Placeras elva köpvärda aktier

Köptips En stark rapportperiod kan ge brittsommar på börsen. Men den långa uppgången globalt har hunnit blivit till åren. På listan över köpvärda aktier görs en förändring.

Den här tjurmarknaden klättrar på en vägg av oro, det har den gjort sen 2009. Det finns alltid skäl att avstå investeringar i aktiemarknaden om man vill se problemen.

Men sedan 2009 har svenska aktiemarknaden avkastat flera hundra procent. Över tid är det alltså mycket mer lönsamt att äga aktier än att leta fel och anledningar att låt bli. Ett kritiskt förhållningssätt kan dock vara en bra medicin mot en medfödd bias. Det gäller lite extra mycket nu.

Listan med hot mot börsen kan göras lång: tjurmarknaden börjar verkligen bli till åren, det råder fullskaligt handelskrig mellan världens mäktigaste nationer och marknadsräntorna väntas stiga i USA. Och så var det det här med konjunkturen.

Men aktiemarknaden faller ändå först när vi minst anar det.

Den skenande tjuren har redan överlevt den grekiska skuldkrisen (2010–2013), en nedstängning av amerikanska federala myndigheter (2013), Ukrainakrisen (2014) och Brexit (2016).

Senare samma år (2016) blev Donald Trump vald till amerikansk president, vilket befarades bli startskottet för ett bottenlöst fall på aktiemarknaden. Kontentan blev det motsatta och resten är historia.

Vet därför detta: så länge människan är girig av naturen och söker lyckan på börsen kommer tillgångspriserna på aktiemarknaden stiga oftare än de faller. Det är vår medfödda bias.

Sen svänger det snabbt när känslor får för stort utrymme. Aktiepriser stiger för högt och blir övervärderade. De faller för kraftigt och plötsligt är det undervärderade igen.

Tjurmarknaden i USA fyller 3 460 dagar, vilket gör den till en av de längsta i historien. Stockholmsbörsen har också stigit till en ny rekordhögstanivå. Till och med Storbolagsindex har gått bra under sommarmånaderna med tidigare trötta storbankerna i framkant på uppgången.

Efter sommarrallyt spritter glädjen i alla aktieintresserade. Känslorna för börsen flödar. Aktier är bara fantastiskt. Vad som befarades bli en stökig sommar blev istället en mycket enkel tid att äga svenska aktier.

Rapportperioden var stark i Sverige och i USA. Hela 80 procent av de amerikanska bolagen överträffade analytikernas förväntningar. I Sverige lyckades 50 procent av bolagen med samma konststycke när vi talar om vinsten.

Sådan energi brukar räcka för att hålla börsen högt ytterligare ett par månader. Analytikerna har gjort små uppjusteringar inför 2019. Kronan har försvagats ytterligare, vilket allt annat lika gynnar de exporterande bolagen.

Men det missgynnar importörerna. Och trots kronförsvagningen i sommar är uppgångarna i verkstad på många håll försiktigare. Vad händer när valutaskeppet vänder?

Att sätta ned foten om börsens riktning inför hösten är därför allt annat än enkelt. Har detta varit tidernas längst förfest eller är det här kalaset som roligast precis innan kvart i tre?

Snittvärderingen på Storbolagslistan har sjunkit till p/e 14,6 på nästa år, enligt Factset. Men med facit i hand var börsen ett bättre köp för ett halvår sedan när analytikerna trodde mindre om framtiden.

Trots de uppenbara problemen är tricket att vara långsiktig. Det är betydligt lättare om portföljen inte är överbelånad och inte bara består av förhoppningsbolag. Helst ska den också vara väldiversifierad. Även då gör det ont att dras med i större nedgångar.

Men eftersom aktiemarknaden fungerar som den alltid gjort: se till att aldrig vara helt utan aktier – även när framtiden känns oviss likt nu. Inspiration till portföljen finner ni på Placeras lista över köpvärda aktier.

Enskilda aktier stiger också högre när vi minst anar det. För två av våra basval har sommaren varit kanon och ett ihärdigt sparande hittills har nu burit frukt. Lifco har stigit 26 procent och Investor 15 procent sedan början på juli.

Ytterligare en ljuspunkt på listan var Autoliv-avknoppningen Veoneer som ökat med 46 procent i värde sen sjösättningen.

En olycka kommer sällan ensam. Efter att ha synat två kvartalsrapporter i kosmetikbolaget Oriflame har osäkerheterna bara ökat. Bolaget för ett flerfrontskrig. Försäljningen haltar i Ryssland och den utblommade Turkiet-krisen kommer sannolikt att innebära valutaproblematik även i nästa kvartal (Turkiska liran har fallit cirka 75 procent på ett år).

Inför september drar vi i stoppen och förlusten blir dyra läropengar. Att välja aktien kort inpå en kvartalsrapport var otaktiskt och dumdristigt av mig – även om utfallet hade kunnat bli det motsatta.

I en orolig omvärld är försvarskoncern Saab ett tryggare kort. Aktien har kommit ner lite i pris sedan toppnoteringen ifjol. Saab blir spets-valet som ersätter Oriflame.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Här är Placeras köpvärda aktier:

Spets-val

SaabTrygg aktie i en orolig omvärld

Försvarsanslagen ökar i takt med att de säkerhetspolitiska spänningarna stiger i världen. Många länder i Europa har tvingats trimma upp sina försvarsbudgetar efter USA:s hårda kritik mot Nato. Och efterfrågan på Saabs produkter är fortsatt god.

Störst väntas intäktsökningen bli inom affärsområdet Aeronautics under de kommande åren.  Den totala försäljningen för koncernen väntas öka med mellan 6–8 procent årligen fram till 2020.

Vinsten per aktie ska öka kraftigt. I år med 18,5 procent och ytterligare 31 procent under 2019. Det innebär att Saab väntas tjäna över 20 kronor per aktie under 2019. PEG-talet blir då 1,2 och p/e-talet 21, enligt Factset.

Hexagon – Tillväxtresan fortsätter

Industrieffektivisering, AI, Internet of things och självkörande bilar är heta trender som gynnar Hexagon. Bolaget levererar scanners, kameror och sensorer för utvärdering och förbättring av industrin. Storägare i bolaget med 46 procent av kapitalet är investmentbolaget Melker Schörling.

Resultaten i senaste kvartalet var övertygande. Hexagon slog förväntningarna över nästan hela linjen med en organisk tillväxt på 9 procent (väntat 7 procent). Omsättningen blev 937 miljoner euro (väntat 921 miljoner euro). Rörelsemarginalen kom in i linje med förväntningarna på cirka 24,5 procent.

Aktien har stigit till en ny rekordnivå. Under perioden 6–8 augusti sålde vd Ola Rollén halva sitt innehav i bolaget, motsvarande ett värde på 320 Mkr. Men insiderförsäljningen har inte fått märkbar effekt på marknadens gunst efter aktien.

Volvo Hög lönsamhet i andra kvartalet

Maskin- och fordonsbolaget Volvo lägger ett mycket starkt andra kvartal bakom sig. Volvo var ett av bolagen som överraskade mest i andra kvartalet. Omsättningen ökade med 18 procent mot samma period året innan, men orderingången var 4 procent svagare än förväntat. Framförallt var lönsamheten betydligt högre än förhandstipsen. För första gången steg rörelsemarginalen över 10 procent.

Nio av sjutton analytiker som rapporterar till SME Direkt har köprekommendation på aktien, bara tre säger sälj. Givet deras estimat handlas aktien till p/e 9,2 på årets vinst. Det är långt under börssnittet. Aktien har gjort en liten revansch men ändå är det dålig skjuts. Vi behåller aktien på listan så länge.

Autoliv  – billigt utan Veoneer

Krockkuddar, säkerhetsbälten och rattar. Utan Veoneer återstår i Autoliv vad som tidigare var affärsområdet passiv säkerhet. När konkurrenterna misslyckas spås Autoliv öka sin dominans, och marknadsandelen spås växa till 43 procent år 2020.

Att bygga upp kapaciteten har kostat men nu förväntas Autoliv skörda på tidigare investeringar. Försäljningen väntas stiga med knappt 7 procent årligen fram till och med 2020.

Och den ökade försäljningen får fint genomslag på rörelsevinsten i analytikernas prognoser. Mellan 2018 och 2020 väntas rörelsemarginalen stiga från 11 procent till 13 procent. Värderingen givet förutsättningarna värderar Autoliv till p/e 10 på nästa års vinst. PEG-talet är 0,8.

Långa kontrakt inom fordonsindustrin gör analytikernas konsensusprognos trovärdig.

Veoneer Aktiv säkerhet utan Autoliv

Sen Veoneer satte segel under egen flagg har aktiepriset stigit med närmare 50 procent. Aktiv säkerhet – sensorer och bromssystem är extra spännande när fordonsindustrin på sikt ställer om till el- och självkörande teknik.

Från det att Veoneer mottar en order och sedan får betalat kan dröja så länge som två till fyra år. I gengäld blir kontrakten som oftast mycket mer omfattande än ursprungsbeloppet. På de senaste tolv månadernas orderinflöde om 1 miljard dollar räknar Veoneer med att dra in 5 miljarder under dess livstid.

Än så länge gör bolaget dock inga vinster. De dröjer till tidigast år 2020 enligt analytikerna. Men bolaget har en stark position och trots hög konkurrens lär Veoneer bli en nyckelspelare även i framtiden.

MTG – Spännande satsningar på E-sport

Många turer kring MTG har skapat oro på börsen. I andra kvartalet var dessutom resultaten inom E-sportdelen lägre än väntat. Omsättningen landade på 994 Mkr, väntat var 1 121 Mkr.

MTG ska delas i två. Nordic Entertainment, vilket är den traditionella TV-verksamheten delas ut till ägarna. Kvarvarande delen rymmer e-sport och digitalt videoinnehåll. Det är det främsta skälet att äga aktien enligt oss.

Men delningen dröjer tyvärr efter att MTG:s ledning valde att avvakta Kinneviks utdelning av MTG-aktier till sina ägare.

Delarna av MTG kommer sannolikt värderas högre än helheten. På en uppumpad börs kan E-sportdelen sannolikt handlas med en väl tilltagen vinstmultipel. Högre än marknadens värdering av totalen.

Nibe – Ett kvalitetsbolag som levererar värmepumpar

Värmeproduktbolaget Nibe är en klassisk förvärvare med en uttalad ambition att fortsätta köpa bolag i många år till. Omsättningsmål är satt till 20 miljarder kronor år 2020 och mycket sannolikt kommer bolaget slå detta i förtid. När det skett blir nästa mål 40 miljarder kronor i omsättning, enligt storägaren och vd Gerteric Lindquist.

På börsen har Nibe-aktien gjort en rejäl come back. Aktien har stigit till en ny rekordnivå efter att bolaget presenterat fina siffor i senaste kvartalet.

Nibe är ett av de äldsta förslagen på Placeras lista över köpvärda aktier och ett bolag vi känner varmt för.

Ledningen är tungt investerade i verksamheten och driver bolaget med tydligt fokus på kostnadseffektivt, vilket maximerar aktieägarvärdet.

På årets prognos handlas kvalitetsbolaget till p/e 18, enligt SME Direkt. Placera är långsiktigt positiva till bolaget och tillfälliga kurssvängningar är en del av spelet.

Bufab – Ägarfamiljen ökar, aktien nära All time High

Familjen Liljedahl fortsätter att köpa in sig i fästelementstillverkaren Bufab. Aktien hör till listan över de bolag där insiders ökat sina innehav mest under det senaste halvåret. Verksamheten ångar på. Även andra kvartalet var starkt men bolaget flaggar samtidigt för en osäkrare konjunktur runt hörnet.

Bas-val

Lifco – Miss i första kvartalet, revansch i andra

Insiders har ökat sitt ägande i konglomeratet Lifco och bolaget har gjort flera förvärv på sistone. I Lifco har finansmannen Carl Bennet samlat en spretig men lönsam skara bolag under samma tak. Konjunkturstabila intäkter motiverar en premievärdering jämte börsens andra förvärvsdrivna verksamheter.

Omsättningen steg med 24 procent i andra kvartalet. Organiskt växte försäljningen med 9,6 procent. Rörelseresultatet ökade med 16 procent. Detta var glada besked efter besvikelserna i första kvartalet.

Investor – Bra grundsten i en svensk aktieportfölj

Investors noterade portfölj rymmer tio kvalitetsbolag. Därutöver ryms en rad välskötta onoterade tillgångar. Baserat på en marknadsvärdering av dessa handlas aktien med en 25-procentig substansrabatt.

Långsiktigt har Investor många kvaliteter och kan liknas vid en bättre Sverigefond. En stor del av totalavkastningen kommer ifrån utdelningen som vardera ägaren kan välja att återinvestera eller köpa annat för.

Kinnevik – En het blandning av digitala tillväxtsatsningar

Investmentbolaget Kinnevik har nu hunnit dela ut MTG-aktier till sina ägare till ett värde av cirka 15 kronor per aktie. Det gjordes för att möjliggöra en sammanslagning av Tele2 och Comhem. Värdemässigt är det viktigare än ägandet i MTG.

Kinnevik har en god finansiell ställning och spännande exponering mot digitala tillväxtmarknader. Basen utgörs av tre stora, noterade innehav som tillsammans står för lejonparten av börsvärdet. Dessa är modehuset Zalando och telekombolagen Millicom samt Tele2. Den senare har gjort bra ifrån sig på senare tid. Substansrabatten är cirka 10 procent.

Septemberutgåvan av Placeras Strategidokument

Tio köpvärda fonder

Ett strålande vinstår som hotas

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Bufab Köp 108,20 -
NIBE Industrier B Köp 106,55 -
Hexagon B Köp 546,20 -
Modern Times Group B Köp 330,80 -
SAAB B Köp 421,50 -
Volvo B Köp 159,35 -
Autoliv SDB Köp 844,20 -
Köp 469,25 -
Kinnevik B Köp 303,50 -
Investor B Köp 414,00 -
Lifco B Köp 389,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -