfte europeiska värdeinvesterare. Placeras fondexpert Pär Ståhl har en favorit i kategorin och upprepar sin köprekommendation.

Fondkategorin Europeiska värdefonder utvecklades bra 2016, mycket tack vare utfallet i presidentvalet i USA. Donald Trump gav ett lyft för cykliska värdebolag som utvecklades ovanligt starkt i det fjärde kvartalet.

Stilen kännetecknas av investeringar i bolag med uthålliga kassaflöden, stark balansräkning över en konjunkturcykel, med attraktiva och stabila utdelningar. Den amerikanske stjärninvesteraren Waren Buffetts investeringsstil har blivit synonymt med värdeinvesteringar.

En av Europas bästa värdefonder är AMF Aktiefond Europa, som förvaltas av Anders Fagerlund sedan 2008. Fonden har avkastat drygt 17 procent de senaste 12 månaderna. Det är dock sämre än snittet för europeiska värdefonder som avkastat hela 18,9 procent.

Att fonden inte orkade avkasta mer än snittfonden beror till stor del på att den var underviktad cykliska råvaru- och energibolag under det fjärdekvartalet. Flera av toppfonderna i kategorin var överviktade de sektorerna.

Lyfter vi blicken och ser på en längre tidsperiod har fonden klarat sig riktigt bra. Det senaste tre åren har fonden stigit med drygt 28 procent, vilket är bättre än genomsnittsfondens 23 procent. Det till en lägre risk.

Investeringsstrategi har tre grundpelare – bolaget ska ha en lättbegriplig affärsmodell, företagen ska ha en god lönsamhet över en konjunkturcykel och aktien ska vara undervärderad. Den vinnande strategin avviker mycket från index, fokus är att hitta rätt aktier inom varje sektor utan tankar om vilken sektor som kan gå bäst.

Fonden har långsiktiga innehav och låg omsättningshastighet, vilket har betalat sig över tid. Den har under det senaste året haft mellan 55 till 80 aktier, jämfört med index som har drygt 600 aktier. Relativt få bolag i fonderna bör öka den bolagsspecifika kunskapen, vilket Placera värdesätter hos en aktiv förvaltare.

Fondens fem största innehav är: Total, Novartis, Roche, Unilever och SAP - tillsammans utgör de drygt 20 procent. Finansbolag är fondens största investering just nu. Drygt 18 procent av fondens placeringar finns där. Näst störst är hälsovård med drygt 14 procent, följt av industribolag.

Fonden har en tydlig vinkling mot defensiva bolag inom hälsovårds- och dagligvarusektorn. Tillsammans med finansbolag som gynnas av högre marknadsräntor är det en tydlig avvikelse från jämförelseindex och kategorisnittet.

Den senaste månaden har råvarupriserna stabiliserat sig i spåren på en avtagande Trump-effekt. Om priserna inte rusar iväg igen, så tror vi att det finns bra förutsättningar för AMF Aktiefond Europa att avkasta högre än fondkategorin på sikt.

Förvaltningsavgiften är låga 0,4 procent per år och är bland de absolut billigaste i kategorin. Den överavkastning som Anders Fagerlund har skapat genom åren i kombination med den låga avgiften motiverar väl en upprepad köprekommendation.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
AMF Aktiefond Europa Köp 172,02 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -