Köpvärda aktier i mars

Köptips Trumps vinnare har fått ge plats åt andra aktier under februarirallyt och Placera blickar bortom de haussade industri- och råvarusektorerna inför mars.

Februari har varit en rallymånad på Stockholmsbörsen. I samklang med de ledande aktiemarknaderna i USA och Europa har börsen stigit högre. Under februari har våra tio köpvärda aktier i snitt stigit 3 procent och totalindex (OMXSGI) stigit lika mycket.

Ework, som firar en månad på listan, har lämnat det största bidraget till snittavkastningen. Bolaget kom med en kanonrapport och vårt intåg i aktien fick en sällan skådat god timing. Aktien har stigit 19 procent. Näst störst bidrag till avkastningen gav Doro som stigit 9 procent.

De aktier som tyngt listan var Autoliv och Resurs. I den senare har riskkapitalbolaget Nordic Capital sålt 17,5 miljoner aktier, vilket pressat kursen. Att fjärde kvartalets siffor var sämre än förväntat har också bidragit till kurspressen.

Inför mars gör vi ett byte på listan.   

Autoliv kom in på listan i maj förra året. Sedan dess har utvecklingen varit sval. Autoliv är ett bolag vi tror på långsiktigt men den korta trenden talar emot att äga aktien inom vår tidshorisont. Ersättare blir hotellkedjan Scandic Hotels Group, ett bolag med mycket på gång kommande sex månader.

Här är hela listan för februari:

Scandic Hotels:

(Tillkom listan: mars -17, utveckling senaste månaden: n.m)

*Ny aktieanalys* Scandic Hotels ska ta över driften på flera nya hotell under först halvåret. Hotellmarknaden är stark i norden och aktien är lågt värderad. Med en stor andel affärsresenärer är Scandic en satsning på en fortsatt stark konjunktur. Dessutom ger aktien en bra direktavkastning.

Ework:

(Tillkom listan: februari -17, utveckling senaste månaden: +18)  

*Ny aktiekommentar* Konsultmäklaren Ework vinner mark i it-branschen på de traditionella konsultbolagens bekostnad. Bolaget tar också allt fler uppdrag inom andra branscher. Tillväxten har varit mycket god under flera år och framtiden målas i ljusa färger. Aktien är dessutom en utdelningsfavorit.

Dometic:

(Tillkom listan: januari -17, utveckling senaste månaden: -1)

Kylskåpstillverkaren har varit aktiv på förvärvssidan samtidigt som värderingen är attraktiv. Utsikter till bra efterfrågan 2017 och lönsamhetsförbättringar talar för fortsatt god vinsttillväxt kommande år.

Getinge:

(Tillkom listan: januari -17, utveckling senaste månaden: +6)

Medicinteknikjätten har ett antal tuffa år bakom sig med kostsamma och ännu inte uppklarade myndighetskrav, men med ny ledning och förestående uppdelning av koncernen ser vi nu goda möjligheter till en comeback för aktien.

Industrivärden:

(Tillkom listan: december -16, utveckling senaste månaden: +6)

Nya tider stundar i det gamla investmentbolaget efter Lundbergs övertagande. Tyngden i cykliska bolag och bolag som vinner på en svag krona gör Industrivärden extra intressant. De största innehav i Industrivärldens portfölj är SHB, SCA, Sandvik, Volvo, Skanska, ICA och Ericsson.

Nordea:

(Tillkom listan: november -16, utveckling senaste månaden: +0)

Trots lågräntemiljön visar bankrapporterna solida resultat och en bra grund för fortsatt generös utdelningspolitik. Om räntorna dessutom börjar stiga så stärks branschens vinstförmåga ytterligare.

Nibe:

(Tillkom listan: november -16, utveckling senaste månaden: -1)

*Ny aktieanalys* Värmeproduktbolaget är en klassisk förvärvare på börsen med en uttalad ambition att fortsätta köpa i många år till. Bolagets omsättningsmål är satt till 20 miljarder kronor år 2020 men chansen finns att detta nås i förtid.

Resurs Bank:

(Tillkom listan: oktober-16, utveckling senaste månaden: -9)

Vi var skeptiska inför noteringen men har sedan dess fått se en stark rapport och stigande prognoser. Hög väntad tillväxt och hög direktavkastning – som ska stiga rejält kommande år – får dagens värdering att se alldeles för låg ut.

Hexpol:

(Tillkom listan: oktober -16, utveckling senaste månaden: +4)

*Ny aktieanalys* Polymerspecialisten är en av börsens största förvärvsmaskiner som dock legat lite lågt med köpen den senaste tiden – vilket avspeglats i en svag kursutveckling. Utrymme till förvärv saknas inte och signalerna från bolaget tyder på att det börjar bli dags.

Doro:

(Tillkom listan: oktober -16, utveckling senaste månaden: +8)

*Ny aktieanalys* Aktien underpresterat till följd av förseningar i upphandlingar, problem som nu verkar vara lösta. Bolaget har en attraktiv underliggande tillväxt och goda långsiktiga utsikter. Dessutom är värderingen låg givet utsikterna.

Våra tips på tio köpvärda aktier kan ses antingen som en helhet eller som ett smörgåsbord att välja från.

Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar.

Här kan du se hur det har gått för den aktielista vi rekommenderade för ett halvår sedan, inför september.

Om du föredrar att investera i fonder framför aktier så rekommenderar vi Pär Ståhls förslag på tio köpvärda fonder i mars.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Ework Group Köp 93,75 -
DORO Köp 57,00 -
Scandic Hotels Group Köp 80,25 -
Dometic Group Köp 67,65 -
Getinge B Köp 149,10 -
Industrivärden C Köp 179,20 -
Nordea Bank Abp Köp 106,40 -
NIBE Industrier B Köp 71,95 -
Resurs Holding Köp 55,55 -
HEXPOL B Köp 88,95 -
DORO Köp 57,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -