Världens potential enligt analytikerna

Aktiekommentar Utbombade e-handlare, tyska bioteknikbolag och bettingjätten Draftking tillhör aktierna med störst kurspotential i världen - medan Tesla, Tomra och EQT borde falla tillbaka. Det visar en genomgång av analytikernas riktkurser för världens största bolag.

Vilka aktier har störst potential i världen? Att utgå från analytikernas riktkurser är långt ifrån en felfri metod för att hitta de bäst presterande aktierna, men när avståndet är stort mellan aktuell kurs och analytikernas värdering säger det ändå en del om var det kan finnas pengar att tjäna eller förlora.

Vi har rankat kurspotentialen i bolagen som ingår i Stoxx Global 1800 med hjälp av Factsets databas över analytikernas riktkurser. Topplistan visar att störst avstånd upp till den genomsnittliga riktkursen är det i mjukvaru- och betaltjänstbolaget Stoneco, som har sitt huvudkontor i Sao Paulo i Brasilien men är noterat på Nasdaq i USA.

Kursen i Stoneco har havererat och tappat 79 procent i år efter en häftig rusning i fjol. Analytikerna räknar samtidigt med snabb tillväxt de närmaste åren och den genomsnittliga riktkursen är hela 223 procent över dagskurs. Upp till den mest optimistiska analysfirmans kurs är det över 400 procent och även den minst optimistiska firman ser ett värde som är dubbelt upp mot nuvarande.

Manchesterbaserade e-handlaren THG som är inriktat mot mode och hälsa är den aktie med näst störst potential och här är utrymmet upp till snittriktkursen 190 procent och drygt 300 procent upp till den högsta riktkursen. THG har liksom Stoneco ett svettigt år i bagaget och har tappat tre fjärdedelar av sitt värde.

Speloperatören Draftkings, som konkurrerar med bland annat Kindred i USA och som tidigare var kund till Kambi, har också potential för kurslyft. Här är uppsidan 84 procent. Analytikerna är dock djupt oeniga, med optimistlägret på en riktkurs 200 procent över dagens kurs medan pessimisterna ser en viss nedsida från nuvarande nivå.

En slående sak med topplistan över de 25 bolagen i indexet som har störst kurspotential är att 24 av dem har backat i år och de flesta ganska rejält. Snittnedgången är 38 procent och det enda bolaget som har stigit är det tyska bioteknikbolaget Evotec.

Att aktierna har fallit kraftigt på en stigande världsbörs indikerar att det i många fall handlar om ´turn-around-case´ eller branscher som är ute i kylan för tillfället. Listan bör därför betraktas som ett intressant vattendrag för bottenfiskare där det är extra viktigt att ta reda på varför aktierna har fått så mycket stryk innan man köper.

Med nordiska ögon är bottenlistan minst lika spännande som topplistan eftersom det finns flera nordiska inslag där. Fastighetsbolaget Sagax är långt ned med en fallhöjd på 22 procent till riktkursen medan riskkapitalbolaget EQT kan falla 18 procent innan den är ”rätt” värderad.

Norska sorteringsbolaget Tomra som tillhör aktierna som fått en häftig ESG-premie i sin värdering har stigit för mycket enligt analytikerna som följer bolaget och här är nedsidan 24 procent. Factset själva finns för övrigt också med på bottenlistan med en 19-procentig fallhöjd.

Allra längst ned bland de 1800 bolagen i indexet finns elbilsfenomenet Tesla där riktkursen ligger 24 procent under aktuell kurs. Samtidigt finns det analytiker som ser fortsatt potential i aktien även efter en uppgång på 57 procent i år.

Värt att tänka på för den som funderar på att spekulera i nedgång för Tesla är att värdering och riktkurser inte har suttit i förarstolen när det kommer till aktierörelserna de senaste åren. Varningarna för att aktien är övervärderad eller att vd:n Elon Musk har fokus på fel saker har duggat tätt de senaste åren och många är de blankare som har klämt sig och fått kasta in handduken.

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -