Gör smartare investeringar med smart beta

Genom att bygga portföljer på ett automatiskt urval av andra faktorer än börsvärde kan en högre riskjusterad avkastning uppnås. Metoden har fått namnet smart beta och Handelsbanken lanserar nu tre börshandlade certifikat, Trackers, som följer olika strategier.


27 februari, 2019

Det vanliga sättet att sätta ihop ett aktieindex på är att vikta aktierna efter börsvärde. De bolag som historiskt har gått bäst och vuxit sig stora får störst vikt medan de med mindre börsvärden, kanske för att de ännu inte hunnit växa sig stora, får mindre.

placera-redaktionellt-2018-snabbtåg.png

Den akademiska världen har länge studerat olika faktorer som kan förklara aktiers avkastning. I finanslitteraturen finns det många exempel där index och portföljer som komponeras med dessa faktorer presterar bättre. Exempel på sådana portföljer är med aktier i stark trend, så kallade momentumaktier, eller aktier med små dagliga kurssvängningar.

Smart beta kombinerar passiv och aktiv förvaltning

Att bygga index baserade på sådana faktorer har fått namnet smart beta och Handelsbanken lanserar nu tre Trackers som på tre olika sätt ger exponering mot strategier som över tid visat sig ge en högre riskjusterad avkastning än ett vanligt index.

– Det har gjorts mycket forskning på vad som egentligen är börsens drivkrafter och när man har singlat ut vissa faktorer, som de kallas, har det visat sig att man kan få högre avkastning, säger Mats Nyman, placeringsstrateg på Handelsbanken.

Namnet smart beta kommer ifrån en populär modell för att mäta avkastning som delar upp den i två delar: alfa och beta, där beta är avkastningen som är relaterad till marknadens risk. Eftersom metoden kombinerar den passiva förvaltningens automatiska och billiga portföljkonstruktion med den aktiva förvaltningens ambition att skapa överavkastning fick den namnet smart beta.

Väl testade faktorer

Faktorer som i breda studier över lång tid har visat sig generera överavkastning är bland annat momentum, hög direktavkastning och låg volatilitet.

– De faktorer vi har valt har testats både fram- och baklänges med bra resultat. Så det vi har gjort är att ha byggt index som är väldigt robusta, inte är onödigt komplicerade och som bibehåller en god likviditet, säger Mats Nyman.

De tre Trackers som nu lanseras bygger på urval av de 150 mest likvida aktierna i Norden som uppfyller Handelsbankens hållbarhetskriterier, vilket innebär att till exempel bolag som tillverkar eller distribuerar kontroversiella vapen, bolag som bryter eller förbränner kol eller bolag som inte lever upp till internationella normer och konventioner har valts bort.

Läs mer och köp certifikaten här:

Trax Nord Cont H

Trax Nord Hdiv H

Trax Nord Mom H

Två renodlade aktiestrategier

Nordic Momentum investerar i de aktier som för tillfället har starkast trend. Sådana strategier har över tid överavkastat, men för också med sig risker. När börsen vänder ner tenderar momentumstrategier att utvecklas svagt. I tider då börsen trendar uppåt utvecklas dock momentumstrategier normalt sett starkare, vilket gör att de passar investerare med en positiv börssyn.

Sedan starten 2001 fram till årsskiftet 2018/2019 har Handelsbankens Nordic Momentum haft en avkastning på 13,4 procent per år, vilket kan jämföras med den nordiska aktiemarknadens 6,9 procent.

Nordic High Dividend Low Volatility investerar i aktier med hög utdelning och låg volatilitet. Sedan starten 2001 har avkastningen varit 13,5 procent per år, vilket alltså är nästan 6 procentenheter bättre än den underliggande marknaden. Samtidigt har risken varit lägre och nedgångarna grundare och kortare. Strategin passar således den defensive investeraren.

En aktiv allokeringsstrategi med inbyggd gas och broms

Nordic Risk Control är en strategi som erbjuder en placering som försöker hålla en stabil risk, mätt som volatilitet, över tid. Detta uppnås genom att indexet består av kassa och marknadsexponering.

– Man kan säga att kassakomponenten fungerar som en gas och broms, förklarar Ulrika Bohlin, som jobbar med försäljning av strukturerade produkter på Handelsbanken.

Eftersom volatiliteten tenderar att vara hög när marknaderna går svagt och låg när marknaderna är starka, bromsar strategin i svaga marknader och gasar i starka, fortsätter Ulrika Bohlin. I en stabil marknad med låg volatilitet kan strategin också använda hävstång upp till den maximala exponeringen om 190 procent.

Avkastningen sedan starten i mars 2008 har varit 13,8 procent per år, vilket kan jämföras med 7,8 procent för den underliggande marknaden. Kassakomponenten gör att Nordic Risk Control inte är en renodlad aktiestrategi, utan en aktiv allokeringsstrategi som passar den som inte har någon tydlig kortsiktig marknadssyn men som vill vara placerad i aktiemarknaden på lång sikt.

Läs mer och köp certifikaten här:

Trax Nord Cont H

Trax Nord Hdiv H

Trax Nord Mom H

Mest läst
Senaste nytt
Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.