Glasklart köpläge för den långsiktige?

Aktieanalys Dörr- och fönsterbolaget Inwido rider på hållbarhetstrenden och aktien är efter en rejäl kursnedgång nu på rea. Kortsiktigt kan det bli några tuffa kvartal men för den som vågar lyfta blicken är det köpläge.

Inwido, som har huvudkontor i Malmö, är en av Europas största spelare inom dörr- och fönsterbranschen. Bolaget är noterat på Mid Cap Stockholm och i år har aktien gått ner över 40 procent. Börvärdet ligger idag på 5,7 miljarder kronor och antalet medarbetare under Inwidos paraply uppgår till 4 900. Några av bolagen som ingår i Inwidokoncernen är Sparfönster, Diplomatdörrar och Elitfönster. 

Baserat på rullande tolv månader omsätter koncernen 9,1 miljarder kronor och rörelsemarginalen (operativ ebita) ligger runt 12 procent. På grund av stigande priser på insatsvaror har Inwidos marginal tagit en del stryk men med hjälp av prishöjningar har man lyckats parera en del av de ökade kostnaderna. Inwido delar in sin verksamhet i fyra olika geografiska områden: Skandinavien (54 procent), Östeuropa (24 procent), E-Commerce (11 procent) och Västeuropa (8 procent). Det skall tilläggas att Finland ingår i Östeuropa-delen. 

Nyligen hade Inwido kapitalmarknadsdag där man återupprepade målet om att nå 20 miljarder kronor i omsättning 2030. För att nå målet behöver den översta raden växa med ungefär 11 procent per år. 

Bolaget har historiskt växt organiskt och genom förvärv. På kapitalmarknadsdagen framgick det att Inwidos förvärvstempo kommer vara högt framöver. Man vill köpa upp bolag som tillsammans ökar omsättningen med 5-10 procent årligen. Genom förvärven hittar Inwido fina synergieffekter. Insatsmaterial står för runt 50 procent av koncernens kostnadsbas och med hjälp av gemensamma inköp kan besparingar snabbt göras. 

Den europeiska dörr- och fönstermarknaden är väldigt fragmenterad och det finns därför gott om potentiella förvärvsobjekt. På kapitalmarknadsdagen berättade VD Henrik Hjalmarsson att man snart, genom förvärv, kommer gå in på en ny europeisk marknad i stor skala. Balansräkningen är i gott skick vilket gör att Inwido, i en svagare marknad, kan plocka upp bolag till en billigare peng. 

Runt 35 procent av en fastighets värme försvinner genom fönster och dörrar.  Investeringar i nya och mer energieffektiva fönster kan därför få ner uppvärmningskostnaderna. I och med energieffektiviseringstrenden bör Inwidos produkter vara högaktuella i många år framöver. EU:s Green Deal som fokuserar på energieffektivisering av fastigheter, genom att öka renoveringstakten, är något som bör gynna Inwido.

Med dagens höga energipriser ser dörr och fönster-investeringskalkylen rekord bra ut. Frågan är dock om den kommande lågkonjunkturen kan sätta käppar i hjulet för Inwido? Är man villig att byta fönster och dörr när plånboken krymper? 

Förra veckan kom nyheten att Inwidos största bolag Elitfönster, som står för runt 25 procent av koncernens försäljning, varslar 50 personer på grund av vikande orderingång. Elitfönster har ungefär 1 000 medarbetare. Man kan förvänta sig att Inwido har en tuff period framför sig. Antalet renoveringar och nybyggnationer kommer med stor sannolikhet att falla under det kommande året. 

Inwido  2022E 2023E 2024E
Oms till,% 21 -5 -2
Ebit marg,% 11 9 9
Ev/ebit 7 8 9
P/e 8 10 10

 

Baserat på 2023 års prognoser landar ev/ebit-multipeln på 8 och p/e talet på 10. Det skall tilläggas att det endast är tre analytiker som lagt in sina estimat. Även om man är mer konservativ i sina antaganden ser aktien attraktivt värderad ut. 

Målsättningen är att halva vinsten ska skyfflas ut till aktieägarna men om marknadsklimatet inte tillåter finns det risk för sänkt eller slopad utdelning. Utdelningen i maj var på 6,15 kronor aktie vilket idag motsvarar en direktavkastning på över 6 procent. Det finns dock en påtaglig risk att den kommande utdelningen sänks. 

En smolk i glädjebägaren är avsaknaden av insiderköp de senaste månaderna. Att Inwido inte har någon tydlig huvudägare av kött och blod är också negativt. Idag äger VD aktier för 2 miljoner kronor och Vice VD för 15 miljoner kronor. 

De kommande kvartalen kommer bli tuffa men för den som vågar köpa och sitta still i båten kan kursnedgången ses som ett köpläge. Det långsiktiga är caset högintressant.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Inwido Köp 106,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -