Kopparbergs rimligt värderat

Aktieanalys Kopparbergs affärsmässiga framgångar har inte nått vägs ände. Men på börsen flagnar lyckan - åtminstone tillfälligt.

Det nuvarande kursrekordet för bryggeriaktien Kopparbergs sattes i juli förra året. Då kostade en aktie nästan 330 kronor. Kopparbergs har varit en dröminvestering under flera år, men senaste tre månaderna har aktien backat 19 procent.

Mitt val, att efter tredje kvartalets pust av lättnad, behålla köprekommendationen kan därför tillskrivas misstagskontot - valutor kan lätt ställa till det.

Däremot har Kopparbergs sedan den första köprekommendationen stigit 160 procent.

På de brittiska öarna, som är bolagets viktigaste marknad, ökade volymförsäljningen med 9 procent under 2016, vilket är imponerande. Men den mest hypade erövringsfasen är över. I alla fall för den här gången. Kopparbergs behöver lyfta blicken och se även till andra marknader, vilket också sker.

I kronor och ören ökade inte omsättningen i fjärde kvartalet. Det beror till stor del på valutaeffekter. Tack vare lägre kostnader och mindre avskrivningar landar rörelseresultatet trots det på en högre nivå än året innan.

Bolagets marknadsandel i Storbritannien har vunnit snabbt de senaste åren. Där är deras söta cider den näst mest sålda ciderdrycken. Och varumärket Kopparbergs är ett av de mest välkända bland landets unga vuxna, enligt flera undersökningar.

Under åren som Kopparbergs tagit allt mer plats, på brittiska pubar och i dagligvaruhandeln, har också pundet ökat markant i värde. Framförallt under åren 2013 -2015. Eftersom all produktion sker i Sverige, men en stor portion av försäljningen på de brittiska öarna, blev mixen en ovanligt välsmakande cocktail.

År 2013 skrev Kopparbergs ett historiskt avtal med bryggerijätten SAB Miller. Det har öppnat flera nya exportmarknader. Investerarkollektivets intresse kokade. Aktiekursen och värderingen rusade högre.

Aktiehandlarna drog i bromsen i fjol, när pundet kraschlandade på Storbritanniens brexit-besked.

Valutasäkringar och god volymtillväxt dämpade symptomen i tredje kvartalet. Men verkligheten har kommit i kapp. Valutaeffekterna märks tydligt i fjärde kvartalet och valutasvängningarna förblir en osäkerhetsfaktor, trots säkringar. Dessa måste rullas över och informationen från bolaget är knapphändig.

Kopparbergs är duktiga på både marknadsföring och produktutveckling. Deras nya öl-hybrid Fruit Lager har fått ett varmt mottagande. Ompackningen av söt cider, ibland annat i femliter-förpackningar är ett smart sätt att öka volymkonsumtionen.

Men sannolikheten att stjärnorna ställer sig i en lika rätt linje som under super-åren 2013-2015 är låg. Därför infinner sig baksmällan på börsen. Även i ett välskött tillväxtunder som Kopparbergs.

Kopparbergs måste ses i ett annat ljus än tidigare. Det lyfter frågan om vad bolaget kan prestera under mer omväxlande förhållanden. Att bolaget föreslår en kraftigt höjd utdelning är ett styrketecken och ett bevis på att ledningen ser ljust på framtiden.

Men värderingen bör ligga på motsvarande nivå som för branschkollegorna. Valutaproblem och geopolitiska risker är inget ovanligt i branschen.

Givet utsikterna värderas Carlsbergs verksamhet, justerat för skuldsättningen (EV/Ebit) till 14,5 gånger rörelseresultatet, enligt Facset.

Analytikerskaran som följer bryggerijätten Carlsberg förväntar sig att omsättningen ökar 4 procent under 2017. Främst drivet av en återhämtning i Östeuropa och Asien. Rörelsemarginalen väntas öka något mot året innan (till nästan 14 procent). Och rörelseresultatet antas öka med nästan 8 procent.

En annan jätte - Royal Unibrew - tros öka omsättningen med blygsamma 2 procent under 2017 och väntas generera en rörelsemarginal nära 16 procent. Verksamheten värderas, justerat för skuldsättningen, till 15 gånger rörelseresultatet. Och till 2,3 gånger försäljningen (P/S).

En lika försiktig kalkyl för 2017 på Kopparbergs, värderar verksamheten på samma premisser till 13 gånger rörelseresultatet och till en likvärdig P/S-multipel. Med hänsyn taget till mindre bolagets storlek, den tunna handeln och det stora beroende av de brittiska öarna, framstår Kopparbergs allt mer som fullvärderad.

Vi sänker rekommendationen till neutral men behåller bevakningen av bolaget.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Kopparbergs B Neutral 203,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -