Stjärnekonom: Fed har misslyckats

Fonder Under fjolåret gjorde Fed sitt sannolikt största misstag någonsin, då de kallade inflationen för övergående och höjde räntan alldeles för sent. Det säger Mohamed El-Erian, ekonomisk chefsrådgivare på den tyska försäkringsjätten Allianz.

”Ett avgörande tillfälle var inflationssiffrorna för februari 2022 som släpptes i mitten på mars. Det var efter invasionen av Ukraina och inflationssiffran var mycket hög, trots det injicerade Fed fortfarande billigt kapital till finansmarknaden – ett ödesdigert beslut. En konsekvens av Fed:s historiskt sena agerande är att inflationen nu bitit sig fast och fått allt djupare fäste i ekonomin”, konstaterade Mohamed El-Erian på Skagens nyårskonferens.

Mohamed El-Erian

”Centralbankerna är livrädda för att ekonomin ska hamna i stagflation, vilket är ett mycket dåligt tillstånd för ekonomin. Och de vill inte upprepa de fel man gjorde under 70-talet då inflationen bet sig fast i ekonomin under en lång tid.”

Mohamed El-Erian har ett gediget förflutet som vd och investeringschef för världens störst obligationsinvesterare PIMCO. Han ger ett mycket lugnt och sakligt intryck när han redogör vad som gått fel under fjolåret och vad centralbankerna har för problem under 2023.

”I mitten på 2023 kan Fed ha tre vägval som får stor inverkan på finansmarknaden.”

”Det första är vad de ska göra med inflationsmålet på 2 procent. Om centralbankerna väljer att stå fast vid det kommer det att krossa ekonomin och skapa en djup recession. Det andra är att ändra inflationsmålet till ett högre mål. Det är möjligt att ändra det, men det är inte trovärdigt när man haft ett 2-procentsmål under några decennier som man misslyckats med att hålla och en ändring skulle skapa en stor förtroendekris för centralbankerna. Och förtroende är det viktigaste för en centralbank. De tredje och mest sannolika är att lura investerarna och säga att man står fast vid 2 procentsmålet men man tillåter inflationen att vara högre.”

Tillväxten i den globala ekonomin är den andra faktorn förutom inflationen som är viktig och oroande för investerare under 2023.

Mohamed El-Erian lyfter ett varnande finger för att tillväxten i de tre stora regionerna USA, EU och Kina saktar ner av olika anledningar och är i otakt. Det är en stor skillnad från finanskrisen 2008/2009, vilket sannolikt inte ger en snabb vändning i den globala ekonomin.

”Kina har stora problem efter sin ohållbara covidpolicy som man nu helt svängt om ifrån. Problemet för Kina är att det först kommer att fungera när man nått flockimmunitet, vilket sannolikt ligger ganska långt fram i tiden och är svårt att uppnå om man inte börjar vaccinera befolkningen. Det andra problemet är att Kina behöver en ny affärsmodell. Den gamla affärsmodellen byggde på globalisering vilket vi nu ser motsatsen till”

”Europa har flera problem, det största och mest påtagliga är energikrisen som måste lösas. Förutom det finns det flera andra långsiktiga problem som ger motvind för Europas ekonomi under det närmaste året. USA har den renaste skitiga skjortan av de tre regionerna och erbjuder den bästa tillväxten om inte Fed skapar en recession under 2023.”

En annan riskfaktor är Japan, som är en joker i leken. De håller på att lämna nollräntemiljön, vilket kan skapa stora svallvågor på finansmarknaden, då de äger mycket utländska tillgångar i form av statspapper och aktier. Om de beslutar att sälja av stora delar av de utländska tillgångarna kan det skapa stor volatilitet och ökad risk på finansmarknaden.

Mohamed El-Erian säger att aktiemarknaden räknar med en mjuklandning av den globala ekonomin men blundar för den sjunkande ekonomiska tillväxten. Samtidigt litar obligationsmarknadens aktörer inte på Fed, vilket kan skapa problem på sikt. Men oavsett så ser framtiden ganska ljus ut, men det kommer att vara en berg-och-dalbanefärd på finansmarknaden före vi når dit.

Det finns recept för en bättre framtid enligt Mohamed El-Erian.

”Det första är en betydligt mindre påverkan av centralbankerna på finansmarknaden. Under många år har de ständigt intervenerat på finansmarknaden, vilket gjort många investerare tagit för mycket risk. Det har skapat zoombie-bolag och skapat obalanser i prissättning och felallokering av kapital. Det andra är att vi måste ändra affärsmodeller så att de anpassas till den gröna omställningen och klimatkrisen. ”

Med tanke på all osäkerhet som nu är på finansmarknaden och att de olika regionerna i världen har sina unika problem är Mohamed El-Erian övertygad att aktiv förvaltning kommer att bättre förutsättningar än passiv förvaltning de närmaste åren. Det är ett resultat av att centralbankerna slutat med QE och nollräntepolicyn samt att vi nu har inflation att ta hänsyn till i investeringsbesluten.

”Onoterade illikvida miljöer kommer att få det tuffare. Och i en miljö med mycket osäkerhet kommer det vara viktigare än någonsin med motpartsrisker. Det är en mycket viktig del för att minimera risken i investeringarna. Under 2023 kommer det att var viktigare än tidigare att välja rätt investeringar.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -