Små bett som ger stora resultat

Fondanalys Placeras fondexpert Pär Ståhl tipsar om en fond som framgångsrikt investerar i små- och medelstora bolag i Norden.

Vill du bredda ditt sparande och tycker att Stockholmsbörsen är lite väl bank- och verkstadstung? Då kan det vara läge att investera på de nordiska börserna för att få jämnare fördelning mellan sektorerna.

Norge har en världsledande oljeserviceindustri, och laxodlare som säljer på en global marknad. Danmark är hem åt en blomstrande bioteknik- och läkemedelsindustri och stora inom förnybar energi.

Vårt östra grannland Finland har precis som Sverige en stark industrikultur med ledande företag inom bland annat hisstillverkning och förpackningar. 

Norden har historiskt varit en mycket dynamisk och tillväxtvänlig region. Den har väl utvecklad och transparent bolag styrning i kombination med ett bra utbildningssystem vilket har fungerat som en bra bas för att skapa världsledande bolag.

Norges ekonomi har tidigare pressats av fallande oljepriser, men ser ut att öka tillväxten de närmaste två åren. Finlands ekonomi, som krympt i spåren av EU:s sanktioner mot Ryssland, börjar återhämta sig betydligt med ökad tillväxt. Och i Danmark leder ökad sysselsättning, stabil export och ökad konsumtion till betydande BNP-tillväxt både 2017 och 2018.

Den svenska rekordtillväxten toppade 2015, men många tror på fortsatt hög tillväxt som dock väntas mattas av de kommande åren. Frågan är om inte Sveriges bästa tid har varit. Det skulle tala för ett skifte i investeringsfokus till en bredare Nordenfond.

Placera rekommenderar en aktivt förvaltad Spetsfond för den som vill ta rygg på en nordisk småbolagsförvaltare som avkastat betydligt bättre än index och fondkategorin de senaste åren.

Handelsbanken Nordiska Småbolag förvaltas av Tore Marken sedan 2008. Till sin hjälp har han teamet för nordisk aktieförvaltning som är på totalt sex personer.

Tore Marken, Handelsbanken

Fonden är aktivt förvaltad och placerar i mindre och medelstora företag i Norden. Investeringsprocessen följer Handelsbankens framgångsrika strategi att genom en strukturerad och disciplinerad analys med god riskkontroll. Fokus ligger på att tidigt identifiera förändringar som påverkar avkastningen positivt.

Det läggs särskild vikt vid att företagets produkter har en bra marknadsposition, gärna marknadsledande i kombination med en unik affärsmodell. Det är också viktigt med stabila finanser och en bolagsledning som tillvaratar aktieägarnas intresse och har ett bra track-record. Därefter värderas företagets nyckeltal och trenden på bolagens vinstprognoser.

Av fondens investeringar är 60 procent i medelstora bolag och knappt 40 procent i småbolag. Fonden är en verkligen en fond som verkligen lever upp till begreppet småbolagsfond.

Genom att fonden investerar en stor del i riktigt små bolag har man många små innehav för att minska likviditetsrisken, alltså för att minska risken med att det är tunn handel i aktien. Fonden har normalt fler innehav än genomsnittet av småbolagsfonder och består för närvarande av 206 bolag.

Fondens investeringar är huvudsakligen inom industri 24 procent, cykliska konsumentvaror 14 procent och råvarubolag 11 procent.

Av dessa utgör tio bolag – Securitas, Balder, Trelleborg, Rockwool, norska Schibsted, Huhtamäki, Nokia Tyres, JM, SSAB och danska Sydbank – endast 14 procent av portföljen.

Sverige är fondens viktigaste geografiska marknad, drygt 45 procent är investerat här. Finlands del är 17,9 procent, Norges 17,7 procent och Danmarks 15,8 procent – en klar avvikelse från index och kategorisnittet.

Fonden har stigit med hela 71 procent under de senaste tre åren. Risken har varit lite högre risk mätt som standardavvikelse än både kategorin norden fonder och norden index, viket framgår av grafen. Den har klarat sig väldigt bra och levererat en bra riskjusterad avkastning.

Intressant att notera är att en genomsnittlig beräkning av fondens fem sämsta respektive bästa månadsavkastningar under perioden har varit till fondens fördel, jämfört med både kategorisnittet för Nordenfonder och nordenindex. Något som inte helt fångas upp standardavvikelsessiffran.

Men det som imponerar mer är konsistensen i avkastningen – alltså hur jämn avkastningen är. De senaste 52 månaderna har fonden bara haft 27 procent negativa månader. Norden index har drygt 37 procent negativa månader.

Fonden har fyra stjärnor av fem möjliga på både tre och fem års sikt hos Morningstar och förvaltar idag runt 17 miljarder kronor. Förvaltningsavgiften ligger på 1,6 procent per år. Placera tycker att avgiften är motiverad för en genuint aktiv förvaltning.

Vår rekommendation för spetsfonden Handelsbanken Nordiska Småbolag är köp.

Placera ser småbolagsfonder som en utmärkt val i en portfölj. En högpresterande aktivt förvaltad småbolagsfond fungerar dessutom bra som komplement och krydda till en billig indexfond.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Handelsbanken Nordiska Småbol (A1 SEK) Köp 954,51 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -