Har Midsona kommit ner för mycket?

Börs Midsonas aktie har haft ett knackigt börsår och aktien är ner ungefär 20 procent i år. Har aktien kommit ner för mycket?

Bolaget Midsona härstammar från Skåne och grundades av grosshandlaren Wilhelm Sonesson 1892. Företaget börsnoterades på Stockholmsbörsen 1999 och handlas idag på listan Mid Cap Stockholm. Börsvärdet ligger idag runt 4,5 miljarder kronor. 

Midsona är en aktör som utvecklar, tillverkar och marknadsför varor inom områdena kosttillskott, naturläkemedel och hälsolivsmedel. Välkända varumärken som bolaget har i sin produktportfölj är bland annat Friggs, Urtekram, Esberitox och Kung Markatta.

Av Midsona-koncernens nettoomsättning kommer ungefär 70 procent från Norden, 20 procent från Nordeuropa och 10 från Sydeuropa. Dagligvaruhandeln är bolagets största försäljningskanal. 

Midsona har under de senaste åren börjat expandera utanför norden där marknaden är väldigt fragmenterad. Bolaget har en strategi där de skall växa organiskt och även med förvärv. I och med förvärven åtnjuter Midsona synergieffekter. Midsona tar steg för steg för att bli ett europeiskt bolag.  

För ungefär en månad sedan tog bolaget in pengar i en riktad nyemission. I och med detta tillförs Midsona ungefär 500 miljoner före emissionskostnader. Likviden skall användas till att stärka bolagets finansiella ställning och på så sätt skall Midsona kunna göra fler förvärv. 

Under första halvåret 2020, när pandemin bröt ut, ökade försäljningen med runt 22 procent. Senaste rapporten präglades därför av svåra jämförelsetal efter förra årets hamstring. Omsättningen ökade med cirka fem procent till ungefär 900 miljoner kronor, detta tack vare förvärvet av System Frugt. Det som såg lite mer dystert ut var den organiska tillväxten som backade ungefär fyra procent i rapporten.

Midsona rider på ett antal olika hälsotrender. De trender som bolaget själva uppger gynnar dem är plantbaserad mat, ekologisk mat och hälsa. Danmark och Sverige är de länder i världen där störst andel av matkonsumtionen är ekologisk. Danmark har en ekologisk andel på ungefär 14 procent medan Sverige på runt 12 procent. Utanför Norden, till exempel Spanien, ligger det endast på 2 procent. 

Bolaget har en nettoskuld. Om man använder sig av måttet nettoskuld/ebitda landar det på högre än 4, vilket är över målen om att ha mellan 3-4. Detta måttet kan periodvis vara betydligt högre än 4, detta eftersom det tar ett tag innan ett förvärv får fullt genomslag i nyckeltalsberäkningen. Måttet skall tas med en nypa salt när bolaget är inne i perioder med förvärv. Målet kan anses vara högt men ledningen anser att det behövs lite högre skuldsättning för att kunna finansiera förvärv. 

Man kan argumentera för och emot att Midsonas värdering ser hög ut. Värderingen kan anses vara ansträngd med antagandet att tillväxten är låg eller till och med minus. Det är oroande att se att den organiska tillväxten låg på minus i den senaste rapporten och om den fortsatt är på minus ser värderingen inte så lovande ut. Men eftersom jämförelsetalen var tuffa ifrån pandemin borde Midsona kunna visa organisk tillväxt snart igen. 

Midsona  2021e 2022e 2023e
P/E 20 16 13
P/S 1,5 1,4 1,3

 

Enligt analytikernas estimat skall Midsona visa växande vinster de kommande åren och på så sätt växer de in i sin värderings-kostym. Man kan argumentera för att Midsona skall ha en slags hållbarhetspremie mot konkurrenter såsom Orkla. Frågan är om denna premie som finns mot Orkla och andra branschkollegor kan bli ännu större, då Midsona verkligen profilerar sig inom hållbarhet. Dessutom finns det en möjlighet att större fonder går in i Midsona när bolagsvärdet och likviditeten i aktien ökar vilket bör trycka upp värderingen.  

Aktien är inte jättedyr som mycket annat på börsen om man tror att tillväxten börjar ta fart igen. Dessutom bör synergieffekterna från förvärven börja ge marginalerna ett lyft i framtiden, vilket talar för aktien. Man skall inte heller underskatta de starka varumärkena Midsona besitter. Avslutningsvis kan man säga att Midsona-aktien passar den lite mer defensiva investeraren som inte vill ta för stora risker men ändå rida på ett antal megatrender.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -