En social investering i framtiden

ETF/Fonder Global X Social Media ETF är en nischad placering. Fonden samlar en väldigt intressant skara bland världens främsta social media-bolag i en investering.

Tjänster som Facebook, Twitter och inte minst kinesiska Tencent har från grunden förändrat spelplanen för hur, och vad, vi gör på internet.

Närmare 70 procent av alla vuxna amerikaner använder minst än social media-tjänst, och tillväxten har gått i raketfart bara på 10 års tid. I ålderskategorin 18–29 år är penetrationen högre än 90 procent och det är få branscher och företag som kan skryta med sådan exponering.

Så ser det dock inte ut i alla delar av världen. I Indien har bara 30 procent av befolkningen tillgång till internet, i Kina ungefär 50 procent och i Brasilien ungefär 60 procent. Därför lämnas de också utanför den cybersociala gemenskapen och potentialen för vidare tillväxt inom sociala media är god.

Från början var det inte solklart hur social media-bolagen skulle profitera på sina enorma basar av användare, och vissa bolag kämpar fortfarande med detta. Men de som lyckats har exploderat uppåt på börsen, då skalbarheten är mycket god.

Global X Social Media ETF (SOCL) innefattar 32 stycken aktier, var av de tio största står för närmare hälften av portföljvärdet. Medvetet har Global X valt att minska exponeringen mot USA, för att ge de globala spelarna mer plats i portföljen.

Störst är fondens innehav i kinesiska Tencent, som bland annat äger chattjänsterna QQ och Wechat. Den senare används av närmare 900 miljoner människor.

Bolagen i urvalet är har generellt ansträngda värderingar i relation till nuvarande vinster. Men sätts vinsterna i relation till tillväxten ser det plötsligt mer rimligt ut, enligt utdrag från Factset.

Aggregerat förväntas rörelsemarginalen hos bolagen i fondportföljen öka från 13 procent i fjol till 21 procent år 2020. Och PEG-talet på nästa års vinster stannar vid 1,2, vilket inte är blodigt.

Mycket av potentialen är alltså avhängt framtiden och förväntningarna är skyhöga. Går något fel på vägen lär det gå snabbt på resan söder ut. Men det kan också bli minst lika goda år som analytikerna förutspår.

Social Media ETF:en är mycket intressant. Den ger i ett slag tillgång till den globala social media-scenen. Dessutom är SOCL ensam i sitt slag på ETF-marknaden, i alla fall enligt Placeras efterforskningar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -