Så kan du investera i lyxvaror

Fondkommentar Lyxvarubolag har varit en av de bästa investeringsstrategierna de senaste fem åren. Och i år har flera av lyxvarubolagen nått nya rekordnoteringar. Placera ger tips på hur man kan investera i lyxvarubolag.

Lyxvarubolagen har blivit allt hetare som investeringsobjekt hos de globala investerarna. Bolagen har flera attraktiva egenskaper som lockar.

Efterfrågan för lyxvaror som klockor, smycken och väskor är stort och växer i det närmaste som en strukturell trend. Under en lång period har tillväxten för sektorn varit betydligt högre än global BNP tillväxt. Den ser ut att fortsätta växa betydligt snabbare under de närmaste åren.

Lyxvaror är motsatsen till snabba konsumtionsvaror. Du köper unik design, ett varumärkets historia som du vill associeras tillsammans med och inte minst kvalitet och hantverkstradition. Det är produkter som tål att ägas i generationer och det finns även en stabil eftermarknad med höga priser.

Aptiten hos den växande medelklassen på tillväxtmarknader som Kina och Indien för lyxvaror är stor. Och en allt större andel rika hushåll på de utvecklade marknaderna har gynnats av att de idag har större förmögenheter än någonsin.

Lägg till nya köpstarka grupper som Millenialsgruppen och generation Z. Millenials är kunder födda tidigt 80-tal till slutet på 1990-talet en grupp som blir allt köpstarkare.

Att flera lyxvarubolag nått nya rekordnoteringar i år, anses bero på fler faktorer. Historiskt har bolag som Hermès och LVMH utvecklats väl när räntor och inflationen stiger. Bolagen har lyckats parerar kostnadsinflationen väl och samtidigt genomfört prishöjningar för att hålla marginalerna uppe.

Det beror på att kunderna av lyxvaror är mindre känsliga för prishöjningar. Experter talar om Veblen-effekten som innebär konsumenten tror att dyrare varor är bättre. Det innebär att efterfrågan kan stiga även om priset på produkten som är förknippade med starka och eftertraktade varumärken höjs.

Den största drivkraften bakom årets kursuppgång och förväntningar på stigande omsättning och vinster är Kinas återöppnande.

Kina står för 20 procent av omsättningen av den globala lyxsektorn, men Kinas andel var högre före coronautbrottet och de många nedstängningarna som landet genomfört. Flera analytiker räknar med att Kina ska stå för 40 procent av årets underliggande omsättningsökning i år för sektorn.

För den som är intresserad av lyxvarubolag så beräknaren den amerikanska indexberäknaren S&P Dow Jones Indices ett lyxvaruindex, S&P Global Luxury index.

S&P Global Luxury innehåller 80 bolagen, som ingår i underindexen till huvudsektorerna sällansköps- och dagligvaror.

Bolagen i undersektorerna rankas utifrån hur stor andel de har inom lyxvaruförsäljning. Det är en subjektiv definition som indexberäknaren avgör. Bolagen får poäng utifrån andelen lyxvaror och delas in i fyra grupper. Från liten lyxvaruförsäljning till enbart lyxvaruförsäljning.

De 80 bolagen med största börsvärdet baserat på aktier som går att handla över börsen och de bolagen med högst poäng ingår i indexet. Indexet ombalanseras en gång per år den sista börsdagen i julimånad.

Värt att notera är att exempelvis de LVMH-aktier som ägs av familjen Arnault som uppgår 48 procent av bolaget, inte är med i beräkningen när S&P Dow Jones beräknar börsvärdet för LVMH i indexet. De aktierna går inte att handla över börsen och minska

Bolagen ingår i gruppen som får 1 poäng begränsas till en vikt på maximalt 8 procent. Gruppen 0,75 begränsas till 6 procents vikt. Gruppen med lyxexponering på 0,5 procent begränsas till 4 procentsvikt. Slutligen bolag med 0,25 begränsas till 2 procent.

Tanken med gruppindelning och att se på antal aktier som går att handla över börsen är att de mest relevanta, största och mest likvida lyxbolagen ska representera en större del i indexet.

De tio största innehaven i indexet väger 58 procent. Schweizbaserade lyxvarukonglomeratet Richemont som bland annat äger varumärken som den franska juveleraren Cartier och klockmärket IWC, är största bolaget i indexet med sina 9,6 procent. Kursutvecklingen är närmare 21 procent i år.

Det följs av LVMH som även väger 9,6 procent. LVMH är Europas största lyxvarubolag med kända varumärken som Louis Vuitton och Christian Dior, har ett börsvärde på hela 425 miljarder euro, och har i år stigit med 32 procent.

Tredje störst är Hermès med 8,4 procent. Hermès är ett 180-årigt familjestyrt lyxvaruföretag som idag är mest känt för sina Birkin- och Kelly-väskor. Bolaget grundades 1837 i Paris av Thierry Hermès med en tydlig målsättning att förse överklassen med läderväskor, resväskor och hästsadlar. Aktien har stigit med 36 procent i år.

Tio största innehaven i S&P Global Luxury index
Bolag vikt i %
Compagnie financiere Richemont  9,6
LVMH-Moet Vuitton 9,6
Hermes International 8,4
Mercedes-Benz 5,5
Kering 5,2
Estee Lauder Company 4,7
Tesla 4,1
Ferrari  4,0
Pernod-Ricard 3,8
NIKE 3,7
Källa: S&P Dow Jones Indices 58,6

 

Indexet innehåller även biltillverkare som Ferrari och Mercedes-Benz samt smink leverantörer, vilket ger en viss diversifiering.

USA bolag utgör en tredje del av indexet, följt av franskabolag på 28 procent. Tyskabolag väger 10 procent och schweiziska bolag 9,6 procent.

För den som vill investera i lyxvarubolag och inte vill leta själv. Det finns det ett litet utbud av börshandladefonder.

Jag har valt den börshandlade fonden Amundi S&P Global Luxury UCITS ETF - EUR (C) med börskoden GLUX och ISIN kod: LU1681048630. Det är en passiv fond som investerar och replikerar S&P Global Luxury Index.

Amundi S&P Global Luxury UCITS ETF - EUR (C) består av en klar majoritet av tillväxtbolag med hög kvalitet. Andelen stora bolag dominerar och utgör totalt 81 procent. Medelstoa bolag väger drygt 14 procent och resterande andel räknas som små bolag.

Som väntat är sällanköpsvaror störst sektorn på 84 procent följt av dagligvaror på 16 procent.

Amundi S&P Global Luxury UCITS ETF - EUR (C)  
Avkastning % 3 år 100,0
Avkastning % i år 15,8
Risk % 3 år 23,5
Betyg* NA
Index S&P Global Luxury index
Handelskod: GLUX
ISIN: LU1681048630
Avgift%/år 0,25
Rörlig avgift  nej
Förvaltare: Amundi
* Morningstar har 5-gradig skal där 5 är
högsta betyg  
Källa: Morningstar den 12 april 2023  

 

Amundi S&P Global Luxury UCITS ETF - EUR (C) har haft en urstark utveckling det senaste tre åren med en avkastning på 100 procent.

Det går inte komma ifrån att under enskilda år och vissa tidsperioder kan lyxvarubolagen leverera lägre absolut avkastning än ett brett och vanligt globalt aktieindex. Och risken mätt som standardavvikelse är högre än ett brett aktieindex.

Förvaltningsavgiften för Amundi S&P Global Luxury UCITS ETF - EUR (C) är 0,25 procent. Det tillkommer courtage då en börshandlad fond handlas som en aktie över börsen. Och i vissa fall tillkommer en valutaväxlingsavgift om den börshandlade fonden är noterad utanför Stockholmsbörsen. Fonden förvaltas av den franska kapitalförvaltaren Amundi med huvudkontor i Paris.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -