Ökad risk för ny monsterhöjning

Makrokommentar En fortsatt mycket stram amerikansk arbetsmarknad ökar drastiskt sannolikheten för att Federal Reserve drar till med en ny monsterhöjning i inledningen av november.

Det var lite blandad kompott när de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna för september publicerades. Även om huvudbudskapet är att den strama arbetsmarknaden består. Antalet sysselsatta steg med 263 000 vilket var marginellt över förväntningarna om en uppgång med 255 000 men en bit under augustisiffran på 315 000. Samtidigt sjönk arbetslösheten till 3,5 procent, väntat här var en arbetslöshet på 3,7 procent. Därmed är arbetslösheten åter nere på de rekordlåga nivåer som endast uppmätts fem gånger under de senaste dryga 50 åren. Alla dessa noteringar härrör för övrigt från de senaste tre åren.

Så om Federal Reserve fortfarande har den strama amerikanska arbetsmarknaden som ett av sina största fokus är det nog dags att börja räkna in en ytterligare höjning med 0,75 procentenheter i samband med bankens penningpolitiska besked den 2 november.

Det som kanske främst talar emot det utifrån fredagens arbetsmarknadsrapport är att löneökningarna dämpades från 5,2 i augusti till 5,0 i september. Visserligen en löneökningstakt som ligger väl högt ur den amerikanska centralbankens perspektiv men den sjunkande trenden är i alla fall hoppingivande.

Arbetskraftsutbudet sjönk marginellt från 62,4 till 62,3 procent. Det var en siffra som var något högre än förväntningarna på 62,2 procent.

Nu ska siffrorna skärskådas, först av marknaden och sedan av Federal Reserve. Vår bedömning på Placera är ändå att det här ökar sannolikheten för att fortsatt tuffa åtstramningar ligger i pipeline. Det krävs antigen en överraskande låg amerikansk inflationssiffra i nästa vecka (torsdag) eller betydligt större oro för en allvarlig konjunkturförsvagning för att få ledamöterna i den räntesättande kommittén att byta fot. Huvuddelen av dessa har under de senaste veckorna kommit med tuffa besked vad gäller inflationsbekämpning. De har nu fått ytterligare vatten på sin kvarn.    

marknadssidan kan noteras de initiala reaktionerna med en starkare dollar, stigande marknadsräntor och en besviken börs.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -