Rätt kreditkort betalar sig

Privatekonomi: I Sverige föredrar vi att använda betalkort när vi handlar till vardags och det finns en uppsjö av kreditkort på marknaden. Vilket kort som är bäst är högst individuellt, men genom att välja ett som passar just dig kan det bidra till att förbättra din ekonomi.

Kortanvändningen bland svenskar ökar stadigt. Faktum är att nio av tio svenskar föredrar bank-eller kreditkort när de sköter sina betalningar hemma i Sverige.

Men när det kommer till hur vi shoppar utomland är det annorlunda. Nästan varannan svensk föredrar kontanter framför kort när de reser.

Den främsta anledningen är att man upplever det som tryggare med kontanter. Dessutom är kontanter vanligare utomlands, inte alla restauranger och taxibilar tar kort för att nämna två exempel. Du är med andra ord beroende av att alla inköpsställen tar kort.

Ett annat skäl är att gardera sig i händelse av att kortet skulle sluta fungera, dålig uppkoppling, tappat kontakt med banken eller fel på kortet.

Men det finns flera fördelar med att betala med kort för dig som ska ut och resa. Normalt är exempelvis växlingskostnaden lägre med kort och du kan samla poäng på köp du gör utomlands och få en gratis reseförsäkring och avbeställningsskydd på köpet. 

”Andra fördelar med kort är att du slipper gå omkring med kontanter, risken för att tappa pengarna och minskad rånrisk. Det är också bra att alla köp registreras på kontot så att du enkelt kan se din konsumtion. Betalar du din resa med kortet ingår ibland försäkringar, beroende på kort och villkor”, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Arturo Arques

Just villkoren skiljer sig mycket åt mellan kortföretagen som ofta riktar in sin på speciella nischer. För att ta reda på vilket kort som passar dig bäst bör du börja med att se över dina behov och jämföra kort.

”Grunden för att hitta rätt kreditkort är att först lista ut vad som är viktigt för dig personligen. Är det exempelvis viktigt för dig med ett bonussystem, shoppar du mycket, reser du ofta?”, säger Håkan Nylund på Bastakreditkortet.com.

Två av de viktigaste parametrarna för de flesta är att kortet ska ge någon form av bonus och en bra reseförsäkring. Därför har vi valt att fokusera på dessa typer av kort. Ett tips är att att skaffa flera kort utan årsavgift för olika ändamål. Om du reser utomlands med flera kort garderar du dig dessutom om tekniken skulle strula.

Kreditkort med bonus ger förmåner i form av pengar tillbaka, cash back, eller återbäring. Ibland erbjuds rabatter direkt vid köp.

Om du gillar att shoppa på nätet kan Re:member Flex vara ett alternativ. Kortet har inga årsavgifter och om du väljer att betala med e-faktura slipper du att betala fakturaavgift.  

Kortet har ett rabattprogram som kallas Reward. I januari 2018 fanns 250 online-butiker anslutna till Reward. 10 procent i rabatt på Apoteket, 8 procent på CDON, 10 procent på Lensway och 12 procent på Hotels.com för att ge några exempel.

Tänk på att undvika kontantuttag via bankomaten, kortet har då höga avgifter.

Har du bil och kör mycket kanske Ikano Kort passar dig. Kreditkortet som inte har någon årsavgift ger 1 procent i rabatt på drivmedel oavsett var du tankar. Dessutom ger kortet varje månad upp till 20 procent rabatt i en hel bransch.

I mars 2018 får du som kortinnehavare exempelvis 10 procent på alla flygbolag, i april 5 procent hos svenska bygghandlare, i juni 15 procent hos florister, och i december 10 procent på alla leksaksbutiker.

En nackdel med kortet är aviavgiften på 25 kronor per räkning som inte går att undvika. Och även här gäller det att se upp för uttag från bankomaten. Det kostar 2 procent, minst 35 kronor per uttag.

Everyday Card ger bonus på allt du handlar och pengar tillbaka på kortet. Du får 1 procent i bonus oavsett köpbelopp i matbutiker och på bensinstationer och 0,5 procent på övriga inköp, 1 procent om du handlar för över 20 000 kronor.

Om du exempelvis handlar mat för i snitt 2 000 kronor per månad, och tankar bilen för 1000 kronor per månad i ett år får du tillbaka 360 kronor på kortet. Minus årsavgiften på 195 kronor ger det 165 kronor i netto.

Har du flera bonuskort hos exempelvis ICA, Coop eller H&M kan du dra butikens eget bonuskort först och sedan betala med Everyday, då får du bonus på båda korten.

Om du ska ut och resa bör du ha i åtanke vilka eventuella uttagsavgifter samt valutapåslag som gäller för just ditt kort. Även årsavgift för kreditkortet bör ses över.

Bank Norwegian kreditkort har ingen årsavgift och ingen uttagsavgift förutom lokala avgifter, och en växlingsavgift på 1,75 procent. Här ingår en gratis reseförsäkring och ett avbeställningsskydd om du betalar minst 75 procent av resan med kortet.

Det finns också ett bonussystem kopplat till kortet. Allt du betalar med kortet ger dig CashPoints som kan användas för att hel- eller delbetala flygresor hos Norwegian. Dessutom får du 5 procent i CashPoints på Lowfare-biljetter och 20 procent på Flex-biljetter när du betalar för själva flygresan med kortet.

SAS EuroBonus Classic har ett bonussystem som går ut på att du får poäng på allt du handlar med kortet. Ingen årsavgift för närvarande. Kortet ger 10 poäng per 100 kronor, om du köper flygbiljetter får du 30 poäng per 100 kronor. Poängen kan du bland annat lösa in mot flygresor med SAS eller Star Alliance eller boka hotell och hyrbil. Du får även förtur till olika konserter och evenemang.

Det finns möjlighet att konvertera dina EuroBonus-poäng till MedMera poäng eller MedMera-poäng till EuroBonus-poäng. Om du har ett vanligt medlemskort hos Coop och ett SAS Eurobonus-kort skulle du först kunna dra ditt poängkort och samla vanliga Coop-poäng och därefter betala med ditt SAS Erobonuskort och på så vis samla poäng på bägge korten.

Coop Mer är kortet som saknar både uttagsavgifter och valutapåslag, förutom bankens eventuella lokala avgifter, när du betalar med kortet eller tar ut kontanter både utomlands och hemma i Sverige. När du betalar resan med kortet ingår en reseförsäkring och du får 0,5 poäng per krona i hela världen. 1 poäng per krona hos Coop.

Däremot får du betala 348 kronor i årsavgift för kortet och en engångskostnad på 100 kronor i medlemsavgift till Coop. Men om du reser mycket så tjänar du antagligen in dessa belopp ganska snabbt.

ICA Bankkort Plus har inga uttagsavgifter, varken i Sverige eller utomlands och det ingår en förmånlig reseförsäkring och avbeställningsskydd. Du får även bonus när du handlar med kortet på ICA. Kortet har en valutaväxlingsavgift på 1,25 procent och en årsavgift på 324 kronor.

 

 

Kortutgivare Fördelar Ränta, avgifter
     
Bank Norwegian Ingen årsavgift Årsavgift 0 kr
  Ingen avgift vid kontantuttag Ränta 19,99%
  Reseförsäkring & Avbestskydd Räntefritt 45 dagar
  Cashpoints Kredit: 10 000-100 000kr
     
COOP Mer Ingen avgift vid kontantuttag Årsavgift: 348 kr, år 1 gratis
  Ingen avgift vid valutaväxling Ränta: 15,45%
  Reseförsäkring Plus Räntefritt: 54 dagar
  Bonus: 1 poäng/krona på COOP  Kredit: 5 000 - 100 000 kr
  0,5 poäng utanför COOP  
     
ICA Banken Plus Låg ränta Årsavgift: 324 kr
  Ingen avgift vid kontantuttag Ränta: 8,70% / 10,70%
  Bonus 1 poäng/krona på ICA Räntefritt: 60 dagar. 
  Blippa vid köp under 250kr Kredit: 20 000 - 100 000 kr
     
Re:member Flex Ingen årsavgift Årsavgift: 0 kr
  Ingen aviavgift (med E-faktura) Ränta: 9,74% - 24,74% 
  Rabattprogramet Reward med rabatter hos fler än 250 online butiker  Räntefritt: 56 dagar
    Kredit: 10 000 - 50/100 000 kr
     
Bank Norwegian Bonus: 1% på alla köp (ej drivmedel)  Årsavgift: 0 kr
  Bonus: 5% av biljettpriset hos  Ränta: 19,99% 
  Norwegian Air på LowFare biljetter Räntefritt: 45 dagar
  Bonus: 20% av biljettpriset hos Norwegian Air på Flex biljetter Kredit: 10 000 - 100 000 kr
     
     
Everydaycard Bonus: 1% på alla matvarubutiker Årsavgift: 195 kr, år 1 gratis. 
  Bonus: 1% på drivmede Ränta: 9,55% 
  Bonus: 0,5-1% på övriga inköp Räntefritt: 45 dagar
  Bonusen betalas ut 2ggr per år om du gjort 5 köp under perioden Kredit: 10 000 - 100 000 kr
     
     
Ikano Kort Bonus: 1% på drivmedel Årsavgift: 0 kr
  Bonus: 5-20% i utvalda branscher  Ränta: 13,20%
  varje månad Räntefritt: 55 dagar
  Bonusen kvittas automatiskt mot utnyttjad kredit på kortet Kredit: 1 000 - 60 000 kr
     
     
SAS Eurobonus Handla för 100 kr och få 10 Extrapoäng Årsavgift: 0 kr
  Förtur till konserter och evenemang Ränta: 15,99%
  Konvertera poäng till Med Mera poäng Räntefritt: 55 dagar
    Kredit: 12 000- 550 000 kr
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -