”Aktiekurserna var fiktiva. Alla sålde ändå”

Börs Finansmannen Sven-Olof Johansson har varit med om många börskrascher. Den här gången har han ökat på sina innehav i bankerna.

”Jag har handlat lite banker. Swedbankaktien har kommit ner så långt, så jag var tvungen att köpa. Banksystemet måste må bra av Riksbankens likviditetsinjektion. Jag tycker att bankerna har gått upp alldeles för lite”, säger Sven-Olof Johansson på telefon till Placera.


Sven-Olof Johansson.

Hur ser du på fastighetsbolagen nu efter raset?
”Volymen av pengar som kommer att söka avkastning nu kommer ju att öka igen om några månader. Då är fastigheter ett väldigt bra tillgångsslag.”

Hur ser du på marknaden generellt?
”Om jag jämfört med hur jag ser på marknaden idag på eftermiddagen jämfört med hur jag såg på marknaden innan Riksbankens besked, så är det två olika verkligheter kan jag säga”

På vilket sätt?
”Man hade åstadkommit en situation, där allting bara låste sig flödemässigt. Man fick ingen efterfrågan på någonting. Kapitalströmmarna ebbar ut och folk köper ingenting. I slutändan är det alltid konsumenten som driver ekonomin. Allting ska gå till en slutkonsument.”

”I hysterin kring coronaviruset har man hamnat i en situation, där man fullständigt har skrämt livet ur den vanliga konsumenten, så konsumenten köper ingenting annat än mat och sedan ställer man in allting och låser allting, så likviditeten fullständigt försvinner.”

”Sedan slår det här över på börsen, där det inte finns några köpare i någon aktie, men det finns alltid någon som måste sälja till exempel utflöden ur fonder och sådana försäljningar. Det gör att det egentligen inte finns någon botten i några aktiekurser. Det gör att aktiekurserna blir mer eller mindre fiktiva. Alla säljer ändå. Det spelar ingen roll vad du säljer eller till vilket pris du säljer du ska bara sälja.”

”Den situationen skulle ha fortsatt om inte Riksbanken hade agerat nu och fört till likviditet. Det behövs belopp av den här storleken för att lugna marknaden.”

Räcker beloppet på 500 miljarder kronor?
”500 miljarder är ganska mycket för svensk ekonomi och nu känner jag mig mycket lugnare kan jag säga.”

”Om det här skulle ha åstadkommits politiskt så skulle det inte ha skett. Jag tror inte att politikerna förstår vad de ställer till med flödesmässigt. Att bara komma med en karensdag är ett skämt. Jag gjorde bedömningen att det krävs minst hundra miljarder. Det var tur att Riksbanken gjorde det här. Det här var en kopia på det som ECB gör.”

Hur ser du på andra centralbankers agerande?
”ECB har gjort lite för lite eller så presenterade man det fel och det kanske måste till större belopp. Egentligen måste man säga att beloppen är obegränsade. FED måste göra mer också även om de redan gjort mycket.”

Tror du att det här räcker för att lugna ner börserna?
”Ja, i Sverige tror jag att det räcker. 500 miljarder kronor är ett stort belopp. När du tar till en sådan här åtgärd i Sverige så säger man ju samtidigt att vi inte är främmande för att utvidga det här om det skulle behövas och det är förmodligen någon sådan form av deklaration vi kommer att få från FED också.”

Hur ser du på fortsättningen?
”Man får inte hålla på för länge med att stänga ner hela nationer. Åtgärderna måste balanseras som tur är det så att situationen i Kina håller på att lösa upp. Då får de vara motorn att lösa upp det här igen. Å andra sidan har USA kommit in i det här i samma situation som USA fast fyra månader senare.”

Hur ser du på den här krisen jämfört med andra nedgångar?
”Den här krisen är av en annan karaktär. Oftast börjar kriserna i det finansiella systemet, där man varit överspekulativ på något sätt som fastigheter under finanskrisen och It-bubblan dessförinnan. Den här krisen har en helt annan karaktär. Den har nästan lite krigs-eller överlevnadskaraktär. Dessutom kan ingen bedöma vad som är rätt eller fel. Den är helt unik.”

Det talar för att det kan gå över ganska snabbt också.
”Ja, om du tittat på Kina så verkar det ju som om det kan ta ungefär fyra månader innan hotet är borta”, säger Sven-Olof Johansson.

Här kan ni följa mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Sven-Olof Johanssons portfölj enligt Holdings.

Aktie Andel av portfölj Mkr
Fastpartner 89,57% 10 503  
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden 7,71% 904  
H&M 1,21% 142  
ICA Gruppen 0,62% 72,5
Swedbank 0,43% 49,9
Boliden 0,27% 31,9
Nordea 0,15% 17,6
Telia Company 0,04% 5,1
Corem Property Group < 0,01% 0,3
     
Källa: Holdings    
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -