Svalare makrovecka, men rysare väntar

Makroveckan Det rörde sig en del både upp och ner på världens börser under förra veckan som var fylld med tunga makrosläpp. Den här veckan är det lite lugnare på makrofronten med amerikanska inflationssiffror som huvudnummer.

Majbörsen fick en stökig start men efter en stark avslutning på förra veckan blev det ändå inte så dystert. Den svenska börsen backade med 1,0 procent för vecka som helhet, exklusive utdelningar. Stoxx600 sjönk med 0,3 procent och S&P500 med 0,8 procent. I det senare fallet fick vi se en rejäl revansch under fredagen. Bland annat efter tjurrusningar i flera bankaktier.

Till lite bättre börshumör i slutet av veckan bidrog dessutom överraskande starka amerikanska arbetsmarknadssiffror. Det anses bland annat minska recessionshotet i USA. Däremot går förhandlingarna om ett höjt skuldtak ganska trögt.

Baksidan av starka amerikanska sysselsättningssiffror, låg arbetslöshet och överraskande höga löneökningar är förstås att det minskar sannolikheten för att Federal Reserve sänker räntan redan i närtid. Förväntningar som de för övrigt försöket dämpa i samband med förra veckans penningpolitiska besked där räntan höjdes med ytterliga 0,25 procentenheter. Men fortfarande räknar man på marknaden med en räntesänkning redan till hösten.

Även ECB och Norges bank höjde sina räntor med 0,25 procentenheter i förra veckan. Norges bank flaggade dessutom överraskande tydligt för att det kan komma ytterligare en räntehöjning i juni. Allt annat lika gör vi på Placera bedömning att ECB:s och Norges banks räntehöjningar ökar sannolikheten för att Riksbanken höjer ytterligare en gång i juni. Tyvärr. En liten lättnad är ändå att den svenska kronan stärkts något.

Noterbart är att oljepriset åker lite jojo just nu. Från mitten av april har Brentoljan sjunkit från 88 dollar per fat till 72 dollar i fredags. Nu har dock oljepriset återhämtat sig något och Brentoljan kostar 75 dollar. Enligt en del är det här en signal om att den globala recessionsrisken ökat under senare tid. Bland annat för att centralbankerna, enligt dem, stramar åt för hårt och för snabbt.

Efter makrourladdningen i förra veckan väntar en betydligt svalare makrovecka men några rysare kommer ändå att levereras.

Veckans höjdpunkt är tveklöst onsdagens amerikanska inflationssiffror. Efter de starka arbetsmarknadssiffrorna så vore det välkommet med lite svagare inflationssiffror. För annars riskerar spekulationerna kring ytterligare räntehöjningar få allt större utrymme på bekostnad av hoppet om räntesänkningar. Så vi håller tummarna för en överraskning åt det nedre hållet. Gärna med viss marginal.

Bank of England väntas leverera ytterligare en räntehöjning i samband med torsdagens penningpolitiska besked. Och det är väl lite för mycket att hoppas på att euforin i samband med kröning av kund Charles ska få banken att vila på hanen. Risken är istället att torsdagens räntebesked blir ett lite grymt uppvaknande för det brittiska folket, efter festen.

För svenskt vidkommande har vi att se fram mot Riksbankens protokoll från det senaste penningpolitiska mötet (tisdag) och siffror över bland annat hushållens konsumtion när SCB släpper färska siffror på onsdag. Ett litet glädjebesked kom också från Mäklarstatistik på månadsmorgonen. I alla fall om man inte går i tankarna att köpa bostad.

Måndag

Enligt Mäklarstatistiks färska siffror steg bostadsrättspriserna med 1 procent medan villapriserna var oförändrade under april. Samtidigt rapporterade SEB att deras boprisindikator steg till -7 i majmätningen. Det väcker förstås visst hopp om att den nedåtgående trenden på bostadsmarknaden har vänt. Vi på Placera räknar ändå med dystrare bostadsprissiffror när hösten nalkas. Framför allt om Riksbanken fortsätter att höja räntan. Det kommer en rapport om amerikanska kreditförhållande under kvällen som har potential att röra börsen åt ettdera hållet.

Tisdag

Kinesiska siffror över handelsbalansen. Exportutvecklingen väntas ha dämpats något efter de mycket höga marssiffrorna men förhoppningsvis tar importen ett kliv uppåt. Riksbanken publicerar penningpolitiskt protokoll och med en splittrad direktionen blir det mer intressant än vanligt att läsa. Finns det någon annan i direktionen, förutom Flodén och Breman, som kanske lutar något åt att det är dags att vara lite mer försiktiga med räntehöjningar?

Onsdag

Har den svenska konsumtionen fortsatt att sjunka i mars? Annars är det förstås mest fokus på de amerikanska inflationssiffrorna för april. Fredagens starka arbetsmarknadssiffror talar för att Federal Reserve håller foten på bromspedalen och skulle även inflationssiffrorna överraska uppåt kan hoppet om en räntesänkning redan i närtid minska väsentligt. Låga inflationssiffror lär i sin tur spä på det hoppet.

Torsdag

Bank of England lämnar penningpolitiskt besked och väntas höja räntan ytterligare en gång. Det saknas dock inte röster som tror att den brittiska centralbanken kan vila på hanen denna gång. Blir det senare fallet så blir det en viktig signal till Riksbanken att det är möjligt även i Sverige. Men det är kanske att hopps på för mycket. Bank of England är dock, tillsammans med Bank of Canada, historiskt sett Riksbankens stora förebilder.

Fredag

BNP-siffror från Storbritannien och Norge. Michiganmätningen av hushållsförtroendet i USA. Denna undersökning har visat på betydligt deppigare amerikanska hushåll än den sedvanliga konfidensindikatorn från Conference Board. Den senare har dock varit en bättre indikator på shoppinghumöret.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -