Fondförlorarna på Avanza

Fonder Det finns flera förlorare i torsdagens kursslakt i Avanza. Placera har listat de fonder som överviktat finansbolaget mest i sina portföljer.

Avanzaaktien sjunker omkring 10 procent på Stockholmsbörsen, efter att bolaget lämnat en svag rapport för det andra kvartalet. Före dagens nedgång var Avanza värderat till 13 miljarder kronor och vägde 0,2 procent i SIX Return Index, som innehåller inkluderar alla noterade aktierna på Stockholmsbörsen. Avanza ingår också i Carnegie Small cap index. Det är det mest populära indexet för svenska småbolagsförvaltare. Här är Avanzas vikt högre på 0,7 procent.

Placera har tagit fram listan över de förvaltare som tagit störst bet i aktien – och är dagens förlorare. Men det finns vinnare också. Principen för en aktiv förvaltare är enkel. Är det en aktie man tror mycket på så köper man in den i fonden med större del än vad aktien utgör i index. Det finns ganska många aktiva fondförvaltare som överviktat Avanzaaktien och huvuddelen av dem är småbolagsfonder.

Mest överviktad Avanza är fondbolaget Indecap. Fonden Indecap Q30 investerar i svenska börsbolag som har en hög andel kvinnor på ledande positioner. Avanzaaktien är en av fondens 30-innehav som har en relativt lika vikt. Det gör att Avanza vägde 3,3 procent inför torsdagens börsöppning. 

En annan fond som gillar Avanza är Odin Sverige som överviktat aktien. Avanza utgör 2,3 procent av fondens värde. Men aktien tillhör inte fondens 10 största innehav.

Fondbolaget Spiltan gillar också Avanzaaktien. I Spiltan Aktiefond Sverige väger aktien 1,90 procent. Nordens största fondbolag Swedbank Robur har överviktat Avanzaaktien i två småbolagsfonder. I fonden Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige väger den mest, 1,8 procent av fondens värde.

Men nu finns det inte bara förlorare. De fonder som inte investerat i Avanzaaktien är relativa vinnare idag. Men de största vinnarna på dagens kursfall är två hedgefonder som har möjligheten att blanka aktien. Det innebär att man lånar aktien, säljer den på börsen för att köpa tillbaka den vid ett senare tillfälle till ett lägre pris och sedan lämna tillbaka den till ägaren.

Avanzaaktien är inte så likvid det innebär att dagsomsättningen är begränsad. Det har inte skrämt Brummerfonden Bodenholm One och den brittiska hedgefondsförvaltaren Marshall Wace från att blanka aktien, enligt Holdings.

Bodenholm har tagit det största bettet och blankat runt 460 000 aktier vilket betalat sig idag. Men Marshall Wace blankade Avanza så sent som den 9 juli precis inför rapporten.

Placeras beräkningar baseras på uppgifter från Morningstar den 30 juni.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -