Om den bokade julresan är hotad

Resor Har du bokat en resa över jul och nyår är det läge att se över vilka förberedelser du behöver göra. I dessa oförutsägbara coronatider gäller det att se till att semestern inte omvandlas från nöje och avkoppling till stress och djupa hål i plånboken.

Det har knappast undgått någon att smittspridningen ökat åter och att många länder nu inför restriktioner igen.

Att noga undersöka vad som behövs för att komma in i det land du ska resa till i form av vaccinbevis och covidtest (du kan behöva båda) är kanske en självklarhet. Men det finns också länder, som till exempel Thailand, som dessutom kräver ett särskilt intyg som visar att din reseförsäkring täcker vårdkostnader upp till ett visst belopp, det skriver Konsumenternas i ett pressmeddelande.

Checklista inför resan:

- Ta reda på vilka intyg som behövs för att resa in i resmålet

- Se över ditt försäkringsskydd och kontakta ditt försäkringsbolag om du varit sjuk före resan, eftersom du kan behöva en medicinsk förhandsbedömning

- Se till att ha en buffert för oförutsedda händelser, till exempel om du skulle bli fast i karantän eller behöver ta dig hem på ett oväntat sätt

- Håll koll på swedenabroad.se och ladda ned appen UD Resklar för att hålla dig uppdaterad om vad som gäller på just ditt resmål

”Kontakta ditt försäkringsbolag så att du hinner få de intyg som krävs för resan och fråga hur din försäkring gäller om du är osäker”, säger Anna-Karin Baltzari Danfors, chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Anna-Karin Baltzari Danfors

Den som fått kalla fötter på senare tid och vill ställa in sin resa får undersöka möjligheterna för detta med sin researrangör – men oftast går det inte.

”Avbeställningsskyddet gäller inte om du avbokar på grund av oro för smitta, eller om du inte vill eller kan resa på grund av krav på vaccinationsbevis och covidtest, säger Gabriella Hallberg”, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Gabriella Hallberg

Reseskyddet i hemförsäkringen täcker kostnader för vård och eventuellt behov av hemtransport, men inte kostnaden för att sitta i karantän eller om du inte kan resa hem som planerat. Därför är det bra att ha en extra buffert för denna typ av oförutsedda händelser.

Självklart gäller inte reseskyddet i hemförsäkringen om UD avråder att resa till det land eller område som du ska till.

”Om UD däremot inför en reseavrådan på grund av pandemin, kan vissa hemförsäkringar ge ersättning för merkostnader med upp till 10 000 kronor, så att du omedelbart ska kunna ta dig tillbaka till Sverige”, säger Gabriella Hallberg.     

Här kan du läsa mer om reseförsäkringar på den oberoende konsumentupplysningssajten Konsumenternas.se.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -