Kraftiga fall för långräntorna

Maktor Europeiska statspappersräntor sjunker kraftigt efter att helgens räddningsaktion för krisbanken Credit Suisse inte lyckats mildra marknadens oro för fortsatta problem i banksektorn. Euron handlas samtidigt aningen högre mot dollarn jämfört med på fredagseftermiddagen.

I stället för lättnad tycks UBS övertagande av Credit Suisse snarare ha lett till oro för en ny tillgångstyp; AT1-obligationer (Additional Tier 1 Bonds). Motsvarande 17 miljarder AT1-obligationer utfärdade av Credit Suisse skrevs ner till noll i samband med UBS övertagande. Enligt Bloomberg News är det den största nedskrivning som har drabbats den europeiska AT1-marknaden, som uppgår till 275 miljarder dollar.

Nyhetsbyrån noterar att kreditgivare nu lusläser detaljerna i kontrakten för andra AT1-obligationer för att försöka ta reda på om myndigheter i andra länder också kan göra man gjorde i Schweiz – nolla ut en typ av obligationer samtidigt som åtminstone 3,3 miljarder dollar räddas åt aktieägare.

Det är inte vettigt", sade Patrik Kauffmann, ränteförvaltare vid Aquila Asset Management, till Bloomberg News.

"Aktieägare bör inte få något… det är kristallklart att AT1 är seniora till aktier", sade han.

Bloomberg News tillade att en brittisk bank-vd, som ville vara anonym, hävdade att Schweiz nu har "dödat" denna viktiga fundingmöjlighet för bankerna.

Jeffrey Gundlach, obligationsguru och grundare av DoubleLine Capital, tycker dock att de som höll fast vid sina "bail-in"-obligationer i Credit Suisse ska sluta gnälla: "lär er hantera risk", skrev han i ett inlägg på Twitter.

Med ihållande oro för finansiell stabilitet riktas blickarna nu mot flera räntebesked senare i veckan; Federal Reserve på onsdag och SNB, Norges Bank och Bank of England på torsdag. Prognoserna har pekat mot att räntehöjningar från samtliga fyra centralbanker, men fortsatt oroliga marknader innebär att dessa prognoser är mycket osäkra.

Enligt CME:s FedWatch Tool indikerar terminsmarknaden nu drygt 50 procents sannolikhet för att Fed ändå kommer att höja styrräntan med 25 punkter på onsdag. En annan fråga är hur Fed kommer att göra med obligationsförsäljningarna (QT) för att minska balansräkningen.

Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker vid Swissquote, noterar i ett kundbrev att Fed helt klart avbröt QT förra veckan i samband med kollapsen för Silicon Valley Bank (SVB). Balansräkningen växte förra veckan, vilket bidrog till att mildra bankstressen. "Men QT och förra veckans nödintervention är konceptuellt annorlunda".

Hon skriver vidare att en utökad balansräkning isolerat kan ha vissa negativa effekter på inflationen, men de finansiella förhållandena stramades ändå åt förra veckan, till de stramaste nivåerna sedan förra hösten, "och det kan vara ett argument för Fed att ta paus i räntehöjningarna… Men kanske inte denna vecka".

Tyska data på måndagsmorgonen visade att PPI-inflationen fortsatte nedåt i februari, till 15,8 procent från 17,6 i januari, vilket dock var högre än väntade 14,5 procent

Klockan 11.00 publicerar Eurostat också handelsbalansstatistik för januari.

Svenska statsobligationsräntor sjunker 12-20 punkter på måndagsförmiddagen, kronan handlas samtidigt nära oförändrat mot euron jämfört med vid svensk stängning på fredagen.

Amerikanska statspappersräntor noterade endast måttliga rörelser i den avslutande USA-handeln i fredags, för att därefter sjunka markant, främst i kortare löptider, i den inledande Asienhandeln på måndagen. Såväl den tvååriga som den tioåriga obligationsräntan noteras nu till de lägsta nivåerna sedan i september.

Även om marknaden fortsatt ser en relativt hög sannolikhet för att Fed kommer att höja styrräntan med 25 punkter på onsdag har förväntningarna om ytterligare höjningar inför följande möten dragits ner tydligt. Enligt CME:s FedWatch Tool prisar terminsmarknaden in cirka 65 procents sannolikhet för att styrräntan kommer att vara lägre än nu, det vill säga före en eventuell höjning på onsdag, efter FOMC-mötet i juni.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -