Håll kylan i hett Beijer Ref

Aktier Globala kylgrossisten Beijer Ref belönades med en rejäl uppgång efter förra veckans rapport. De senaste kvartalens trend i organisk tillväxt fortsätter samtidigt som marginalerna förbättras, men det kan finnas skäl att hålla kylan ändå.

I det säsongsmässigt starka tredje kvartalet rapporterade Beijer Ref en tillväxt om totalt 37 procent, rensat för förvärv och valutamedvindar landade försäljningstillväxten på 19 procent. Samtidigt som försäljningstillväxten imponerade växte Ebita med 70 procent och landade på 622 miljoner kronor. Den totala nettoomsättningen uppgick till nästan 6 miljarder kronor i kvartalet.

Kursgraf tre år - Beijer Ref

Beijer Ref består idag av fler än 70 dotterbolag och är en av världens största kylgrossister. Bolaget delar in verksamheten i affärsområden: Kyla, HVAC (komfortkyla) och OEM (Original Equipment Manufacturing).

Affärsområdet Kyla delas in i segmenten kommersiell kyla och Industriell kyla. Den kommersiella delen riktar sig till exempelvis hotell, restauranger och livsmedelsbutiker medan den industriella delen riktar sig mot exempelvis ishallar eller aktörer inom tillverkningsindustrin.

Inom affärsområdet HVAC säljer och reparerar Beijer Ref luftkonditionering och värmepumpar till bostäder, kontor och butiker. OEM är den är den del av bolaget där Beijer Ref bedriver egen tillverkning av värmepumpar där de säljer allt från enklare produkter till helhetslösningar.

Beijer Ref rider på en stark hållbar och regulatorisk trend där framför allt kylteknik och kylmedel ska uppgraderas eller bytas ut. Det kylmedel som idag finns i de flesta kylsystemen är miljöfarliga och ska enligt förordningar inom EU bytas ut fram till 2030. I samband med att kylmedlet byts, ersätts dessutom all utrustning i kylsystemen. Livsmedelsbutikerna har redan påbörjat arbetet och av Europas 115 000 livsmedelsbutiker uppskattas det att 30 procent nu använder sig av miljövänliga kylsystem.

Affärsområdet HVAC växte organiskt med 26 procent i tredje kvartalet. Den drivande faktorn i tillväxten är främst den varma sommaren i Europa som ökar efterfrågan på luftkonditionering. Det varma vädret sliter även hårdare på produkterna som måste ersättas och uppgraderas. VD Christopher Nobye säger att bolaget fortfarande inte ser några signaler på en försvagad konsument.

Inom OEM har Beijer Ref tidigare haft utmaningar med tillväxten på grund av problem i leverantörskedjor och nedstängningar i Asien. Dessa problem har nu minskat vilket gav en stark effekt i tredje kvartalet där OEM växte med hela 28 procent. I takt med att kunderna blir allt mer angelägna om energibesparing drivs efterfrågan framåt på bolaget energieffektiviserande produkter. Många tidigare olje- och gasbrännare byts nu ut mot energieffektiva luft/vatten-värmepumpar.

I slutet på december 2020 köpte EQT den tidigare huvudägaren Carriers aktier och klev då upp som huvudägare i Beijer Ref. Sedan EQTs intåg i bolaget har förvärvstakten ökat vilket även gjort att skuldsättningen i bolaget blivit högre senaste åren. Per utgången av tredje kvartalet låg skuldsättningen på 2,6 gånger EBITDA vilket får anses relativt högt även om det inte är något alarmerande.

Under tredje kvartalet gjordes tre förvärv som tillsammans förväntas bidra med en miljard i omsättning på årlig basis. Genom ett av förvärven (Transport Cooling SA) breddar Beijer Ref sin verksamhet till transportkyla.

Jämfört med tredje kvartalet förra året har varulagret växt med knappt 50 procent medan omsättningsökningen är något lägre. Det ökade varulagret säger bolaget är en viktig del för att inte missa potentiella affärer och trygga leveranserna till kunderna.

Beijer Ref är ett klassiskt ESG-bolag som gynnas allt mer av den gröna omställningen och värderingen på börsen är där efter. Bolaget handlas nu på höga Pe-multiplar även på kommande årens prognoser.

 

22e

23e

24e

Omsättning, MSEK

22 400

25 300

27 200

EPS

3,9

4,7

5,25

P/e

44

32

30

Källa: Factset

Med valutamedgång, en varm sommar och förvärv som bidraget till tillväxten är det många stjärnor som för tillfället står rätt för Beijer Ref. Även om bolaget ännu inte sett en svagare konsument är det rimligt att anta att den viktiga HVAC-delen inte växer på samma sätt om den europeiska konsumenten pressas allt hårdare kommande period. Stora delar av försäljningen är dock fortfarande kopplad till livsmedelsindustrin vilket gör bolaget mindre känsligt för konjunktursvängningar.

Med starka underliggande trender som talar för bolaget är Beijer Ref en aktie som har alla möjligheter att prestera bra kommande åren. Aktien har dock gått väldigt starkt senaste månaden och värderingen känns nu ansträngd, vi väljer därför att avvakta.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Beijer Ref B Neutral 172,70 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -