Mikael Sens förvaltar två fonder hos Handelsbanken. Handelsbanken Asien Tema som investerar i ett tiotal asiatiska länder med tonvikt på Kina samtidigt som japanska bolag exkluderas i fonden. Och Kinafonden som har ett tydligt fokus på det som heter ”Greater China” och innefattar förutom kinesiska aktier även bolag noterade på Hongkong-börsen och i Taiwan.
Mikael Sens
Hur summerar du fjolårets avkastning för fonderna?
”Förra året var ett relativt svagt år för båda fonderna, men de lyckades klå sina båda jämförelseindex om än med mycket liten marginal för Asienfonden. Det var ett händelserikt år. Kinabörserna rivstartade starkt och nådde rekordnivå i mitten på februari för att sedan tappa mycket i värde. Ökade regleringar i Kina påverkade vinsterna och skapade osäkerhet hos investerarna. Men nu går det att se ljuset i regleringstunneln och året har börjat relativt bra för båda fonderna.”
Vad var bästa och sämsta bidragsgivare under fjolåret?
”Det var halvledarbolag som fonderna tjänade mest pengar på under fjolåret. Det taiwanesiska halvledardesignbolaget Mediatek som bland annat är konkurrent till amerikanska Qualcomm var bästa bidragsgivare i båda fonderna. Aktien steg 60 procent och gynnades av den stora efterfrågan på halvledare. I Kinafonden var Realtek näst bästa bidragsgivare, också ett taiwanesiskt halvledardesignbolag men mindre än Mediatek. Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation som är världens största tillverkare av halvledare var också en bra bidragsgivare. E-handelsbolaget Alibaba var den klart sämsta bidragsgivaren i Asienfonden under fjolåret.”
Hur är din syn på de kinesiska internet- och teknikbolagen, efter den regleringsvåg som drabbat sektorn? Historiskt har dina båda fonder haft en stor del investerat i sektorn.
”Det är ett skifte i marknadssynen på de kinesiska internetbolagen. Tidigare har jag lutat mig mot delar av de stora internet- och teknikbolagen i de båda fonderna. Så sent som 2020 var internetbolaget JD.com fondernas bästa bidragsgivare. Men i takt med ökade regleringar och intensifierad konkurrens i sektorn har jag minskat exponeringen."
”Vi ser inte en lika bra vinsttillväxt för de kinesiska internet- och teknikbolagen på grund av att både kinesiska myndigheter och vissa andra länder har ökat regleringar mot bolagen. Bolagen kommer också självmant att hålla tillbaka vinsterna eftersom de inte vill sticka ut nu när myndigheterna i Kina har ögonen på dem. Regleringarna har också skapat förutsättningar för en ökad konkurrens inom sektorn som även den sannolikt håller tillbaka vinsttillväxten under en tid framöver. Jag har minskat vikterna i sektorn. Tencent bör dock kunna öka sin intjäning påtagligt inom mobilspelssegment utanför Kina. Bolaget gynnas av sin stora globala närvaro inom detta område och har bra driv i steget här.”
En annan orolig sektor i Kina under fjolåret var fastighetsutvecklare, med Evergrande som det mest omtalade bolaget. Hur agerar du inom den sektorn?
”Krisen inom den kinesiska fastighetssektorn är stor och långt ifrån över. Fastighetsutvecklaren Evergrande som var Kinas största ägde vi tidigare i fonderna, men valde att sälja dem redan 2013. Det var för tidigt, men vi gillande inte affärsmodellen, bolaget var inte särskilt välskött och vi såg inte att den hejdlösa expansionsstrategin var hållbar. Nu är Evergrande i princip i konkurs.”
”Det finns idag tillräckligt med lägenheter i Kina, och boyta per invånare är i nivå med Europa. Man är i kapp här vilket gör det svårt att se en fortsatt tillväxt för sektorn som helhet, särskilt med tanke på den låga befolkningstillväxten. Sannolikt ska byggtakten ner, vilket påverkar landets tillväxt då sektorn står för en stor del av Kinas BNP."
"Den kinesiska byggmarknaden är nu mogen och det är inte lika lätt som tidigare att finansiera projekten. Evergrandes problem har gett spridningseffekter för hela sektorn och sannolikt kommer flera privata fastighetsutvecklare att försvinna från marknaden. Det skapar möjligheter för välskötta fastighetsutvecklare som halvstatliga China Overseas Land och China Resources Land. Vi har investerat mer i båda bolagen efter att fastighetskrisen bröt ut efter sommaren och marknaden handlade ner hela sektorn. ”
Du säger att det är ett annat marknadsklimat idag än tidigare, har du anpassat fonderna till det?
”Jag vill just nu ha en mer balanserad portfölj. Historiskt har fonderna premierat tillväxtbolag, men nu har jag balanserat portföljen och har tagit in mer kvalitetsbolag med värdeinriktning. Jag har gjort fonderna tråkigare och sålde ut och minskade positionerna i en hel del tillväxtbolag under förra året, och har köpt in mig mer i exempelvis banker av hög kvalitet och vissa andra defensiva innehav.”
”Det finns nu flera kvalitetsbanker bland de tio största innehaven i fonderna. Bankerna erbjuder inte så mycket tillväxt men gynnas av högre räntor, men på sikt ska fonden tillbaka till mer tillväxtbolag.”
”Det mesta inom tillväxtaktier har startat året dåligt. Och vi hittar flera vinnare inom värde- och defensiva bolag. Jag tror att 2022 på global nivå blir ett mycket tuffare år än tidigare för aktier.”
Vilka sektorer och teman är hetast 2022?
”Vi tror fortfarande mycket på halvledarindustrin som fortsatt är vårt starkaste tema. Sektorn är inne i en supercykel med fortsatt hög efterfrågan. Det finns många faktorer och segment som driver på den ökade efterfrågan. Övergången från 4G till 5G inom mobiltelefoner är en viktig faktor. En 5G mobiltelefon behöver ungefär 50 procent mer halvledare per telefon. Den drivkraften är stark under några år fram till 2024.”
”Övergången till elbilar är en annan stark och stor drivkraft för ökad efterfrågan på halvledare inom bilindustrin. Här ser vi en lång övergång på många år. Förutom att en elbil har betydligt fler och mer avancerade halvledare än en traditionell fossilbil, så kommer det att komma en ännu större efterfrågan från bilindustrin när bilarna blir mer självkörande. För då kommer det att krävas mer kraftfulla halvledare och upp till fem eller sex gånger så många halvledare.”
”Molntjänster är en snabbväxande sektor som spås fortsätta växa mycket under de närmaste åren. Man kan säga att stjärnorna står rätt för halvledarmarknaden och det ser fortsatt starkt ut under flera år framöver.”
”Vi har flera bolag inom halvledartemat. Taiwan Semiconductor (TSMC) är största innehav i båda fonderna med så nära maxvikt som det är möjligt, vilket är strax under 10 procent. Och vi äger fortfarande Mediatek och Realtek som stora innehav i båda fonderna. I Asienfonderna är vi även investerade i Samsung Electronics som också kan dra nytta av denna trend.”
Gå till Placera.se och läs fler artiklar
Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som
kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.
Följ mig gärna på Twitter