Han jagar ratade japanska aktier

Fond ”Det finns en bra potential i japanska aktier, de är historiskt lågt värderade, det pågår en stark trend med förbättrad ägarstyrning och de utländska investerarna har en stor undervikt i japanska aktier.” Det säger Oliver Lee på Eastspring Investments.

Eastspring Investments, där Oliver Lee är Client Portfolio Manager, är en asiatisk kapitalförvaltare som förvaltar drygt 220 miljarder dollar och ägs av det brittiska försäkringsbolaget Prudential.

Oliver Lee

Hur har japanska aktier utvecklats i år?

”Tokyobörsen har utvecklats relativt bra och mätt i japanska yen är börsen närmast oförändrad. Precis som på många andra börser har värdebolag utvecklats bra samtidigt som tillväxt- och teknikbolagen tappat mycket i värde. Tokyobörsen har en stor andel värdebolag och de noterade tillväxt- och teknikbolagen steg inte lika mycket som de amerikanska under 2020 och 2021, vi såg inga extrema värderingar som på USA-börserna, vilket gett en mindre fallhöjd i år. Den rekordlåga yenen gör att exportbolagen gynnas med intäkter i utländsk valuta och kostnader i lokal valuta. Japanska bolag har flera defensiva kvaliteter med låg skuldsättning och bra kassaflöden.”

Vad talar för japanska aktier på sikt?

”Om inflationen och tillväxten tar fart i Japan kommer sannolikt de inhemska investerarna att börja köpa aktier på Tokyobörsen igen. Idag sparar japanen sina tillgångar utanför börsen då inflationen är otroligt låg. Även utländska investerare har en klar undervikt i japanska aktier. Japanska aktier väger idag runt 5 procent i globalt aktieindex. För 20 år sedan vägde japanska aktier runt 12 procent, men har tappat i värde på grund av att amerikanska aktier utvecklats starkt och att tillväxten i den japanska ekonomin varit svag.”

”Japanska aktier är historiskt lågt värderade när vi ser på priset i förhållande till bokfört värde och p/e-tal. Japanska aktier brukar handlas på det historiska snittet inom sex till nio månader efter att de handlas rekordlågt precis som det nu gör. Makroekonomiskt hör Japan till ett fåtal länder som spås ha en hög BNP-tillväxt nästa år och en låg inflation som är under kontroll. Japans regering har precis sjösatt ett stort stimulanspaket på 200 miljarder dollar för att hjälpa den japanska konsumenten, nu när energipriserna är väldigt höga.”

”Ägar- och bolagsstyrning tar stora steg framåt i Japan, det skapar högre marginaler och högre utdelningar för bolagen. En annan intressant notering är att under de tio senaste åren har vinsttillväxten för vinst per aktie varit högre för japanska bolag är amerikanska. Det ligger inte i värderingen idag och utländska investerare har inte insett det ännu. Får vi in fler utländska och inhemska investerare till Tokyobörsen finns det en klar uppsida i japanska aktier. En annan intressant notering är att det amerikanska riskkapitalbolaget KKR har beslutat investera 25 miljarder dollar i fond som ska investera i japanska bolag.”

Är den rekordsvaga japanska yenen ett problem eller en möjlighet?

”Yenen är historiskt lågt värderad vilket är en faktor som gör att Tokyobörsen är billig för utländska investerare nu. Det är svårt att spekulera i valutor men om Bank of Japan ändrar synen på att hålla räntan låg, så kan det vara en katalysator för en starkare yen. Det krävs sannolikt högre inflation och inte minst löneinflation för att centralbanken ska ändra sin räntesyn.”

Vilka intressanta trender eller teman ser ni på Tokyobörsen?

”I och med den stora covidnedstängningen i Kina ser vi en stärkt trend för många utländska företag att lägga om försörjnings- och tillverkningskedjor från Kina. Det skapar en intressant trend för robotiseringstemat när bolag vill bygga upp egen tillverkning i hemlandet. Japan dominerar inom industrirobottillverkning med bolag som Fanuc.”

”Den svaga yenen är ett annat tema som är intressant. Om yenen stärks gynnar det importbolag, inhemska banker och konsumentbolag.”

Vilken typ av bolag investerar ni i?

”Vi har en värdetilt i våra investeringar, men utesluter inte tillväxtbolag. Men det är svårare att hitta undervärderade värdebolag på Tokyobörsen nu. Vi är långsiktiga investerare som investerar i ett bolag på tre till fyra års sikt och vi vill se en uppsida på mellan 70 och 90 procent i aktien när vi investerar i den. Det är betydligt tuffare att hitta bolag i den här marknadsnedgången än vid finanskrisen 2008 och vid covidutbrottet 2020. Det beror till stor del på att värdebolagen stigit i pris det senaste året när investerarna hittat tillbaka hit. Samtidigt har tillväxt- och teknikbolag sjunkit betydligt i pris när räntorna stigit kraftigt. Vi letar efter bolag med en uthållig vinsttrend som handlas under sin historiska värdering, relativt vad vi tror bolagens vinst bör vara om fem år. Vi gillar bolag som säljsidan ratar, det får gärna vara nio av tio som har säljrekommendation på aktien. Det ger oftast en liten nedsida i aktien.”

”Vi har hittat en del intressanta investeringar det senaste året bland medelstora biltillverkare som Mitsubishi och Mazda. Båda bolagen fokuserar mer på försäljningen i Asien som växer snabbt samtidigt som man lägger ner eller omstrukturerar olönsamma delar. Det gör det till ett intressant omvärderingscase och vi tror att vinsterna ska komma tillbaka till tidigare högre nivåer. Men vi har nu sålt av lite i de biltillverkarna när kurserna har stigit. Vi har valt att köpa mer i konsumentrelaterade bolag och regionala banker som inte hängt med i årets uppgång. Den typen av bolag har en bra potential när japanska yenen stärks och om och när inflationen tar fart i Japan. Vi har störst övervikt i biltillverkare, finansbolag och råvarubolag inom kemiindustri.”

Vilken typ av bolag undviker ni?

”Med vår värdetilt investerar vi inte i högt värderade tillväxtbolag. Vi letar bolag som har lågt p/e-tal, låg pris/bokfört värde som handlas på historiskt låga nivåer. Men det är viktigt att vi undviker value traps, billiga bolag verksamma inom en industri som kollapsar eller har betydande strukturella problem.”

Finns det några andra utmaningar i Japan på sikt?

”Visst finns det potentiell motvind på sikt. Inte minst har Japan som många andra länder i västvärlden en allt större andel åldrande befolkning som kräver och tar mer resurser i anspråk. Japan har också en relativt hög skuldsättning, centralbanken Bank of Japan äger runt 55 procent av den utestående skulden till en låg ränta så det är hanterbart i dagsläget.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -